Omagiu adus eroilor căzuţi în ʹ89 la Cluj-Napoca

Clujenii care s-au jertfit pentru libertate în decembrie ’89 au fost omagiaţi, vineri, în cadrul unor activităţi comemorative organizate de asociaţiile de revoluţionari din Cluj, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Manifestările au început în jurul orei 10 în faţa fostului Hotel Astoria de pe strada Horea, unde numeroşi clujeni au asistat la o slujbă religioasă şi au depus coroane şi jerbe de flori în memoria celor ucişi aici în 21 decembrie 1989. Aici, în urmă cu 29 ani, au avut loc altercaţii între civili şi soldaţi. Din zona podului de lângă Astoria, participanţii la acţiunea de comemorare au mărşăluit până la monumentul „Stâlpii împuşcaţi’’, din Piaţa Unirii, unde, în jurul orei 10,30, cei prezenţi au intonat Imnul Naţional al României după care a fost oficiată o slujbă de pomenire. A urmat depunere de coroane de flori după care cei prezenţi au colindat. Printre cei care au luat parte la manifestări s-au aflat primarul Emil Boc, eurodeputatul Daniel Buda, deputatul Sorin Moldovan, consilieri locali şi judeţeni.

Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei a ţinut să le rostească numele celor care s-au jertfit în decembrie 1989 la Cluj-Napoca dar şi al clujenilor care au murit împuşcaţi în alte oraşe din ţară.

Totodată, Aurel Coltor şi-a arătat revolta pentru faptul că în expoziţia „10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini” organizată pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca de către Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei nu se face nicio referire la Revoluţia din 89 de la Cluj.

„Expoziţia surprinde diverse momente din ultimul secol însă nu apare nimic despre ce s-a întâmplat în timpul Revoluţiei de la Cluj. Aici au murit 26 de oameni şi au fost 65 de răniţi. Am avut noroc cu profesorul Rota pentru că a fotografiat 21 de episoade, acestea fiind cunoscute la nivelul întregii Europe. Din păcate aceste aspecte nu au fost cunoscute şi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Această instituţie prezintă în expoziţia de pe Bulevardul Eroilor o fotografie cu un moment din 25 decembrie de la Bucureşti. L-am sunat pe domnul director şi mi-au spus că ei nu au fotografii cu momentele de la Cluj. Pur şi simplu ne-a sfidat’’, a spus Aurel Coltor.    

Din Piaţa Unirii, participanţii au urmat traseul B-dul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare până la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, unde începând cu ora 12 a fost oficiată o slujbă religioasă. La final, au fost depuse coroane de flori.

Articole din aceeasi categorie