Olimpiada Internațională de Matematică 2018: Vom fi, din nou, printre primii?

În 40 de ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), din cele 58, România a fost între primele 10 țări din lume, iar de 17 ori, pe primele trei poziții. Speranța organizatorilor, împărtășită de inspectorul școlar general adjunct prof. Mariana POP, este ca și la ediția 2018 a IMO, care se va desfășura în iulie, la Cluj-Napoca, România să ocupe o poziție de frunte.

 – Spuneați, la un moment dat, că vârsta copiilor care participă la Olimpiada Internațională de Matematică este între 14 și 18 ani, dar subiectele sunt aceleași…

– În cele mai multe dintre participările elevilor la Olimpiada Internațională de Matematică, aceasta era vârsta medie, de 14 ani. Elevii nu au o limită minimă la vârsta de la care pot participa la o astfel de competiție, au fost situații în care au participat și chiar câștigat medalii elevi de 12 ani. Preponderent, cei mai mulți competitori se înscriu între aceste vârste, pot depăși 18 ani, dar condiția este să fie încă elevi și nu studenți.

– Cine alcătuiește subiectele pentru Olimpiada Internațională de Matematică și cine le validează?

– O comisie formată din 7-10 membri, preponderent matematicieni români, dar pot fi și invitați din alte țări. Toți liderii țărilor participante, care sunt și membri ai juriului olimpiadei, le analizează, le validează și le votează pentru a fi propuse pe lista de probleme de concurs.

– Câte subiecte presupune un astfel de concurs și câte zile are competiția propriu-zisă?

– Șase probleme sunt propuse pentru cele două zile de concurs, câte trei pentru fiecare zi. Competiția se desfășoară în două zile, fiecare probă scrisă având o durată de patru ore și 30 de minute. Problemele propuse în olimpiadă sunt de Algebră, Combinatorică, Geometrie, respectiv Teoria numerelor. Frumusețea acestui concurs este că un elev bine pregătit poate să rezolve o problemă cu cunoștințele lui acumulate până cel mai mult în clasa a X-a, nu are nevoie de integrale sau de alte noțiuni de analiză matematică și nici de matematici superioare.

– În ce limbi sunt formulate subiectele de concurs, dat fiind numărul foarte mare de țări participante?

– În aproximativ 60 de limbi și dialecte. Aș dori să subliniez că diversitatea țărilor și  a zonelor geografice este foarte mare, discutăm de 116 țări din întreaga lume, de pe cele cinci continente. Fiecare elev are dreptul să opteze pentru maxim trei traduceri ale subiectului: în limba engleză, în limba maternă și în cea de a treia limbă sau dialect în care el se exprimă. Toate aceste subiecte le primește în fiecare din cele două zile de concurs, cu traducerile solicitate.

– După ce criterii se face corectarea?

– Evaluarea se realizează pe baza unei grile de punctaj, de la 0 la 7 puncte. Punctajul maxim este de 42 de puncte. Aici doresc să aduc la cunoștința cititorilor că un singur concurent, olimpic internațional, a câștigat în trei ani consecutivi punctajul maxim și medalia de aur. Este român, se numește Ciprian Manolescu și este invitatul VIP al Olimpiadei.

– Cum se stabilesc câștigătorii competiției, dat fiind că fiecare țară participă cu un lot de șase elevi, dar fiecare elev trebuie să rezolve subiectele singur?

– Competiția nu are ca scop ierarhizarea țărilor, ci evidențierea elevilor care descoperă noi metode de rezolvare a unor probleme deosebite sau reușesc să rezolve corect problemele propuse. În mod informal, adunarea punctajelor obținute, precum și medaliile câștigate de către competitori, conduc la o ierarhizare a elevilor, respectiv a lotului țării participante. Aici, ca țară, stăm bine, istoria IMO ne arată că în 40 de ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică, din cele 58, am fost în primele 10 țări din lume, iar de 17 ori am fost pe primele trei poziții. Vă invit să intrați pe site-ul www.imo2018.org, unde puteți descoperi toți participanții din cele 58 de ediții, punctajele obținute, medaliile câștigate, exemple de probleme date în concurs și multe altele.

– Când se va ști componența lotului care va reprezenta România la IMO?

– Finalizarea lotului României are loc în 30 mai. Așteptăm cu nerăbdare să-i cunoaștem pe cei care ne vor reprezenta țara în cea mai mare, cea mai veche și cea mai provocatoare olimpiadă din lumea educației.

Vă vom invita atunci să îi cunoașteți, iar prin intermediul ziarului dumneavoastră, să îi cunoască o țară și, de ce nu, o lume întreagă!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie