Olimpia „U” Cluj este foarte aproape de titlul cu numărul 10

 

Pentru partea inferioară a Ligii 1 la fotbal feminin, campionatul a fost înghețat în privința locurilor 7-12, ceea ce înseamnă că nu va retrograda nimeni. Pentru locurile 1-6 se va lua o decizie pe 20 mai, însă sunt șanse foarte mari ca și în acest caz campionatul să fie înghețat, urmând ca Olimpia „U” Cluj să fie desemnată campioana României pentru a 10-a oară. Gruparea clujeană va primi astăzi și licența pentru a putea participa în Liga Campionilor.

 

 

Fotbalul feminin, aflat în plin proces de dezvoltare, a fost surprins la fel ca toate ramurile sportive din România, de evoluția pandemiei de COVID 19 la nivel mondial. Nu s-a desfășurat nici o etapă din returul sezonului 2019-2020, iar în urma deciziilor Comitetului Executiv de urgență, s-a decis încheierea sezonului,  într-o formula inedită. Despre toate aceste aspecte și despre problemele din fotbalul feminin, informații prețioase în acest sens au fost oferite de domnul Alin Cioban, membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal și Președintele  Executiv al clubului  “U” Olimpia Cluj, în cadrul unui interviu acordat pe site-ul oficial al grupării clujene.

 

Rep: Care au fost principalele decizii luate de Comitetul Excutiv de urgență și cum afectează acestea fotbalul feminin ?

Alin Cioban: Deciziile luate sunt rezultatul unui proces consultativ cu toate cluburile afiliate la FRF. Pentru Liga 1 și Liga 2 din  fotbalul  masculin, se așteaptă noile reglementări formulate de Ministerul Sănătații și MTS. În ceea ce ne privește, vă pot informa că am avut discuții preliminare videoconferinței, cu toate cluburile de fotbal feminin, iar lucrurile au evoluat de la prima întrevedere până la decizia finală. Spun acest lucru, deoarece la începutul consultărilor, majoritatea cluburilor doreau să finalizeze sezonul pe teren . Evoluția lucrurilor în România ne-a făcut să ne gândim fiecare cu responsabilitate la sănătatea fetelor, în primul rând. Pe de altă parte, condițiile impuse de autorități pentru a relua antrenamentele sunt greu de îndeplinit de cluburi de Liga 1 masculin, iar financiar  este vorba de un efort peste bugetul pe care și-l permint cluburile din fotbalul feminin în acest moment. Soluția optimă a fost înghețarea clasamentelor la nivelul ligilor 3 și 2, cu promovarea ocupantelor locurilor 1 din acest moment, dar cu o particularitate pentru seria a IV-a din Liga 3. Pentru seria a IV-a, aplicând principiul anunțat de FRF cluburilor de fotbal masculin, se va propune un meci de baraj între AFK Csiksereda Miercurea Ciuc și Măgura 2012 Bacău. Partidele urmează a fi programate odată cu partidele de baraj din fotbalul  masculin. În condițiile în care în sezonul viitor pentru  Liga 2 vor exista locuri vacante pentru a putea completa la 8 numărul de echipe, atunci barajul nu va mai avea loc, iar cele două  echipe implicate vor fi invitate pentru  a completa locurile respective. Pentru partea inferioară a Ligii 1, locurile 7-12, s-a decis, de asemenea înghețarea fără retrogradarea echipelor de pe ultimele două locuri. Pentru locurile 1-6, decizia a fost amânată, pentru data de 20 Mai .

 

Rep: Practic o să avem începând din sezonul viitor 14 echipe în Liga 1?

Da, așa este, Liga 1 va avea un format de 14 echipe în sezonul 2020-2021, urmând a reveni la formatul de 12 la finele campionatului, prin retrogradarea directă a locurilor 13 și 14, iar pentru locurile 11 și 12 se vor organiza partide de baraj cu locurile 1 și 2 din Liga 2.

Rep: Nu este prea mult pentru fotbalul feminin14 echipe în Liga 1 ? Nu este dezarmant pentru echipele din Liga 2 în sezonul viitor, ocuparea locurilor 1 fără o promovare directă? 

Unul dintre principiile anunțate de FRF a fost producerea celui mai mic grad de nedreptate în urma deciziilor. Conform acestui principiu, aplicat și la fotbalul masculin, nu  s-a dorit retrogradarea a două echipe  după doar un tur, în condițiile în care  diferența de puncte între locurile 7-12 este  una relativ mică. Avem 7 puncte diferență dintr-un total de  33   puse în joc pentru retur. Mai mult, în nicio altă țară care a decis înghețarea clasamentelor nu au fost retrogradate echipe, iar  în acest context, s-a considerat ca fiind cea mai corectă soluție. Dacă nu aveam această situație de a opri competiția, la nivelul valoric actual al primei Ligi, sunt multe 14 echipe, dar  în acest context, este cea mai bună opțiune. Pentru echipele din Liga a II-a, nu consider că este dezarmant un meci de baraj, deoarece nu se retrogradează din Liga 1 , iar concurența,  valoric vorbind,  este una scăzută în sezonul viitor. Practic, din 16 echipe,  anul viitor,  cele mai bune 12 vor forma Liga 1, iar  meritul sportiv va fi respectat. Nimeni nu și-a dorit situația actuală, iar la videoconferință, toate cluburile au agreat propunerile FRF.

Rep: Clubul “U” Olimpia Cluj  cum s-a pozitionat în acest proces consultativ?

Decizia noastră am făcut-o publică în întîlnirile anterioare cu partenerii de competiție și a aparținut membrilor fondatori și asociați ai clubului. Cu  majoritatea persoanelor ne-am întîlnit online, cu doi membri am avut discuții telefonice, iar decizia a fost unanimă :  înghețarea clasamentului  actual fără retrogradare din Liga 1.

Rep: Totuși, pentru locurile 1-6 nu se știe încă dacă se va continua, sau dacă se va decide înghețarea?

Consider că este vorba doar de o amânare  pentru luarea deciziei. Nici unul dintre aceste cluburi nu a contestat dreptul clubului AFC Universitatea Olimpia Cluj de a deveni campioana sezonului 2019-2020. A fost majoritate de voturi, dar nu a fost unanimitate în ceea ce privește opțiunea finală, dar sincer, cred și eu că  este mai bine așa, să mai avem puțin timp la dispoziție pentru a analiza și ultima posibilitate de a da campioana pe teren.

Rep: Putem anticipa că deja vă pregătiți pentru Champions League?

Din acest punct de vedere, răspunsul este DA. Și nu datorită conjuncturii, ci datorită faptului că suntem singurul club de fotbal feminin care și-a depus dosarul în vederea obținerii licenței pentru participarea în sezonul viitor de Champions League. De fapt, asta a fost activitatea prioritară a clubului în toate aceste săptămâni de la sistarea competiției. Este prima dată când se solicită licență și nu a fost deloc ușor. Am lucrat la aceste documente  împreună cu domnul antrenor principal,  Iulian Szekley și cu domnul director Groza Cosmin.

Rep: Care este situația fetelor de la clubul dumneavoastră și cum vedeți abordarea pregătirilor pentru sezonul viitor ?

Fetele se pregătesc acasă și toate sunt foarte bine, sănătoase și dornice de a reveni pe terenul de joc. Am avut câteva întîlniri online inclusiv pentru a le comunica deciziile anunțate ieri. Este dificil pentru ele, deoarece sunt sportive, prin definiție, iar statul în izolare nu este plăcut, mai ales pentru sportivi. Au antrenamente specifice  impuse de antrenorul principal și mă bucur că există o comunicare optimă cu staff-ul reprezentativei de junioare Under 17. Având în vedere că avem 9-10 fete în vizorul Irinei Giurgiu pentru Under 17, nu am dorit să se suprapună sfaturile tehnice. Am acceptat propunerile staff-ului reprezentativei Under 17 și am găsit o formulă optimă pentru pregatirea lor în această perioadă.

Rep: Vor fi meciuri și ale echipei naționale de senioare în toamnă?

Știu doar din informațiile  publicate pe site-ul FRF că vor urma două partide în septembrie. Nu avem o comunicare cu staff-ul de la senioare în acest moment. Cei care conduc această selecționată, doresc  doar o comunicare  cu sportivele noastre. În ceea ce ne priveste, ca și club vorbind, atâta timp cât mai există șanse teoretice de calificare, o să susținem campania, indiferent de cine este selecționer.  Mă așteptam, totuși, după ultimele rezultate oficiale, dar și după un istoric 1-7 cu Ungaria, să se găsească soluții de a reprezenta onorabil România în viitoarele partide.

Rep: Vor fi transferuri în perioada următoare sau veți miza doar pe jucătoarele din actualul lot?

Ultima performanță notabilă la acest club a realizat-o domnul antrenor Marius Suller. A câștigat Campionatul și Cupa României, dar a reușit și câștigarea grupei de Champions League și o calificare în faza șaisprezecimilor. Atunci am avut sportive care au fost transferate din SUA, iar lotul a fost unul experimentat, cu multe senioare. Mi-aș dori aceeași rețetă și în acest an. De atunci, nu am reusit să ne calificăm din faza grupelor, anul trecut ocupând doar locul trei în grupă și nu am mai câștigat Cupa României. Depindem foarte mult însă de data desfășurării grupelor Champions League, dacă se vor mai desfașura în august, sau se vor suprapune peste calendarul intern și vor ieși din perioada de transferuri internaționale. Din punct de vedere al lotului actual, cea mai mare realizare ar fi să nu mai avem accidentări și să fie apte 100%  Melinda  Nagy și Mara Bâtea. Totuși, până în prezent ne-am asigurat de serviciile a încă trei jucătoare senioare, toate jucătoare de națională și sper să avem un buget necesar  pentru a forma un lot competitiv. Dacă Iulian Szekely va fi pus în dificultate în alegerea primei echipe și a lotului pentru Champions League, înseamnă că noi ceilalți ne-am făcut datoria.

Rep: Cum apreciați colaborarea cu staff-ul actual?

Iulian Szekely a mai avut șansa să antreneze ca antrenor principal prima echipă acum trei ani când s-a simțit o tensiune între antrenorul principal de la acea vreme și jucătoarele noastre, chiar înainte de a veni Marius Șuller la echipă. Nu a fost să fie atunci, iar acum Consiliul Director a decis că este șansa lui să revitalizeze echipa și sper să și reușească. Faptul că niciodată nu a dorit decât binele clubului și trăiește în fiecare zi cu gândul de a face performanță la acest club, de a promova acest club și de a găsi jucătoare tinere care să ducă tradiția mai departe, m-a făcut să fiu și eu de acord că este potrivit pentru acest post. După ce am văzut și în această perioadă, nu cred că va avea probleme în a reuși în carieră. Dacă Ioana Bortan, Maria Ficzay și Mara Bâtea se vor implica și la nivelul staff-ului tehnic, voi fi cel mai fericit ! Să nu-l uit și pe Cosmin Groza, care a adus un plus indiscutabil la echipă și are energia necesară pentru a continua performanțele obținute.

 

Rep: Vor fi plecări de la echipă ?

Dacă ne gândim la nivelul valoric al jucătoarelor, tot timpul ne asteptăm să fie oferte și să plece jucătoare. Cred totuși că lotul actual, doar va fi completat. Dacă vor fi plecări, indiferent de jucătoare, suntem capabili să găsim imediat soluții.

 

Rep: Cum vedeți evoluția fotbalului feminin după această pandemie ?

Va fi foarte dificil cu finanțările. “Se zvonește prin ziare”, ca să parafrazez versurile din Lordul John al lui Mircea Vintilă, că odată cu finalizarea stării de urgență, mai  multe autorități locale, ar intenționa să ofere la rectificarea bugetară bani suplimentari către „sănătate”. Total corect până aici, dacă te gândești că la începutul evoluției pandemiei în România, spitalele nu aveau echipamente minime de protecție necesare medicilor. Numai că, spre surprinderea noastră, alocarea bugetară ar fi realizată prin anularea proiectelor destinate sportului și redirecționarea banilor. Nu poți asigura stabilitatea unui segment de activitate profesională prin distrugerea altuia. Sper ca după această experiență neplăcută și dureroasă pentru cei care și-au pierdut rudele și prietenii, ca  toti cei care guvernează această țară să fie mai responsabili. Este important pentru noi ca națiune să devenim atenți cu resursele noastre, cu toate segmentele de activitate, să ne reconstruim țara pe principii solide, să facem ceea ce nu s-a facut în toți acești ani de la revoluție și până acum.

 

Rep: Pentru sezonul viitor, ce vă doriți la nivel de fotbal feminin, dar și din postura unui club care dorește repetarea succeselor obținute ?

Cel mai mult mi-aș dori o calificare la nivelul echipelor reprezentative la un turneu final. Pentru cluburi mi-aș dori o stabilitate financiară și sper că, odată cu implicarea echipelor deLiga 1 – fotbal masculin, acest lucru să devină posibil.

De asemenea, avem antrenoare de fotbal feminin care se implică la nivelul junioarelor și  care au jucat, sau încă mai joacă fotbal la un nivel foarte bun. Îmi doresc ca ele să continue și să ofere sportivelor tinere pe care le antrenanează, câte ceva din experienta lor,  bucuria de a face sport, în primul rând și mândria de a juca fotbal feminin. La nivel de club, este clar că sunt multe alte cluburi care doresc să ne detroneze și au  șansele lor, datorită suținerii financiare superioare, dar și datorită  oamenilor care se pricep la acest sport. Mă refer în special la primele 6 echipe din Liga 1, care aspiră la locul 1, dar și la unele echipe care pot produce surprize în viitor . Constanța va fi una dintre acestea, poate nu chiar în sezonul viitor, dar sigur în 3-4 ani. În ceea ce ne privește, dacă avem bugetul necesar, veți auzi de noi încă mult timp. Nu știu dacă o să câștigăm încă 10 titluri, dar cu siguranță la Cluj -Napoca nu va veni nici o echipă ca favorită.

 

Articole din aceeasi categorie