O nouă acţiune de deshumare a unei victime a Securităţii, iniţiată de IICCMER şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează joi, 27 iunie, o nouă acţiune de deshumare, pe cale arheologică, a osemintelor unei victime a Securităţii. Este vorba de Alecsa Bel, născut în 1897, în satul Cufoaia, judeţul Maramureş, ucis prin împuşcare, din ordinul Securităţii, în ziua de 25 decembrie 1949.

„Alecsa Bel deţinea o poziţie de prestigiu în sat, fiind un gospodar harnic şi inventiv. A fost inclusiv cantor la biserica greco-catolică din sat, fiind numit şi Diacul. A făcut politică liberală, iar între anii 1940 şi 1946 a fost primar în comuna iiccmernatală din partea Partidului Naţional Liberal. Datorită situaţiei sociale, autorităţile comuniste l-au catalogat drept chiabur. Pe fondul ascensiunii Partidului Comunist, Alecsa Bel şi-a manifestat frecvent nemulţumirea faţă de noile stări de lucruri din societatea românească în discuţiile avute cu diferite persoane din comună şi din zonă. Delaţiunile venite din partea unor consăteni au făcut ca Alecsa Bel să intre în atenţia autorităţilor, care l-au acuzat în primul rînd de răspîndirea unor ştiri cu caracter duşmănos, în mod special de popularizarea sloganului «Vin americanii». A mai fost acuzat de sabotaj economic (…). Cunoscînd faptul că era supravegheat de Securitate, arestarea sa fiind iminentă, în toamna anului 1948 Alecsa Bel şi-a părăsit gospodăria şi familia, devenind fugar. A stat ascuns în pădurile şi satele din zonă, fiind ajutat de foarte mulţi localnici. Autorităţile l-au dat în urmărire, fiind organizate de către Miliţie mai multe acţiuni de căutare” – se precizează într-un comunicat al IICCMER, remis presei.

Conform aceluiaşi document, Alecsa Bel a fost capturat în 24 decembrie 1949, în propria casă. După arestare, „Alecsa Bel a fost maltratat, fiind transportat legat cu o sanie trasă de cai la sediul Miliţiei din Tîrgu Lăpuş. Din ordinul Securităţii, transmis telefonic, fugarul a fost readus a doua zi la Cufoaia, unde a fost executat prin împuşcare lîngă gospodăria sa. Pretextul crimei, consemnat atunci în actele Securităţii, a fost fuga de sub escortă. Crima a fost săvîrşită de Crăciun, iar familia a fost obligată să îngroape cadavrul în aceeaşi zi. Groapa a fost săpată într-un loc situat nu departe de casa defunctului. (…) După execuţie, un subofiţer a intrat în casă şi s-a adresat soţiei celui ucis cu următoarele cuvinte: «Hai scroafă puturoasă şi ia-ţi porcul din grădină că a fost lichidat».

Potrivit IICCMER, împuşcarea lui Alecsa Bel „s-a făcut arbitrar, nefiind bazată pe vreo sentinţă emisă de o instanţă judecătorească. Omorul a fost comis la ordin, din motive politice şi pe timp de pace. Crima a fost comisă din ordinul direct al fostului maior Nicolae Briceag (n.1916 – d.1998), care în anul 1949 deţinea funcţia de şef al Securităţii fostului judeţ Someş cu reşedinţa la Dej, şi care era direct subordonat fostului colonel Mihai Patriciu (Grünsperger, după numele real), pe atunci şeful Direcţiei Regionale a Securităţii Poporului Cluj”.

Reprezentanţii IICCMER spun că informaţii despre împrejurările săvîrşirii acestei crime, precum şi stabilirea unor vinovăţii individuale se regăsesc într-un raport din 19 februarie 1969, rezultat în urma unei anchete oficiale, din 1968, întreprinse de Comitetul Central al fostului Partid Comunist.

Prin această investigaţie, IICCMER continuă identificarea și deshumarea victimelor Securităţii. Sîntem datori, nu doar din punct de vedere legal, ci și moral, să scoatem la lumină aceste istorii ascunse mai bine de jumătate de secol și, indiscutabil, definitorii pentru caracterul criminal al regimului comunist. Pentru sacrificiul acestor oameni, cum a fost Alecsa Bel, trebuie să acţionăm împotriva uitării, a amneziei colective, a diferitelor forme de negare a crimelor politice comise în numele statului comunist” – precizează Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER, citat în comunicat.

Acţiunea de căutare a osemintelor se va desfăşura în satul Cufoaia, pe terenul fostei proprietăţi a lui Alecsa Bel, şi va fi efectuată de o echipă specializată de arheologi, condusă de dr. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie