O „anumită consolare”, de Paște

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07:00 – 17:00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.

Conform unui Acord dintre Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne privind stabilirea unor măsuri cu ocazia sărbătorilor pascale în anul 2020, în Declarația pe propria răspundere, la „Locul deplasării”, credinciosul va face precizarea: ”Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserica (numele lăcașului de cult)” din zona de rezidență a persoanei respective.

Ordinea publică, pe toată perioada distribuirii Paştilor, va fi asigurată de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri și Poliție Locală). La rândul lor, angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în Ordonanțele militare. Ei vor avea ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Pentru credincioșii bolnavi și cei de peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 și 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06:00 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară și mănuși).

Acordul dintre Patriahia Română și MAI mai prevede că distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orei 19:00, se va face de la ora 20:00, „de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția locală, cât și cadrele Ministerului Apărării Naţionale)”. Credincioșii „vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor”.

În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne, de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

„În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mânuși de protecție. Echipajele care acționează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera. Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină” – mai prevede Acordul.

Documentul este semnat de Patriarhul Daniel, din partea Patriarhiei Române și ministrul Ion-Marcxel Vela, din partea MAI.

Prevederile Acordului au fost anunțate public, marți seara, de Marcel Vela, „având în vedere dorința de a se oferi credincioșilor ortodocși o anumită consolare, prin distribuirea Paștilor și a Sfintei Lumini venite de la Ierusalim”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie