Norica Nicolai: Republica Moldova reîncepe bătălia pentru a deveni parte a UE

Norica Nicolai atrage atenţia că Europa trebuie să consolideze parteneriatul Estic iar Republica Moldova trebuie să fie un stat puternic şi de încredere în cadrul acestei colaborări.

Preşedinta Grupului de prietenie pentru Republica Moldova în Parlamentul European, Norica Nicolai, a găzduit, recent la Bruxelles, o serie de discuţii, schimburi de opinii şi prezentări asupra celor mai recente evoluţii ale Republicii Moldova din perspectiva procesului de integrare europeană. În cadrul evenimentului, la care au luat parte, printre alţii, Marian Lupu, copreşedinte al Adunării Parlamentare Euronest, reprezentanţi ai legislativului din Moldova şi ai societăţii civile, au fost trecute în revistă o serie de aspecte de ordin economic şi politic. Una dintre temele abordate a fost legată de dezinformările din spaţiul media menite să ştirbească încrederea cetăţenilor în proiectul european. ‘’Subiectul dezinformărilor din spaţiul media a fost intens dezbătut, arătându-se că o parte din campaniile de dezinformare cu privire la UE au fost combătute de-a lungul anilor, iar încrederea cetăţenilor moldoveni în Uniunea Europeană este din nou pe un trend ascendent şi datorită sprijinului masiv concret venit dinspre UE.
În ceea ce priveşte ştirile false şi felul în care acestea ştirbesc încrederea cetăţenilor în proiectul european, am subliniat faptul că, înainte de a legifera ceva ce nu poate fi total legiferat, şi anume exprimarea în media sau social media, cred că este mai bine pentru societăţile noastre să le creăm ”anticorpii” necesari în a distinge între informare şi dezinformare, între o ştire corectă şi o manipulare. Aceşti “anticorpi” pot fi formaţi doar oferindu-le tuturor acces la educaţie, la sursele de informare. Rolul nostru ca oameni politici, într-o societate în care informaţia este omniprezentă, nu este să ne influenţăm cetăţenii să gândească într-o direcţie pentru că noi considerăm că acea direcţie este cea bună, ci avem datoria de a le da libertatea şi capacitatea de a face diferenţa între atracţia marilor manipulări şi consecinţele acestora asupra vieţii lor. Iar ceea ce se întâmplă de curând în Republica Moldova, care reîncepe bătălia pentru a deveni parte a UE, după o perioadă de ezitări, poate fi un exemplu bun în acest sens.
Salut pe această cale toate formele de sprijin şi încurajările venite dinspre colegii mei deputaţi şi îmi propun să continuăm, spre o corectă informare, aceste discuţii extrem de benefice pentru consolidarea relaţiei UE-Republica Moldova. Avem certitudinea că Republica Moldova munceşte pentru drumul său european, face progrese, iar rolul nostru principal trebuie să fie acela de a-i încuraja şi de a le arăta deschiderea noastră celor care ne sunt aproape, sperând ca într-o zi să devină şi ei, la rândul lor, parte a acestui proiect european.

Articole din aceeasi categorie