Norica Nicolai: Conflictul de tip militar va fi înlocuit de forme de război hibrid; România va trebui să găsească formule de prevenire

Conflictul de tip militar va fi înlocuit în viitor de forme regionale de război hibrid, asimetric, de mici dimensiuni, iar România va trebui să găsească formule de prevenire a acestui tip de conflict, în condiţiile în care ţara noastră „are resursă umană şi suficient de multă inteligenţă pentru a fi una dintre cele mai puternice şi relevante forţe în materie de cybersecurity”, a declarat vineri europarlamentarul Norica Nicolai, la conferinţa internaţională „Agenda Viitorului”.
„Parteneriatul estic este ţinut cumva artificial în viaţă, lucrez în parteneriatul estic, mă ocup de Moldova şi sunt raportorul Uniunii pe Azerbaidjan. Încercarea noastră de a avea o viziune pe est, de acolo de unde de fapt vine pericolul, nu aş prea fi foarte optimistă că poate avea mult succes (…). Conflictul de tip militar va fi dominat, nu totalitate, înlocuit de forme de război hibrid, asimetric. Eu cred că vom asista la foarte multe conflicte de mică dimensiune, regionale, în care intervenţiile militare vor fi făcute fie în baza mandatelor ONU, deci al dreptului internaţional, fie în raport de aranjamente bilaterale, aşa cum s-a întâmplat cu intervenţia Franţei în Mali, la cererea preşedintelui, şi bineînţeles de interese regionale ale unor state relativ puternice din punct de vedere militar”, a precizat Norica Nicolai.
În opinia europarlamentarului, este important ca România să găsească formule de prevenire a acestui conflict.
„Trebuie să existe doar o voinţă politică, o viziune cu privire la concept şi românii pot face lucrul ăsta foarte bine, nu numai în beneficiul ţării noastre, ci şi în beneficiul tuturor. Altfel, o înzestrare minimă de un anumit standard, atâta cât îţi permite economia şi te lasă structura şi socială să faci, este utilă. Eu cred că în momentul de faţă drumul spre care am pornit spre înzestrare este un drum util. Spre să-i facem faţă pe toate componentele, dar oricum nimeni nu-şi poate permite să spună că este relevant în ceea ce priveşte abordarea tuturor armelor”, a subliniat Nicolai.
Ea a mai relevat importanţa dublării acestor eforturi printr-o diplomaţie „mult mai activă şi mai eficientă”.
„Cred că o diplomaţie mult mai activă, mult mai eficientă, poate fi mult mai utilă. Oricum, procesul de pace în următorii ani va fi unul relativ, putem avea tipuri de conflicte oriunde în lume şi astăzi, într-o societate informaţională în care trăim oriunde am fi, nu mai suntem departe de ele. Dincolo de o realitate pe care o înţelegem, nu ne-am fi dorit-o, dar trebuie să o acceptăm, să învăţăm din ea şi să reacţionăm pentru a menţine pacea, cred că România poate face lucrul ăsta”, a punctat Norica Nicolai.
Europarlamentarul român a afirmat că viziunea europeană „va fi parţial abandonată în aceste ultime şase luni”, afirmând că din toamna viitoare se va putea discuta „ceva mai aplecat din punctul de vedere al instituţiilor europene”.

Articole din aceeasi categorie