Noile Coduri par să fi redus volumul de activitate la Judecătoria Cluj-Napoca

Intrarea în vigoare a Noului Cod Penal şi a celui de Procedură Penală, precum şi a celui Civil şi de Procedură Civilă pare să fi avut efecte pozitive asupra gradului de încărcătură cu dosare a instanţelor clujene. Cel puţin aşa reiese din analiza activităţii Judecătoriei Cluj-Napoca pe anul 2014 în care se arată că magistraţii acestei instanţe au avut de soluţionat mai puţin cu aproape 3000 de cauze decît în anul 2013. Cu toate acestea însă, stocul de dosare nesoluţionate la sfîrşit de an e destul de mare.

Potrivit bilanţului pe anul trecut al Judecătoriei Cluj-Napoca, magistraţii acestei instanţe au avut de soluţionat 38.875 de dosare, mai puţin cu 2837 decît în anul precedent. Dintre acestea, 9.179 erau în stoc Justitie-1în anii precedenţi, iar 29.696 au fost înregistrate pe parcursul anului trecut. Conducerea instanţei a remarcat că o mare parte din aceste cauze sînt de de complexitate redusă, care pot fi soluţionate la un singur termen de judecată.

‘’Analizînd ponderea cauzelor considerate cu complexitate redusă constatăm că în cursul anului 2014 au fost înregistrate un număr de 10.459 cauze avînd ca si obiect încuviinţarea executării silite sau investire cu formula executorie, un număr de 3.868 cauze avînd ca si obiect plîngere contravenţională şi un număr de 1.284 reprezentînd cauze care au ca obiect somaţie de plata sau cereri cu valoare redusă’’, se arată în analiza de bilanţ a Judecătoriei Cluj-Napoca.

Chiar dacă s-a înregistrat această scădere a cauzelor, încărcătura pe judecător a rămas destul de mare. În materie civilă, fiecare judecător a rulat, în medie, 1100 de dosare, soluţionînd în medie 644 de dosare. A fost judecător din cadrul acestei instanţe căruia i-a revenit pentru soluţionare nu mai puţin de 1763 dosare. Potrivit datelor, în medie, un judecător de la secţia civilă a intrat în fiecare şedinţă cu 67 de dosare, reuşind să soluţioneze 39 de dosare într-o şedinţă. La secţia penală, fiecare judecător a avut de dezbătut în fiecare şedinţă cîte 29 de dosare, fiind soluţionate în medie cîte 10 cauze.

Conducerea instanţei clujene a subliniat că intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă şi schimbarea viziunii asupra procesului civil au influenţat durata medie de soluţionare a cauzelor în materie civilă. ‘’Durata medie a efectuării procedurii prealabile este de 49 zile, calculate ca fiind diferenţa dintre data înregistrării şi data acordării primului termen de judecată. Acestă valoare a rezultat din analizarea unui număr de 25.740 dosare. Durata medie de soluţionare a unui dosar în anul 2014 a fost de 46 zile, calculate de la data primului termen de judecată şi pînă la data pronunţării soluţiei. Fără a se lua în calcul dosarele avînd ca obiect încuviinţarea executării silite)învestire cu formulă executorie, durata medie a efectuării procedurii prealabile este de 81 zile ( la 15728 dosare) şi durata medie de soluţionare a dosarelor este de 83 zile ( la 11988 dosare)’’, arată conducerea Judecătoriei Cluj-Napoca.

În analiza de bilanţ a acestei intanţe se mai remarcă faptul că actul de justiţie a fost destul de performant, dovadă fiind numărul mare de hotărîri neatacate şi numărul mic de sentinţe casate. ‘’În materie civilă şi materie penală au fost atacate cu apel şi)sau recurs un număr de 4858 de hotărîri din numărul de 29609 hotărîri pronunţate. Din numărul hotărîrilor atacate au fost modificate sau casate de instanţele de control judiciar un număr de 587 hotărîri judecătoreşti, astfel că procentul general de casare în anul 2014 este de 1,98%’’, precizează conducerea instanţei clujene.

Din analiza activităţii instanţei clujene din 2014 mai reiese că anul trecut nu s-au înregistrat cazuri de abateri disciplinare sau de altă natură în cadrul colectivului de judecătorilor.

În schimb, au fost aplicate sancţiuni disciplinare în cazul a trei grefiere. Două dintre acestea au primti avertisment iar una a fost sancţionată cu reducerea cu 15% a salariului pe o perioadă de trei luni.
C.P.

Articole din aceeasi categorie