Noi măsuri luate de Primăria Cluj-Napoca, după instituirea stării de urgență

Primarul Emil Boc a anunțat măsurile luate la nivelul municipiului Cluj-Napoca, după instituirea stării de urgență.

Prima dintre acestea este prelungirea perioadei de închidere a creșelor, pe parcursul situației de urgență, măsură care se aplică și în cazul universităților, școlilor și grădinițelor. De asemenea, a fost aprobată prelungirea perioadei de dezinfecție a echipamentelor și mobilierului urban, a stațiilor de transport în comun, până la sfârșitul situației de urgență sau până la dispunerea altor măsuri, dacă va fi cazul.

În privința Bazei Sportive din Gheorgheni, toate activitățile care sunt în spații închise au fost anulate. De asemenea, toate activitățile cu programare pe terenurile de sport sunt anulate pentru că nu se respectă condiția de a exista minim un metru între participanți. Spațiile deschise rămân deschise, dar au acces maxim 100 de persoane, cu păstrarea distanței de minim un metru.

De asemenea, Bazinul din cartierul Grigorescu a fost închis începând de marți și toate activitățile culturale și științifice de la Bastionul Croitorilor, de la Cinema Dacia și Casino au fost anulate. Totodată, a fost prelungită închiderea Pieței de vechituri Oser până la sfârșitul stării de urgență, până în 15 aprilie. Cantina primăriei se închide, cu mențiunea că mai pot fi încă prestate servicii de catering, iar cluburile pensionarilor rămân închise pe întreaga perioadă de urgență. „Am dispus dezinfecția zilnică a piețelor agroalimentare, dar se respectă și aici distanța de un metru precum și capacitatea maximă pe care să o poată avea. Nu recomandăm prezența zilnică la piață. Totodată, am dispus măsuri suplimentare de igienizare și dezinfecție a locuințelor de la Pata Rât, a fost suplimentat numărul unităților mobile”, a declarat Emil Boc.

Primarul a atras atenția și asupra unor măsuri prevăzute de decretul președintelui privind starea de urgență.

„Prin prevederea 14 din decret se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe durata stării de urgență, fie că e vorba de actele de identitate, autorizații de construcție sau certificate de urbanism. Fac recomandarea clujenilor de a utiliza procedurile online”, a subliniat Emil Boc.

Potrivit edilului, cea mai mare problemă cu care se confruntă autoritățile locale la Cluj este faptul că nu toți clujenii respectă recomandările de a sta acasă.

„Fac apel la toți clujenii să ne ajute pentru a putea să îi ajutăm, faceți tot ce vă stă în putință și stați acasă. Mă adresez în mod special persoanelor peste 65 sau 70 de ani, rugându-i să se rezums la a ieși afară doar pentru strictul necesar. Fac apel la solidaritate între generații (…. )Mulțumesc tuturor halatelor albe, care în această perioadă au o misiune foarte dificilă. Le mulțumim indiferent unde lucrează, celor care sunt la Ambulanță, ISU sau Jandarmerie, Poliție, după cum le adresăm mulțumiri funcționarilor publici din diverse sectoare”, a mai spus primarul.

Emil Boc a mai subliniat că impactul economic al acestei crize se va resimți și la nivelul bugetului. „Agenții economici își suspendă activitatea și nu vor fi încasările prognozate. Avem bani pentru salubritate, bani pentru dezinfectanți, pentru asistență socială, nu avem probleme de lichidități, nu am amânat și nici reziliat vreun contract”, a spus Boc. El a mai precizat că în ceea ce privește transportul în comun, de luni a fost redusă flota pe rutele din oraș, de la 100% la 65% și a recomandat ca cei care urcă în autobuz să aibă maști sau să își acopre gura și nasul, în această perioadă.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie