Noi măsuri împotriva medicamentelor falsificate

Cum explică parlamentarii clujeni implicațiile aplicării noii directive europene privind controlul sursei unui medicament.

Începând de sâmbătă, 9 februarie, a intrat  în vigoare o directivă europeană care le impune farmaciștilor să nu mai elibereze pacienților medicamente la bucată. Noua directivă are ca scop să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice repede pe cele falsificate, prin intermediul unui sistem de verificare impus de Uniunea Europeană tuturor statelor membre.

Regulamentul va avea și efecte negative în România, deoarece mulți bolnavi fără posibilitate financiară nu își vor mai putea cumpăra doar o pastilă sau două, cum se întâmplă în aceste momente. Mai mult,  producătorii mici devin obligați să investească în noi linii de ambalare a pastilelor, astfel că vor fi nevoiți să mărească prețurile medicamentelor.

De asemenea, producătorii de medicamente  trebuie să imprime serii unice, pe lângă dispozitivul de protecţie, care să prevină deschiderea cutiei. Măsurile de serializare şi protecţie a medicamentelor urmăresc să împiedice intrarea pe piaţa UE a produselor contrafăcute. Peste 400 de medicamente falsificate au fost raportate în Europa, inclusiv în România, în ultimii patru ani.

Potrivit parlamentarului clujean Florin Stamatian (PNL), vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, serializarea este o măsură de siguranță binevenită, pentru că pot să apară pe piață medicamente false, așa cum există și băuturi contrafăcute. În ceea ce privește vânzarea la bucată a medicamentelor, lucrurile sunt interpretabile. „În privința medicamentelor false, neavând un control, dozajul poate nu este făcut bine, iar ingredientele poate nu sunt aceleași. Acest lucru ar putea pune în pericol viața consumatorului și eficiența medicamentului. Referitor la vânzarea la bucată, eu cred că este o chestiune interpretabilă, nu văd logica. Probabil că se vor modifica și dozajele și conținutul unui ambalaj, astfel încât să corespundă cu prescrierea medie a acelui medicament”, a explicat parlamentarul clujean.

La rândul său, Laszlo Attila (UDMR), președinte al Comisiei de Sănătate din Senat, spune că noile măsuri facilitează urmărirea traseului unui medicament și elimină exportul paralel.

„Se știe de câțiva ani despre această directivă, nu este o noutate, fiecare producător știe de acest lucru. Fiecare producător va avea un cod de serie numai al lui, tocmai ca să se poată urmări cui îi este livrat medicamentul, unde, câte bucăți, traseul. Cât privește vânzarea doar la cutie întreagă, trebuie știut că pe de o parte avem o problemă cu falsificarea medicamentelor și un al doilea aspect important este legat de exportul paralel. Medicamentul ajunge în farmacie, dar s-a constatat că de multe ori nu a ajuns la pacienți, ci în alte țări. Cu aceste măsuri este mai ușor să se urmărească traseul unui produs”, spune senatorul clujean.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie