Noi, contemporani cu Centenarul, și la Someșul Rece

În panoplia manifestărilor de mare valoare dedicate sărbătoririi centenarului Marii Uniri din 1918, se înscrie și evenimentul desfășurat duminică în frumoasa așezare de la poalele Apusenilor, Someșul Rece. Deși în prima jumătate a zilei a plouat ca la…munte, copertinele pliante montate în parcul de agrement, ce-și merită botezul prin buna întreținere și frumusețe, au fost scut sutelor de localnici și invitați ce au ținut să fie părtași la inaugurarea unui monument închinat Unirii.
Din inițiativa ing. Dumitru Sfârlea, primar al comunei Gilău, cu mai bine de o lună în urmă, coloanele monumentale proiectate de Radu Handru au prins…rădăcini în localitățile Gilău și Someșul Rece. Două monumente gemene care-și prezintă menirea prin genericul: ,,Noi, contemporani cu Centenarul’’ .
La inaugurarea consumată duminică, pe lângă numerosul public de toate vârstele, etnii și culte religioase, au fost prezenți prefectul județului, Ioan Aurel Cherecheș, parlamentarul european, Daniel Buda, deputații Cornel Itu și Horia Nasra, consilieri județeni, primarii comunelor învecinate Florești, Căpușu Mare și Beliș, slujitori ai bisericilor și militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina.
Solemnitatea deschiderii evenimentului a fost marcată de garda militară ce a flancat monumentul și prezentarea Imnului Național interpretat de prim – solista Operei Române din Cluj – Napoca, doamna Liliana Neciu.
Motivația istorică a ridicării acestui monument al Centenarului a fost prezentată de primarul Dumitru Sfârlea, pe aceeași temă vorbind și președintele Asociației turism,, Someș, col. ( r ) Gavril Neciu, care a plusat cu multe cifre și fapte ce definesc structura socio – economică și geografică a acestei zone cu mare potențial turistic. Pentru implementarea acestor programe ce vor dăinui în timp, dar și pentru numeroasele împliniri structurale din perimetrul acestei viguroase comune, prefectul Ioan Aurel Cherecheș, a felicitat conducerea comunei și pe ai ei locuitori, ale căror trăiri sunt în perfectă rezonanță cu marea sărbătoare a centenarului.
Un moment de vibrantă emoție a produs-o montajul literar – artistic prezentat de doamna Maria Sfârlea și plutonierul major în rezervă, Viorel Mornea, un abil mânuitor al naiului și cavalului. La noul monument, dar și la cel al eroilor căzuți în cele două conflagrații mondiale, au fost așezate coroane de flori de către militari, din partea Parlamentului României, Prefecturii Cluj, Primăriei Gilău, Consiliului local Gilău, Primăriile Florești, Măguri Răcătău, Mărișel, Divizia 4 Infanterie Gemina, Parohia ortodoxă Someșul Rece, Asociația turism Someș, Asociația As – FI – Cluj – Napoca, Asociația cadrelor militare în rezervă și retragere MAI, Asociația cadrelor în rezervă și retragere SRI, Societatea Avram Iancu și a Refugiaților, Composesoratul Someșul Rece, Biserica penticostală Someșul Rece, Biserica baptistă Someșul Rece, Hanul Blaj – Someșul Rece și Grădinița Someșul Rece.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea militarilor Diviziei 4 Gemina.
În partea a doua a zilei a avut loc o masă comună în cadrul Căminului cultural, finanțată de sponsori. Iar în cadrul programului artistic susținut de Grupul Izvoare, și soliștii: Lavinia Daiana Mariș, Mirela Felea Mănescu, Sergiu Dan Pop, Mirela Lascu, Gabriela Burcă, Alexandra Moldovan, Gheorghe Mariș Cioază și orchestra Cununa Apusenilor, au fost premiate de către primarul Dumitru Sfârlea, cuplurile Livia și Aurel Petrișor, Saveta și Traian Neciu și Cornelia și Ioan Creț, care au primit premii în bani și flori din partea administrației publice locale la împlinirea celor 50 de ani de conviețuire.
Pe aceeași scenă au primit felicitări și titlul de Cetățean de Onoare al comunei Gilău, domnii: Ilie Poienaru, Vasile Vidrean, Vasile Handru, Gheorghe Semerean și Ioan Boboș.
A fost o mare sărbătoare la Someșul Rece, care a adus suficientă căldură, la propriu, spre sfârșitul acestei zile de octombrie generos în nuanțe rubinii ale codrilor de foioase.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie