Neurochirurgul Ștefan Florian ia apărarea conf. dr. Adela Golea

Șeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și președintele Senatului UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr Ștefan Florian spune că a fost neplăcut surprins să afle că directorul medical al spitalului, dr. Adela Golea, a fost condamnată penal „pentru că și-a făcut datoria”. În opinia sa, un ordin care stabilește niște priorități în UPU nu poate fi motiv de condamnare.

„Cei care sunt prinși la volan, băuți, aceia nu reprezintă urgențe medicale, în nici un caz. Există pentru asta, și legislativ, și cadru organizatoric, Medicina legală, care ar trebui să recolteze probele biologice și să dea un rezultat în conformitate. Nu Unitatea de Primire a Urgențelor ar trebui să facă asta. Unitatea de Primire a Urgențelor este pentru bolnavi. Dr. Adela Golea, ca șef de unitate, ca medic dedicat, care a fost aici de la început și care a pus bazele Unității de Primire Urgențe, a încercat să fluidizeze secția, să asigure prioritate bolnavului. Nu cred că trebuie pedepsită pentru asta! Iar a-i da 60 de zile de muncă în folosul comunității unui om care oricum face muncă în folosul comunității de 15 ani – și va mai face, pentru că ceea ce facem noi în medicină este muncă în folosul comunității -, mi se pare umilitor. Ea face de o viață muncă în folosul comunității și, așa cum o știu eu, atât în calitate de medic, cât și în calitate de director medical, aș putea spune că este cu «condamnare la locul de muncă». Muncă în folosul comunității, asta face toată ziua” – a declarat, pentru Făclia, renumitul neurochirurg, prof. dr. Ștefan Florian.

Referitor la intenția dr. Golea, anunțată după aflarea sentinței, de a nu merge mai departe în acest proces și de a-și da demisia din spital și de la universitate, prof. dr. Ștefan Florian a amintit că toți șefii de secție din SCJU Cluj și-au declarat susținerea și s-au declarat „pentru ca doamna doctor Adela Golea să continue activitatea pe care o desfășoară cu brio, în calitate de director medical”.

„Ca și cadru didactic nu are de ce să își dea demisia, pentru că nu a făcut nimic rău, nu a făcut nici o infracțiune, nu a făcut nimic greșit în ceea ce privește actul educațional, iar sentința nu este definitivă, pentru că nu s-a pronunțat ultima instanță. Până atunci, există prezumția de nevinovăție. Și în justiție, ca și în medicină, există un prim consult și există apoi o a doua opinie și o a treia opinie. Și eu, în poziția în care mă aflu, cred că este utilă încă o opinie, așa încât am încurajat-o și noi, și eu, personal, pe d-na doctor Adela Golea să continue demersurile, să continue să-și apere nevinovăția” – a declarat prof. dr. Ștefan Florian.

Întrebat dacă este nevoie în medicina clujeană și românească, până la urmă, de doctorul Adela Golea, prof. dr. Ștefan Florian a declarat că „în medicina românească Adela Golea și-a dovedit profesionalismul, fiind șefă a Comisiei de Urgențe și membră în două comisii ale Ministerului Sănătății”. „N-a fost numită acolo doar pentru că este Adela Golea, ci pentru că este un extraordinar de bun profesionist, un om organizat, un om care știe ce trebuie să facă și care reprezintă un nume în medicina românească, prin ceea ce a făcut și prin ce a demonstrat. Este un om care s-a sacrificat de la început, a pus orice altceva, în afară de profesie, înapoi, pe planul doi, și a lăsat întotdeauna profesia pe primul plan. Iar pentru asta nu trebuie să fie nimeni pedepsit” – a declarat prof. dr. Ștefan Florian.

Directorul medical al SCJU Cluj, conf. dr. Adela Golea, a fost condamnată de justiția clujeană la un an și nouă luni de închisoare, cu suspendare, pentru savârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la favorizarea infractorului, deoarece, în perioada în care a fost medic șef UPU-SMURD, pentru a preveni supraaglomerarea secției, a dat ordin medicilor și asistentelor medicale să se ocupe cu prioritate de pacienți, și nu de cazurile de șoferi cu alcoolemie în sânge, aduși de polițiști pentru recoltarea probelor biologice. La pedeapsa cu închisoarea se adaugă și un „supliment” de 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Tribunalul Comercial sau la Primăria Cluj-Napoca.

Nenumărate voci, și din spital, și din afară, s-au ridicat până acum în apărarea dr. Golea.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie