Nereguli grave găsite de Curtea de Conturi şi la Consiliul Judeţean Cluj: Curtea de Conturi impută CJ Cluj faptul că a finanţat nelegal ISU Cluj cu 897 mii lei

Controlul făcut de Curtea de Conturi a României la nivelul Consiliului Judeţean Cluj a scos la iveală o serie de nereguli privind activitatea instituţiei. Experţii prestigioasei instituţii a României spun că deficienţele constau în efectuarea de plăţi nelegale, achiziţia unor mijloace fixe care nu au legătură cu obiectul de activitate al instituţiei şi finanţarea unor cluburi sportive şi entităţi de tineret cu nerspectarea legii.

sediuUna dintre neregulile constatate la Consiliul Judeţean Cluj vizezaă finanţarea cu nu mai puţin de 897.000 lei a proiectului de ”Amenajare centru judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei Cluj şi dispecerat integrat” derulat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu”. Potrivit evaluărilor făcute de Curtea de Conturi, CJ Cluj a acordat această finanţare prin nerespectarea prevederilor legale. În documentul întocmit se arată că între judeţul Cluj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” al Judeţului Cluj, a fost încheiat acordul de cooperare în vederea finanţării proiectului ”Centru Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă”, pe o perioadă de 3 ani. Acordul prevede ca proiectul să fie cofinanţat şi de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” în limita sumelor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie. Între obligaţiile părţilor pentru Consiliul Judeţean Cluj se regăseşte aceea de a aloca în anul 2011 suma de 250 mii lei pentru finanţarea parţială a proiectului ce constituie obiectul acordului.

Experţii Curţii de Conturi susţin că, deşi prin acordul de cooperare se specifică numai pentru anul 2011 ca obligaţie a CJ Cluj alocarea sumei de 250 mii lei pentru finanţarea parţială a proiectului, entitatea procedează nelegal la angajarea şi plata pentru obiectivul în cauză a sumei de 897 mii lei. ‘’Astfel, derularea lucrărilor la obiectivul în cauză s-au desfăşurat în condiţiile în care acordul de cooperare pentru cofinanţarea obiectivului de investiţii era expirat în data de 16.02.2014 şi în condiţiile în care cofinanţarea din partea judeţului Cluj se referea doar la anul 2011 şi respectiv la suma de 250.000 lei’’, arată instituţia de control şi audit a României.

O altă achiziţie nelegală a Consiliului Judeţean cluj a avut ca obiect o motocicletă BMW pentru a fi pusă la dispoziţia poliţiei. ‘’Consiliul Judeţean Cluj UATJ Cluj a achiziţionat şi plătit nejustificat din bugetul judeţului Cluj o motocicletă tip” BMW- MOTK52 1200 RT” cu dotări specifice muncii de poliţie, pentru Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), de la Automobile Bavaria SRL Bucureşti în baza contractului de furnizare nr. 61/23332/15.12.2014, încheiat urmare desfăşurării procedurii de achiziţie publică din data de 04.12.2014. Plata a fost efectuată de la capitolul “Alte servicii publice”, unde a fost alocată suma de 190.000 lei pentru ATOP în cadrul ”Proiectului pentru creşterea mobilităţii echipajelor de poliţie care intervin la solicitările cetăţenilor”. Curtea de Conturi susţine că această achiziţie s-a făcut nejustificat deoarece ATOP este un organism consultativ fără competenţe în problemele operative ale poliţiei. O altă serie de nereguli au fost constatate la capitolul contracte de cofinanţare. Astfel, din datele Curţii de Conturi reiese că judeţul Cluj a făcut plăţi nelegale către diverse, entităţi nonprofit, asociaţii şi cluburi sportive de aproximativ 245.000 lei.

Nereguli au mai fost găsite şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie subordonată CJ Cluj. Aici s-au decoperit plăţi nelegale către operatorii de transport călători, pe baza unor deconturi care nu întrunesc cerinţele legale. Prejudiciul calculat în acest caz se ridică la 82.000 lei.

C.P.

Articole din aceeasi categorie