Nemţii de la Henschel vor investi în Parcul Tetarom III 10 milioane de euro

Nemţii de la firma Henschel vor investi în Parcul Tetarom III de la Jucu 10 milioane de euro şi vor crea în prima fază 40 de locuri de muncă. Contractul pentru realizarea acestei investiţii la Jucu a fost semnat ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi reprezentanţii firmei Henschel, după ce în prealabil consilierii judeţeni au aprobat cu unanimitate de voturi demararea acestei investiţii.

20150707_152028“Negociem de şase luni cu Henschel. Au fost prin toată România, iar cei mai importanţi concurenţi ai noştri au fost Braşovul şi Sibiul. Ne-au adresat 237 de întrebări, într-un chestionar laborios, aşa cum stă bine unei companii germane. Am răspuns la toate. Principalele motive pentru care au ales Clujul au fost Universitatea Tehnică, aeroportul şi infrastructura noastră, faptul că Tetarom nu este o societate privată, ci una care ţine de administraţia judeţeană. UTCN a fost cel mai important atu, chiar luni s-au purtat discuţii la rectorat. Sînt interesaţi în special de absolvenţii de la Facultatea de Construcţii de Maşini. Sigur că cei mai mulţi angajaţi vor fi absolvenţi de şcoli tehnice sau profesionale, dar vor fi şi mulţi ingineri. Henschel va realiza 95% din produse la Jucu, doar piesa mare va veni probabil de la Krupp”, a spue Viorel Găvrea, directorul Tetarom SA. El a mai menţionat că nu poate să ofere mai multe detalii despre investiţie, dar a precizat că în final vor fi sute de locuri de muncă. Conform contractului încheiat, nemţii vor avea la dispoziţie 3,6 ha în parcul Tetarom III, pe o perioadă de 40 de ani, cu opţiunea prelungirii.

‘’Investitorul va plăti, pentru folosinţa exclusivă a parcelei şi pentru exercitarea dreptului de superficie, precum şi pentru serviciile de administrare asigurate de Tetarom SA, taxele prevazute Regulamentul de acces în parcul industrial. Astfel, redevenţa este de 0,1 euro/mp/an +TVA, iar pentru serviciile prestate, investitorul (rezidentul) va plăti Tetarom SA (administratorul) următoarele taxe de administrare stabilite prin Regulamentul Parcului Industrial: 0,5 EUR pe metru pătrat pe an + TVA pentru terenul în suprafaţă de 20.000 mp; 0,2 EUR pe metru pătrat pe an + TVA pentru terenul în suprafaţă de 16.610 mp pentru perioada cuprinsă între momentul încheierii contractului şi momentul obţinerii autorizaţiei de construire pentru realizarea oricărui proiect pe teren. Redevenţa şi taxa de administrare vor fi actualizate anual, conform indicelui de inflaţie al Euro publicat de Eurostat pentru anul anterior’’, se arată în actul încheiat între cele două părţi.

Conform contractului, în fabrica de la Jucu, compania germană va produce lagăre şi angrenaje pentru cutii de viteză, precum şi elemente mecanice de transmisie.

Compania Henschel a fost fondată în Kassel, Germania, în anul 1810 iar activitatea de producţie a cutiilor de viteze a început în anul 1918, în paralel cu producţia de automobile Henschel. Compania putea să producă ax, cutie de viteze, cutie de viteze pentru motoare diesel şi alte piese necesare pentru cutia de viteze a propriilor camioane şi autobuze. În Germania anilor 1960, cînd a început dezvoltarea autocamioanelor diesel şi locomotivele electrice reprezentau viitorul transportului feroviar, HENSCHEL a dezvoltat şi a produs ax şi cutie de viteze pentru diferite modele de locomotive şi tramvaie, eforturile companiei fiind legate de progresul tehnologiei feroviare.

C.P.

Articole din aceeasi categorie