Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: Moment aniversar

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei aniversează luni, 27 mai, 86 de ani de la deschiderea oficială, în 27 mai 1933, a Muzeului de Antichități de pe lângă Institutul de Studii Clasice Cluj, condus de profesorul Emil Panaitescu. În 1963 instituția a devenit Muzeul de Istorie din Cluj, iar din 1994 poartă denumirea sub care este cunoscut astăzi – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Din 1933, instituția a funcționat neîntrerupt în actualul sediu, de pe strada Constantin Daicoviciu nr. 2 (fostă str. Gherescu).

Conform celor anunțate de conducerea MNIT, evenimentul de luni va fi marcat prin accesul gratuit al publicului la expozițiile muzeului, „așa cum a fost și în 1933”. În această perioadă sunt deschise expozițiile: „O prietenie regală: Grigore Antipa și regii României 1892-1944” (16 mai – 30 iunie 2019); „Cornul Abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană” – expoziție ce aduce în atenția publicului piese de podoabă, vestimentație și accesorii decorative, menite să reflecte ținutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă (deschisă în perioada 17 mai – 29 august 2019); „Vreau să cred/ I want to believe” – expoziție ce reunește piese dintr-o categorie specială, aceea a amuletelor sau pandantivelor cu rol cultic, din epoca preistorică (deschisă în perioada 18 mai – 31 august); „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” – expoziție națională itinerantă, deschisă la Cluj până la 1 septembrie 2019; „Incursiuni dacice în spațiul virtual” – prezintă restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei, dar și o serie de artefacte – vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă și piese din metal prețios; expoziția aniversară dedicată Festivalului de Film Transilvania (TIFF), găzduită de instalația expozițională „IOxIO”, inaugurată în toamna anului trecut pe Bulevardul Eroilor (16 aprilie – 9 iunie).

,,MNIT este muzeu de istorie, dar în același timp este și istorie în sine, cu un traseu punctat de evenimentele ce au marcat parcursul transilvănean în contextul istoric național și european al ultimului secol, de la primele inițiative de constituire ale acestuia, până la muzeul de azi. Trebuie să menționez că acum câteva zile muzeul nostru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural» în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă generațiile de specialiști ai MNIT, potrivit administrației prezidențiale. Prin momentele aniversare ale MNIT, dorim să aducem în atenția publicului repere importante ce țin de istoria orașului și muzeului nostru, unul dintre acestea fiind și evenimentul pe care îl marcăm luni, prin accesul gratuit al publicului la expozițiile noastre, așa cum a fost și în 1933, și mai mult, ne propunem ca aceste date simbolice să devină tradiție în calendarul manifestărilor noastre anuale” – declară managerul MNIT, Felix Marcu, într-un comunicat remis presei.

M. T.

Articole din aceeasi categorie