Municipalitatea clujeană alocă 4,5 milioane lei pentru a-şi face rampă provizorie de deşeuri la Pata Rît

Executivul primăriei clujene va solicita consilierilor locali, ce se vor reuni astăzi, în şedinţă ordinară, să aprobe alocarea de la bugetul local către RADP a sumei de 4,6 milioane de lei în vederea amenajării unei rampe temporare de deşeuri. Banii către regie se dau cu titlul de subvenţie, iar platforma de stocare a deşeurilor ar urma să fie amenajată pe o suprafaţă de teren de 4,6 hectare din zona Pata Rît şi care se află în proprietatea oraşului.

Potrivit documentelor depuse la proiectul de hotărîre ce va fi supus aprobării consilierilor, RADP a început deja să lucreze la amenjarea rampei de gunoi, urmînd ca investiţia să fie finalizată în luna octombrie. Totodată, potrivit unor surse, municipalitatea a făcut demersuri la Agenţia de Mediu pentru a obţine autorizaţia de exploatare a rampei. Aici, se pare că lucrurile sînt destul de avansate, urmînd ca în Emil-Boc-7curînd să fie eliberate evizele de mediu.

Primarul Emil Boc a explicat ieri că soluţia este pe o perioadă de 9 sau 10 luni, cu o extensie în perioada următoare pentru cel puţin un an de zile. ‘’Lucrăm la această solutie din luna iunie, cînd am văzut că, la nivelul Consiliul Judeţean nu se face ceea ce s-a stabilit în luna februarie, avînd pe de altă parte şi iminenţa închiderii rampei de la Pata Rît. În aceste condiţii, noi am pornit pe un drum propriu pentru municipiu. Cu sprijinul Agenţiei de Mediu, care ne-a consiliat, pot spune că avem o soluţie după 15 octombrie, cînd nu vor mai putea fi transportate la Oradea gunoaiele. Asta înseamnă că vom avea o rampă de stocare temporară. Necazul este că totul este temporar, pînă cînd nu se termină centrul de deşeuri. Potrivit legii aceste deşeuri, care se stochează temporar, trebuie duse la noul depozit, cînd acesta va fi finalizat. Va trebui să păstrăm în acest preţ o cotă de resurse financiare, pentru transportul deşeurilor în noul depozit ce va fi construit de către Consiliul Judeţean Cluj. Important este că acum intrăm în Consiliul Local pentru rampă şi cumpărarea de utilaje”, a declarat Emil Boc.

Precizăm că şi Consiliul Judeţean a anunţat luna trecută că va rezolva problema depozitărili deşeurilor, astfel încît operatorii de salubritate să nu mai fie nevoiţi să transporte gunoaiele în alte judeţe.
Preşedintele CJ cluj, Mihai Seplecan, a dat asigurări că o firmă din Bucureştiva investi două milioane de euro într-un depozit lîngă Turda, pentru a putea stoca deşeurile pînă la finalizarea Centrului Integrat de Management al Deşeurilor.

În acest sens, investitorul bucureştean a cumpărat de pe piaţa privată 30 de hectare de teren în extravilanul municipiului Turda, urmînd ca pe 8,7 ha dintre acestea să fie amenajată rampa de stocare provizorie.
C.P.

Articole din aceeasi categorie