Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim!

Nu voi intra în istoria limbii române, o istorie ce trebuie cunoscută şi bine stăpânită de noi toţi. Vă propun în schimb câteva citate, elocvente însă, semnate de cunoscute şi apreciate nume ale spirtualităţii româneşti şi voi începe cu Nichita Stănescu: “A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte”. Mai departe… Timotei Cipariu scria următoarele “Limba românească, căreia i se închinară părinţii noştri ca unui idol viu şi însufleţitor, e singurul tezaur ce ne-a rămas de la ei, ereditate neînstrăinată şi necomună cu alţii”. În fine, apropiate sufletului nostru sunt şi cele scrise de Ion Luca Caragiale, “Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfinţenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie”.
Un singur lucru se remarcă, actualitatea celor scrise. Actualitate cu o singură şi mare finalitate, rămânerea limbii române pe mai departe “floare a sufletului etnic al românilor” ca să-l citez pe Mihai Eminescu. Sunt citate care cu siguranţă vă vor face să apreciaţi şi să iubiţi tot mai mult limba română
La Cluj – Napoca, Ziua Limbii Române este sărbătorită astăzi 31 august, 16. 00, în generosul spaţiu al Centrului de Cultură urbană Casino, invitaţi fiind scriitorii Irina Petraş, Horia Bădesu, Vasile Sebastian Dăncu. Momentul este împlinit cu recitalul susţinut de actorii Alexandra Tarce şi Ruslan Bârlea (Teatrul Naţional ‘Lucian Blaga’ Cluj – Napoca). Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Cluj – Napoca şi Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.
Nu este singurul eveniment dedicat Zilei Limbii Române.
Conducerea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu alţi reprezentanţi ai judeţului, va participa tot astăzi 31 august, la evenimentele desfăşurate în raionul Hînceşti din Republica Moldova sub egida Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”.
„Celebrarea împreună a Zilei Limbii Române reprezintă prilejul oportun de subliniere a bunelor relaţii de prietenie şi colaborare existente între judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti. Vom continua seria evenimentelor şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale, precum şi să susţinem consolidarea parteneriatelor dintre producătorii din cele două regiuni”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.
La evenimentul de la Hînceşti vor participa şi Asociaţia Produs de Cluj, precum şi ?coala Populară de Artă „Tudor Jarda”. În acest context, va avea loc o expoziţie la care vor fi prezenţi zece artizani şi producători clujeni, parteneri ai Asociaţiei, dar şi din Hînceşti. Ei vor expune costume populare din zona Transilvaniei, bijuterii lucrate de mână, obiecte de marochinărie, obiecte casnice,…
Totodată, la eveniment va fi prezent şi Ansamblul artistic „Vatră de dor” al Şcolii Populare de Artă, care va prezenta un spectacol de cântece şi jocuri populare, precum şi o serie de solişti de muzică uşoară.
De asemenea, la conacul Manuc Bey din Hînceşti este în desfăşurare expoziţia „Artă a la Cluj”, care conţine lucrări realizate de cursanţii aceleiaşi şcoli de artă în taberele de creaţie din 2009 până în prezent.
Între judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti există relaţii de cooperare din anul 2013, acestea fiind oficializate printr-un acord de înfrăţire semnat în anul 2015. De-a lungul celor cinci ani de colaborare, au avut loc numeroase competiţii sportive derulate succesiv, în cele două judeţe, precum şi vizite de lucru ale oficialităţilor.
Menţionăm, în acest context, faptul că Raionul Hînceşti, situat în centrul Republicii Moldova, are în componenţă un oraş şi 38 de comune, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie