Moțiunea PSD, un spectacol „politico-mediatic”

Mult „trâmbițata” moțiune de cenzură a PSD nu s-a mai votat. Am asistat, așadar, cu toții, din nou, la un adevărat spectacol politic, oferit în plină campanie electorală. Unii sociologi atrag atenția că un astfel de demers nu era necesar, România având acum alte priorități.
Şedinţa Parlamentului de luni în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban nu s-a mai ținut, din cauza lipsei cvorumului. Astfel, votul și dezbaterea moțiunii nu au mai avut loc, după ce s-a făcut apelul nominal al parlamentarilor și s-a constatat că nu sunt suficienți. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că s-a închis ședința, deoarece au fost prezenți doar 226 de senatori și deputați, un număr insuficient, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori. Demersul PSD de demitere în Parlament a Guvernului Orban a fost, încă de la momentul anunțului acesteia, dur criticat de liberali, care au reclamat, printre altele, un joc, un exercițiu de imagine, în pragul alegerilor.
În opinia sociologului clujean Ioan Hosu, evenimentul din Parlamentul României nu a făcut altceva decât să releve elementele problematice pentru opoziția parlamentară. Între acestea, el punctează spectacolul politico-mediatic, precum și un grad redus de adecvare a inițiativelor parlamentare la contexte cu miză reală pentru societatea românească.
„Evenimentul recent din Parlamentul României, cel legat de moțiunea de cenzură inițiat de PSD, Pro România și ALDE, arată câteva dintre elementele problematice pentru opoziția parlamentara în acest moment: un nivel de motivare scăzut pentru mulți parlamentari din rândul opoziției, predispoziție pentru spectacol politico-mediatic, un grad redus de adecvare a inițiativelor parlamentare la contexte cu miză reală pentru societatea românească. Demersul privind moțiunea nu era necesar, cred că sunt alte urgențe, acum, în România”, a declarat Ioan Hosu.
Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie