Moţii nu şi-au uitat eroii

Mii de moţi  s-au adunat și în acest an la Crucea Iancului de la Mărişel, aşa precum obişnuiesc să o facă din 1850, pentru a-i aduce un omagiu liderului armatei revoluționare române din Transilvania de la 1848-1849, Avram Iancu și celor care s-au sacrificat în urmă cu 170 de ani pentru apărarea neamului românesc.

Printre participanți s-au subprefectul Alin Danci, liderul PSD Cluj, Horia Nasra, eurodeputatul Daniel Buda, deputatul Cornel Itu, consilieri județeni clujeni, primarii comunelor din zona de nord-vest a Munților Apuseni și reprezentanți ai mai multor organizații cultural-patriotice clujene. De asemenea, au ţinut să fie prezenţi alături de moţi primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean şi primarul comunei Căşeiu, Silviu Boldor. În schimb, nu a putut fi văzut printre participanţi niciun reprezentant al Consiliului Judeţean Cluj.

Manifestările au debutat în jurul orei 11 cu un Te Deum după care au fost depuse coroane de flori. De la ora 13,30, participanții au putut asista la un spectacol folcloric susținut de soliştii vocali: Valeria și Traian Ilea, Mariana Morcan, Raluca Pașcalău, Arlesiana Agrijan, Bogdan Găbudean, Iulia Merca, Livia Maria Danciu Hetea, Lavinia Mariș, Ioana Budae, Patricia Popa, Marisa Bîlc, Andra Mariș, Anamaria Mariș, Denisa și Diana Todea, Adela Mădălina, Anicuța Roșu, Lavinia Maria Danciu și Adela Burcă. De asemenea, în faţa spectatorilor au venit ansamblurile folclorice „Cununița Apusenilor” – Gilău, „Cununa munților” – Măguri-Răcătău, „Cununa Someșană” – Florești, „Nepoții Iancului” – Mărișel, „Junii Vlădesei” și „Craii Măguri” – Bucea (Negreni), alături de „Taragotiștii din Mărișel”, Octavian Matiș – saxofon și grupul instrumental condus de Nicu Badiu. În cadrul spectacolului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a fost prezent cu un program de muzică populară, susținut de membrii Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”.

Sărbătoarea de la Crucea Iancului se desfăşoară încă din anul 1850, în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848, care prin sacrificul lor au oprit trupele imperiale trimise să reprime mişcarea revoluţionară.

Bătălia de la Mărişel – Fântânele a avut loc în 6 iulie 1849, cetele moţilor fiind alcătuite din aproximativ 500 oameni, în timp ce oastea maghiară a avut 3.000 de oştaşi bine înarmaţi şi cinci tunuri. Tribunii Nicolae Corcheş şi Iacob Olteanu, trimişi de Crăişorul Munţilor, Avram Iancu, au organizat trei cete de luptă, formate din 123 de vânători, 137 de lănceri şi din locuitorii satelor din jur, toţi dispuşi în trei puncte strategice, pe unde trebuiau să treacă trupele inamice. De mare ajutor în obţinerea victoriei au fost tulnicăresele conduse de o femeie dârză, Pelaghia Rosu, devenită o figură legendară a Apusenilor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie