Moscova şi Kievul au trecut la limbaj diplomatic în problema livrărilor de gaz

Şefii diplomaţiilor rusă şi ucraineană s-au raliat negociatorilor privind livrările de gaz. Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Konstantin Grişenko, s-a deplasat la Moscova pentru o întrevedere de urgenţă cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Cu toate acestea, vizita nu a soluţionat conflictul.

Conferinţa de presă organizată la finalul negocierilor a relevat că părţile îşi menţin vechile lor poziţii. Astfel, Lavrov a cerut ca “Ucraina să se decidă dacă este sau nu interesată să adere la Uniunea Vamală”, amintind în acest context declaraţiile preşedintelui Dmitri Medvedev. Liderul rus a atenţionat că Ucraina poate spera la combustibili ieftini fie în calitate de membru deplin al Uniunii Vamale, fie în schimbul activelor la sistemul ucrainean de transport al gazului.

La rîndul său, Grişenko a propus să se facă “tot posibilul pentru a găsi o soluţie în cadrul negocierilor bilaterale” şi pentru a evita un litigiu între cele două ţări. Totodată, Grişenko a subliniat că, în caz de necesitate, Ucraina are argumentele necesare pentru a se adresa Curţii Internaţionale de Arbitraj.

Potrivit expertului rus Serghei Diacenko, vizita grabnică a ministrului de externe ucrainean era menită să detensioneze atmosfera, extrem de încordată din cauza “modului eronat” în care Moscova a interpretat decizia puterii ucrainene privind restructurarea companiei “Naftogaz”. “Problema se discută de mai mulţi ani, încă de cînd Ucraina a început să se pregătească pentru a deveni membru al Comunităţii Energetice Europene. Acum, odată Ucraina devenită membră a acestei comunităţi, Rusia este obligată să ţină cont de regulile ei, inclusiv să împartă “Naftogaz” în (trei) structuri separate, independente juridic şi financiar: extracţia, transportul şi distribuţia de combustibili”, subliniază expertul, apreciind că reforma ca atare nu lezează interesele ruseşti. În opinia sa, în timpul întrevederii cu Lavrov, Grişenko ar fi trebui să expliciteze poziţia ucraineană în problema “Naftogaz”.

La rîndul său, expertul Vladimir Zastava este convins că, în pofida faptului că cei doi miniştri de externe se cunosc demult şi au bune relaţii, ei nu au reuşit să reglementeze situaţia de conflict. În opinia lui Zastava, problema livrărilor de gaz este astăzi strîns legată de politica externă a Ucrainei: nu atît de atitudinea Kievului faţă de Uniunea Vamală, cît mai ales de perspectiva ralierii Ucrainei la zona de comerţ liber cu UE.

După cum explică Zastava, în disputa sa cu Rusia, Ucraina spera la sprijin din partea UE, însă, pe fondul procesului intentat la Kiev fostului premier Iulia Timoşenko, Europa a început să-şi manifeste îngrijorarea în legătură cu drepturile omului şi cu situaţia opoziţiei din Ucraina. În opinia expertului, întrevederea dintre Grişenko şi Lavrov a confirmat: Rusia îşi conştientizează poziţia de forţă în actuala situaţie, în condiţiile în care Ucraina nu poate apela necondiţionat la UE, şi din acest motiv nu intenţionează să cedeze nimic în problema preţurilor la gaz.

Zastava atenţionează că situaţia escaladează tot mai mult spre conflict, care va putea fi soluţionat doar la nivel de preşedinţi. La rîndul său, Serghei Diacenko nu exclude posibilitatea ca fundamentul pentru ieşirea din criză să-l constituie chiar ideea restructurării “Naftogaz”, expertul amintind că, la ora actuală, nici măcar nu au fost elaborate propuneri concrete privind căile şi parametrii reformei.

Articole din aceeasi categorie