Monumentele pregătite de clujeni pentru Centenar

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj, Victor Cubleşan a anunţat, în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural, că în municipiul Cluj-Napoca sunt în pregătire cinci proiecte de statui dedicate Centenarului Marii Uniri. Victor Cubleşan a menţionat că pe lângă aceste monumente, municipalitatea clujeană a demarat lucrările de resturare a Monumentului Mihai Viteazu, precum şi amenajarea pieţei cu acelaşi nume.

Una dintre statuile ce vor fi dezvelite la Cluj-Napoca în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire este cea a cardinalului Iuliu Hossu. Aceasta va fi amplasată pe spaţiul pietonal de pe Bulevardul Eroilor, în drept cu Catedrala Schimbarea la Faţă, fiind o iniţiativă a Bisericii Greco-Catolice. Din informaţiile prezentate de Victor Cubleşan la Colegiul Prefectural reiese că monumentul va fi realizat de sculptorul Ilarion Voinea şi de arhitectul Adrian Borda. Alte două busturi urmează să fie amplasate în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Este vorba de statuile episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu. Concursul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, împreună cu Filiala Cluj a Academiei Române şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, pentru realizarea celor două statui de bronz a fost câştigat de sculptorul clujean Alexandru Păsat, laureat al Premiului pentru Sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici pe anul 2014.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj a mai precizat că lângă zidul cetăţii din drept cu sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj va fi amplasată statuia lui Iuliu Maniu, aceasta urmând să fie realizată de sculptorul maramureşean Ioan Marchiş. Pe lângă cele patru statui, un monument al Marii Uniri se preconizează a fi instalat în zona Pieţei Cipariu, proiectul fiind iniţiat de Fundaţia Culturală Carpatica.
Din informarea prezentată de Victor Cubleşan în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural mai reiese că pe lângă realizarea celor cinci monumente, se mai vizează restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, înfiinţarea unor noi asemenea lăcaşuri acolo unde este cazul şi amplasarea de plăci comemorative pe case şi clădiri în care s-au luat decizii legate de actul de la Alba- Iulia.
Totodată, se pregăteşte lansarea unei serii de monografii şi cercetări istorice novatoare, care să restabilească adevărurile deformate în perioada comunistă.

C.P.

Articole din aceeasi categorie