Monseniorul Vladimir Ghika, beatificat în 31 august

Monseniorul Vladimir Ghika (1873 – 1954), preot romano-catolic şi principe român, al cărui martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie, va fi beatificat în 31 august, la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, oficiate la Romexpo.

Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigaţii începute în dieceză şi continuate la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, acordă unui creştin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat Vladimir-Ghikatoate virtuţile în chip eroic, titlul de „Fericit” şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi. “În ceea ce-l priveşte pe Monseniorul Vladimir Ghika, se putea merge atît pe calea sfinţeniei, cît şi pe aceea a martiriului”, a subliniat Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare, care s-a ocupat, la Roma, de acest demers, menţionînd că au fost mulţi aceia care l-au cunoscut şi au dat mărturie asupra faptului că Dumnezeu lucra prin el. El a afirmat că atunci cînd Vladimir Ghika celebra, “murea” cu Christos în predica sa. De asemenea, Francisc Ungureanu a dezvăluit cum Monseniorul Menghes, care a fost încarcerat împreună cu cel care va fi beatificat, a povestit în exilul din Germania cum Vladimir Ghika, în închisoare, la Uranus, a fost supus unor torturi fizice şi psihice de nedescris, precum spînzurătoarea electrică, monseniorul fiind ameninţat că va fi spînzurat gol în centrul Bucureştiului, tortură repetată de circa 80 de ori.

“Scopul nostru final este canonizarea, după care îl vom numi sfînt, deocamdată îl numim fericit”, a mai spus Francisc Ungureanu, precizînd că de la momentul beatificării la acela al canonizării pot să treacă de la cîţiva ani, pînă la mai mulţi ani, între cele două evenimente trebuind să se sesizeze un semn al lui Dumneze, de obicei medical, o vindecare miraculoasă.

Potrivit preotului Daniel Bulai, şeful comitetului de organizare a evenimentului, la Romexpo vor putea participa circa 8.000 de credincioşi, catolici şi de alte confesiuni, din toată ţara şi din străinătate, şi circa 20 de episcopi ai Bisericii Catolice, trei cardinali şi peste 200 de preoţi. De asemenea, vor fi prezenţi reprezentanţi ai cultelor religioase din România, ai Casei Regale a României şi alţi nobili, membri ai Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai clasei politice şi ai societăţii civile. Sfînta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Daniel Bulai a spus că, în seara zilei de vineri, 30 august, va avea loc o veghe de pregătire, de rugăciune în Catedrala Sfîntul Iosif, iar în după-amiaza zilei de sîmbătă, 31 august, la Biserica vicarială greco-catolică Sf. Vasile cel Mare, se va celebra o slujbă în cinstea noului Fericit Vladimir Ghika, cu acatistul şi sfinţirea cu Sfîntul Mir a icoanei Fericitului. Duminică, 1 septembrie, în Catedrala Sfîntul Iosif, va fi celebrată, din nou, Sfînta Liturghie solemnă, de mulţumire, cu venerarea icoanei şi a moaştelor Fericitului.

Odată declarat fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rîndul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice şi introdus în calendarul Bisericii locale, al arhidiecezei, şi sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său, “data de naştere pentru Cer”.

Monseniorul Vladimir Ghika este al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Szilard Ignac Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava.

Articole din aceeasi categorie