Mociu e pregătit de marea sărbătoare

În toate centrele administrative ale comunelor și orașelor noastre se fac frumoase pregătiri pentru întâmpinarea acestui mare și important eveniment istoric împlinit la 1 Decembrie 1918. Atmosfera de aleasă sărbătoare se simte, pregnant, în aceste zile și în localitatea Mociu, din Câmpia Transilvaniei, o unitate bine dezvoltată ce se bucura și în regimul trecut de statutul de centru agro – industrial al zonei
Cu excepția Spitalului care a fost închis, toate instituțiile publice au fost reabilitate, ne referim la sediul politico – administrativ, Căminul cultural, Școala, comerțul, piața agro – industrială, parcul de agrement, dar exemplele nu sunt unice.
Aici este rețea de apă și canalizare, s-a construit o Casă a căsătoriilor, o stație SMURD, teren de sport sintetic și sală de sport, iar asfaltul a acoperit multe din ulițele și străzile Mociului.
Deși m-am convins că șeful administrației locale se află, în aceste zile, într-o mare competiție cu timpul, precum un regizor înaintea premierii, domnul Vasile Focșa, a avut amabilitatea să ne prezinte câteva elemente ce definesc frumosul program ce se v-a desfășura în ziua marii sărbători a națiunii.
Supărat, oarecum, datorită faptului că nu au putut să finalizeze lucrările la Parcul Meteor, denumire certificată de căderea, în 1882, a acelui imens meteor roșu aicea, ale cărui două replici ( una se vede în această imagine) se află în custodia primăriei și pot fi vizitate, acum a trebuit să-și redimensioneze programul dedicat Marii Uniri. Oricum, acesta este suficient de consistent și bine structurat, confirmând faptul că aici nu se respectă doar valorile istorice naționale, ci și cele ale locului.
Poate tocmai de aceea după intonarea Imnului Național și evocarea istoricului eveniment ce a unit provinciile țării, la Monumentul Eroilor se ține un Te Deum și se depun coroane de flori din partea Primăriei și Consiliului local, al partidelor politice, instituții publice și unități economice. Apoi, pe scena căminului, conducerea comunei v-a premia și înmâna diplome de excelență celor opt cupluri ce conviețuiesc împreună de 50 de ani, și alte trei de 60 de ani; tot pe aceeași scenă a modernului Cămin din localitate, urcă 30 de tineri ai comunei ce vor primi diploma majoratului și un premiu simbolic.
Premieri vor fi multe, ne asigură primarul Vasile Focșa, deoarece vrem să stimulăm și să-i încurajăm pe cei ce au trudit și trudesc pentru a spori valoric vigoarea comunei noastre.
Prinosul de recunoștință îl aducem unor profesori, medici, preoți, altor profesii, consilierilor locali și antreprenori .
Nu sunt neglijați tinerii sportivi cu rezultate meritorii și elevii ce au urcat pe podiumul olimpiadelor școlare. Între cei mai titrați sportivi avem pe atleta Sanda Belgion și halterofila Alexandra Budușan, iar tânărul Adrian Boer a obținut medalia de aur la Olimpiada națională de informatică.
Participanții la marea sărbătoare vor fi serviți cu fasole și cârnați, că așa e datina, iar pofticioșii au și paharul cu vin fiert.
Programul artistic are o mare diversitate scenică, din care nu lipsesc cântecele patriotice, colinzile, montaje literare și scenete dedicate Marii Uniri, pregătite de elevii școlii,
Componenta folclorică este pregătită de Ansamblul de dansuri ,, Zorile” și taraful comunei, iar frumoasele melodii populare sunt oferite publicului de Claudiu Ciotleuș, Ana Georgeta Balla, Claudia Prunar și Dalia Moholea.
Această minunată zi a Centenarului se v-a încheia cu o mare horă a Unirii și joc de artificii în culorile tricolorului.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie