Moaştele Sfîntului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama au fost aduse la Cluj

Moaştele Sfîntului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama au fost aduse, joi, la Cluj-Napoca, de o delegaţie a Mitropoliei din Drama (Grecia), avîndu-l în frunte pe mitropolitul Pavlos.

În dimineaţa zilei de 24 martie, racla cu sfintele moaşte a fost purtată în procesiune de mitropolitul Moaste-1Clujului, ÎPS Andrei, însoţit de mitropolitul Pavlos şi un sobor de preoţi, de la reşedinţa mitropolitană, spre Catedrală, şi depusă apoi, pentru închinarea credincioşilor, în Muzeul Mitropoliei Clujului.

Credincioşii se vor putea închina sfintelor moaşte în fiecare zi, în intervalul orar 6:00 – 0:00, pînă duminică, 27 martie, la ora 17:00. Preoţi şi călugări îi vor mirui pe închinători.

Potrivit Basilica.ro, Sfîntul Cuvios Gheorghe din Drama  a viețuit între anii 1901 și 1959 şi este cunoscut şi cinstit ca „Noul Mărturisitor din Drama”. S-a născut în orașul Arghiropolis din ținutul Pontului (astăzi Gümüșhane, Turcia), ca fiu al unor evlavioși creștini. De mic a rămas orfan de ambii părinți, fiind crescut, împreună cu un frate mai mare și o soră, de bunica din partea tatălui, care a sădit în inima lor dragostea de Dumnezeu și de Biserică. După moartea bunicii, a plecat, împreună cu bunicul său, spre Erzurum (Turcia), apoi spre Tbilisi (Georgia). A intrat în obștea mănăstirii georgiene Noul Athos, unde a învățat limba georgiană, „dar Moaste-2mai ales s-a nevoit să dobîndească ascultarea, smerenia, răbdarea, privegherea și rugăciunea”. În 1917 bolșevicii au venit în mănăstire, au spînzurat toți clericii, iar pe ceilalți membri ai obștii, care nu au vrut să se lepede de credință, i-au legat unii de alții lîngă o groapă comună și i-au împușcat. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, evlaviosul novice și alți cîțiva au scăpat cu viață. La 20 iulie 1919 a fost călugărit cu numele de Simeon, dar la scurt timp a fost întemnițat și chinuit în mod nemilos de atei. În 1923 a fost eliberat și s-a mutat la Suhumi (regiunea Abhazia), iar la 8 septembrie 1925 a fost hirotonit preot de un ierarh georgian, care i-a schimbat numele în Gheorghe.

„Cuviosul a primit de la Dumnezeu darul dreptei socotințe și al înainte-vederii, pentru care era cinstit de Moaste-3credincioșii ortodocși georgieni, ruși și greci. În anul 1929 a plecat în Grecia și s-a așezat în satul Sipsa (astăzi Taxiarhes), de lîngă Drama, unde a desfășurat o bogată lucrare duhovnicească în rîndul credincioșilor, pe care i-a apropiat de Biserică și i-a povățuit. În 1936 a călătorit ca pelerin în Țara Sfîntă. Întors la Sipsa, a hotărît să construiască o mănăstire, cu hramul Înălțarea Domnului, ridicînd o modestă biserică și cîteva locuințe” – scrie Basilica.ro.

Potrivit Basilica.ro, Cuviosul Gheorghe Mărturisitorul din Drama a săvîrșit numeroase vindecări, pe care căuta să le ascundă cu smerenie. Prin harisma înainte-vederii a prorocit începerea celui de-al Doilea Război Mondial, ca și Războiul civil din Grecia. În anul 1959 și-a prevăzut sfîrșitul, vestindu-l în mai multe rînduri ucenicilor apropiați. În zorii zilei de 4 noiembrie, după ce s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului, și-a dat sufletul în mîinile Mîntuitorului. După trei zile, trupul său, neatins de stricăciune, a fost înmormîntat lîngă ctitoria sa.

Moaștele Sfîntului au fost aflate de mitropolitul Dramei, ÎPS Pavlos, în 9 februarie 2006. Canonizarea Sfîntului Gheorghe a fost făcută de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol la 18 martie 2008, Moaste-4rînduindu-se ca zi de pomenire 4 noiembrie. În 2011, mitropolitul Pavlos a dăruit Patriarhiei Române un fragment din moaștele Sfîntului Gheorghe. În cadrul ședinței Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2015, a fost aprobată propunerea de înscriere a Sfîntului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama în Calendarul bisericesc, cu data de prăznuire 4 noiembrie.

Moaştele Sfîntului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama au fost aduse la Cluj-Napoca în contextul aniversării a 10 ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Manifestările dedicate acestei aniversări continuă vineri, 25 martie, cînd, de la ora  9:30, un sobor de 10 ierarhi va săvîrşi Sfînta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie. În aceeaşi zi, de la ora 18:00, în Auditorium Maximum (Casa Universitarilor) va avea loc Moaste-5Concertul Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, susţinut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania: Gabriel Croitoru – vioara I, Nicuşor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărăşan – violă şi Vasile Jucan – violoncel. Concertul va cuprinde lucrări de referință ale genului cameral, ale unor compozitori precum: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Antonin Dvořák. La acest concert, violonistul Gabriel Croitoru va cînta pe vioara Guarnieri 1731 – Catedrala, care a aparţinut compozitorului George Enescu.

Concertul va fi prefaţat muzical de un microrecital al Coralei „Psalmodia Transylvanica”, dirijată de pr. Vasile Stanciu, şi va fi introdus prin cuvîntul conf. univ. dr. Diana Câmpan, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Potrivit pr. Bogdan Ivanov, prin acest moment, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” îşi propune „să consolideze tradiţia unui concert anual oferit publicului clujean, confirmînd deschiderea culturală a acestei instituții fondate de arhiepiscopul și mitropolitul Bartolomeu Anania, dar și promovînd proiectul generos al acordării de burse tinerilor merituoși, lipsiți de posibilități financiare”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie