Ministrul Petre Daea îi răspunde deputatului Oros

Petre Daea a reacţionat la documentul intitulat ‚‚Cartea Neagră’’ a activităţii ministrului Agriculturii prezentat de deputatul liberal de Cluj, Adrian Oros şi în care se arăta că dintre măsuri asumate de Guvernul PSD-ALDE pentru agricultură, aproape niciuna dintre acestea nu a fost realizate. „Din nefericire politica și-a coborât nivelul foarte jos. Un exemplu este articolul d-lui deputat PNL Adrian Oros , “Cartea neagră a agriculturii “ articol în care dânsul face o apreciere total neadevarătă. Reamintim dlui deputat Oros că subvențiile s-au achitat înainte de termen în proporție de peste 98% şi că diferenţa se va achita până în 31 martie a.c., conform graficului. Fermierii neplătiţi încă, au avut probleme la controalele în teren, teledetecţie sau nereguli în acte. De asemenea, reamintim programele MADR demarate în anul 2017, conținute şi apreciate ca succese în 2018 şi care vor continua şi în 2019: programul de susținere a produsului tomate în spații protejate cu o alocare de 3.000 euro pe legumicultor într-un an, ce a debutat în anul 2017, a continuat în 2018 și se va derula și în 2019; programul de susținere a crescătorilor de ovine cu un leu pe kilogramul de lână pentru comercializarea acestui produs; dezvoltarea sistemului antigrindină; scutirea de impozit pe utilajele agricole; credite cu 80% garantie de stat pentru dezvoltarea agriculturii; absorbţia fondurilor europene în grafic; din suma de 9,7 miliarde euro, AFIR a primit solicitări de fonduri în valoare de peste 8,4 miliarde de euro, a încheiat contracte în valoare de 4,35 miliarde de euro și a plătit beneficiarilor Programului 4,12 miliarde de euro. Gradul de absorbție a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 este de aproximativ 48%, până în prezent(locul II in UE , după Franţa). Este extrem de clar că absorbţia efectivă se va apropia de suma alocată’’, susţine Daea. Ministrul mai arată că efectul politicii agricole corecte în agricultură se vede cu ochiul liber de către oricine, iar încercările opoziţiei de a discredita realizările sunt sortite eşecului. În acest sens menţionam doar faptul că după producţiile anului trecut România se situează în U.E. pe primul loc la porumb, pe locul doi la soia şi pe locul trei la grâu. Potrivit analiștilor de la KeysFin, performanța spectaculoasă din sectorul agricol se datorează şi investițiilor majore din acest sector prin programele cu finanţare europeană.

Referitor la preşedenţia rotativă ,România a preluat 29 de dosare pe agricultură şi piscicultură, toate fiind dosare grele, ce vor trebui puse în discuţie în perioada în care deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene care vizează regulamentele reformei Politicii Agricole Comune (PAC), respectiv Planul Strategic, Finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC, Organizarea Comună de Piață.

Din cele 29 de dosare, Ministerul Agriculturii a închis deja până azi 9 dosare, existând premise clare de închidere şi a diferenţei de 20 de dosare rămase. În opinia noastră, o politică agricolă bună trebuie susţinuta de reglementări corecte şi asigurarea finanţărilor necesare de la buget, inclusiv pentru plata avansului la subvenţii (pentru ca fermierii să ia mai puţine credite), până la intrarea banilor de la UE. Menţionăm că pentru toate măsurile care se vor derula în anul în curs în bugetul aprobat de parlament sunt asigurate finanţările, etapizat conform programului de guvernare. Recomandăm dlui deputat Oros să revadă bugetul aprobat de Parlament (sperăm să fie promulgat de preşedinte cât mai curând) şi să retracteze neadevărurile din articolul denigrator. Personal nu cred că este bine, sănătos şi corect să spui şi să acţionezi după principiul că în politică se pot folosi chiar orice mijloace’’, spune Daea.

C.P.

Articole din aceeasi categorie