MÎNDRĂ BISERICĂ PENTRU ÎNCHINARE

biserica‘’Să construieşti o biserică nu este un lucru uşor. Cere eforturi susţinute, însă nu fiecare generaţie are această ocazie. La baza construirii bisericii noastre stă jertfa Dumneavoastră, a oamenilor cu suflet mare’’ – se spune în pliantul de prezentare a etapelor ce au însoţit construcţia unui nou şi monumental lăcaş de cult, Biserica ortodoxă ‘’Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe’’ din Cluj-Napoca, Str. Donath nr. 122. Acum, la aproape 20 de ani de la obţinerea terenului şi începerea lucrărilor – continuate cu sfinţirea din 18 mai 1997, punerea pietrei de temelie, acumulările din anii 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, pînă la finalizarea lucrărilor de acoperire în 2008 – credincioşii şi păstorii lor sufleteşti se vor reuni spre a fi martori ai unui moment istoric: sfinţirea mîndrei biserici de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi, eveniment ce va avea loc, duminică, 4 ianuarie 2015, cu începere de la ora 9.

Spicuim din istoricul bisericii: ‘’În toamna aceluiaşi an (1995 – n.n.) s-au început lucrările de construcţie prin grija preotului Gheorghe-Dragoş Braica şi a Consiliului parohial, avîndu-l prim-consilier pe ing. Liviu Potra. Noua biserică este proiectată de arhitecţii Ionel Vitoc (Cluj-Napoca), Clement Gheorghe Moldoveanu (Bucureşti) şi prof.univ.dr. Vasile Păcuraru de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Biserica este concepută în stilul bisericilor maramureşene, avînd forma de navă şi şapte turnuri. Turnul central, de 37 de metri, este încadrat de patru turnuleţe’’. În concepţia arhitectonică se are în vedere marcarea unei biserici de rit ortodox cu specificul local, care să-i confere personalitate aparte şi care să-i dea unicitate între celelalte biserici din Cluj-Napoca. ‘’În perioada construcţiei bisericii, alături de Pr. Gheorghe-Dragoş Braica au servit părinţii Vasile Pop (1997-2000), Nucu Dumitraşcu (2000 – prezent) şi Dorel Gălan (2012 – prezent)’’, se mai spune în acelaşi document.

La ceremonia sfinţirii este anunţată şi participarea Corului bărbătesc ‘’Cînturi din Chioar’’ din Vălenii Şomcutei dirijat de Răzvan Paşca. Este un cor ale cărui începuturi se află prin 1936, cînd acesta a avut prima apariţie publică. Din 2012, formaţia a intrat într-o nouă etapă, superioară din toate punctele de vedere, participînd la festivaluri şi concursuri (cu locuri I cucerite în 2013 şi 2014), susţinînd concerte de colinde pe plan local şi dincolo de hotarele Vălenilor. Entuziasmul şi dedicarea membrilor formaţiei susţin această evoluţie promiţătoare.
Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie