Milioane de euro atrase de două spitale clujene

Un număr de opt proiecte pentru îmbunătăţirea prevenţiei şi pentru reducerea inegalităţilor în sistemul românesc de Sănătate vor fi finanţate cu fonduri în valoare de 47 de milioane de euro acordate prin granturi ale Spaţiului Economic European (SEE) şi prin granturi norvegiene, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Dintre aceste proiecte, trei sunt implementate de unități medicale clujene.
Programul „Provocări în sănătate publică la nivel european”, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, a reunit joi în dezbatere mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor responsabile cu dezvoltarea şi găsirea de noi soluţii pentru susţinerea sistemului românesc de sănătate, precizează instituţia.
Secretarul de stat din cadrul MFE, Ana Maria Buşoniu, coordonatorul acestui instrument financiar, a explicat că programul de finanţare va fi implementat prin opt proiecte predefinite ori selectate în cadrul apelurilor, având ca termen indicativ de lansare luna decembrie 2019.
„Alocarea financiară vizează întărirea prevenţiei şi reducerea inegalităţilor în sănătate în diverse direcţii: prevenirea şi tratarea bolilor infecţioase, îmbunătăţirea stării de sănătate a grupurilor vulnerabile (copii, bătrâni, romi), prin asigurarea de servicii de asistenţă medicală primară şi comunitară, prin asigurarea accesului la servicii de sănătate cu caracter preventiv în obstetrică-ginecologie, nutriţie, oncologie pediatrică, sănătate mintală pentru copii, screening de cancer col uterin, dezvoltarea de registre medicale, precum şi tratarea altor boli. Un alt obiectiv vizat este combaterea infecţiilor spitaliceşti şi reducerea consumului de antibiotice”, a precizat reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene.
Dintre aceste proiecte, trei sunt implementate de unități medicale clujene. Astfel, proiectul creșterea capacității sectorului de sănătate românesc de a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancer (CEDICROM 2) (2.000.000 euro) va fi implementat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca în parteneriat cu Registrul de Cancer din Norvegia. Proiectul va sprijini acordarea de servicii medicale preventive și terapeutice la nivelul comunităților pentru grupurile marginalizate și vulnerabile, în domeniul screening-ului de cancer de col uterin.
Un alt proiect vizează creșterea performanțelor în diagnosticul și tratamentul cancerelor copilului (3.750.000 euro). Acesta va fi implementat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul pentru Copii Sf. Maria Iași, Spitalul pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara și Institutul Oncologic București, având ca partener din statele donatoare Direcția Norvegiana de Sănătate.
Va sprijini îmbunătățirea diagnosticării și tratării cancerului la copii prin achiziționarea de echipamente, programe de instruire pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la utilizarea echipamentelor și îmbunătățirea abilităților de diagnostic și terapeutice, precum și elaborarea și punerea în aplicare a ghidurilor privind diagnosticul și tratamentul în oncologia pediatrică conform standardelor europene.
Tot prin granturi SEE se va crea un registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut în scopul prevenirii insuficienței cardiace (2.500.000 euro)
Proiectul este implementat de Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul Inimii Timișoara, Spitalul Județean de Urgența Oradea și cu parteneri din statele donatoare Spitalul Universitar Haukeland, Bergen, Norvegia și Spitalul Universitar Tromso din Norvegia.
Va fi implementat ca proiect pilot, în 8 județe din partea de vest a României, pentru dezvoltarea unui registru de insuficiență cardiacă bazat pe modelul registrului norvegian în bolile cardiovasculare și a unui model de risc pentru identificarea și sprijinirea populației în situație de risc, cu obiectivul de reducere a impactului bolilor cardiovasculare. Proiectul va conduce, de asemenea, la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților care au suferit infarct miocardic acut, prin achiziționarea de echipamente medicale, prin instruirea personalului medical și prin identificarea și promovarea unei abordări terapeutice proactive față de pacienții cu risc de insuficiență cardiacă.

Articole din aceeasi categorie