Mii de credincioşi la Sărbătoarea Hramului Mitropoliei Clujului

Cîteva mii de credincioşi au participat duminică, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la Sărbătoarea Hramului Mitropoliei Clujului – Buna Vestire, zi care marchează, simbolic, naşterea acestei mitropolii, prin întronizarea, la 25 martie 2006,  a ÎPS Bartolomeu ca primul ei mitropolit. Alături de aceştia, la Sfînta Liturghie – oficiată de un sobor de arhierei format din Mitropolitul Panteleimon de Veria, Mitropolitul Andrei al Clujului, Episcopul Lucian de Caransebeş, Episcopul Petroniu al Sălajului şi Episcopul vicar Vasile Someşanul – s-au aflat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, parlamentari, universitari clujeni, reprezentanţi ai Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei ş.a.

„E mare sărbătoare pentru noi, cei din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, astăzi, la 25 martie, cînd aniversăm şase ani din momentul în care a binevoit Dumnezeu ca Mitropolia ştefaniană a Clujului să renască din cenuşă. Se împlinesc astăzi şase ani de cînd Mitropolitul Bartolomeu a fost instalat de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Acum un an de zile, tot pe 25 martie, am fost instalat eu, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cred că este o legătură între Buna Vestire şi sărbătoarea noastră care devine hramul mitropoliei şi al doilea hram al catedralei. De ce este legătură? Pentru că în troparul sărbătorii se spune aşa: «Astăzi este începutul mîntuirii noastre, pentru că Fiul lui Dumnezeu Fiu al Omului se face şi Gavriil minunea o binevesteşte». Pentru mitropolia noastră, astăzi este începutul refiinţării ei” – a spus ÎPS Andrei, la finalul Sfintei Liturghii.

Mitropolitul Clujului a mulţumit „Cerului şi în acelaşi timp tuturor celor care au fost părtaşi la bucuria zilei de Buna Vestire” pentru faptul că, pentru această sărbătoare, ÎPS Panteleimon a adus la Cluj, din Grecia, un preţios odor – fragmentul din Sfînta Cruce, expus de sîmbătă, spre închinare, credincioşilor clujeni.

După Sfînta Liturghie, sorborul de arhierei, împreună cu preoţi şi credincioşi s-au deplasat, în procesiune, pe Calea Turzii, unde a fost oficiată slujba de punere a pietrei de temelie pentru Centrul misionar-social „Sf. Andrei”, pe un teren pus la dispoziţia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului de către Consiliul Judeţean Cluj. Alături de reprezentanţii Bisericii, printre cei care au pus un cancioc de ciment la temelia viitorului centru s-au aflat şi preşedintele CJ Cluj Alin Tişe, fostul ministru de Interne Ioan Rus, rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, omul de afaceri Vasile Leordean, deputatul Horea Uioreanu, reprezentanţi ai Armatei, Poliţiei şi Jandarmeriei.

Centrul misionar social „Sf. Andrei” este cel mai recent proiect al Arhiepiscopiei, care va oferi sediu Asociaţiei Femeilor Ortodoxe, Asociaţiei ASCOR, protopopiatelor Cluj I şi Cluj 2, un sediu de grădiniţă, sală de conferinţe ş.a.

„E o datorie pentru noi să nu ne limităm doar la slujirea liturgică, ci să ieşim în mijlocul poporului, care are multe necazuri şi greutăţi. De aceea, ridicăm încă un Centru misionar-social, la Cluj” – a spus ÎPS Andrei, după slujba punerii pietrei de temelie a Centrului „Sf. Andrei”. Totodată, Mitropolitul Clujului a mulţumit tuturor celor care au sprijinit acest proiect – Guvernul României, CJ Cluj, Primăria Cluj-Napoca, parlamentarii clujeni şi, nu în ultimul rînd, credincioşii din mitropolie.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă de astăzi şi ne punem nădejdea în rugăciunile Maicii Domnului şi ale Sfîntului Apostol Andrei pentru a putea ridica acest centru misionar-social cu ajutorul căruia Biserica iese din lăcaşul de închinare şi se implică în viaţa oamenilor. Pentru că, de fapt, Biserica o alcătuim toţi, preoţi, credincioşi şi toată suflarea de pe pămîntul acesta” – a spus ÎPS Andrei.

Manifestările dedicate Sărbătorii Mitropoliei Clujului continuă pînă luni, 26 martie, la prînz, zi pînă la care credincioşii se mai pot închina fragmentului din Sfînta Cruce adus, din Grecia, la Cluj-Napoca, şi expus într-un loc special amenajat în cortul ridicat pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie