Medicina personalizată în cancer – tema unei dezbateri la IOCN

„Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor” a fost tema unei mese rotunde organizată miercuri, 19 iunie, la Cluj-Napoca, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociația Pacientul 2.0, Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” și Roche România.

Reprezentanți ai autorităților locale, ai profesioniștilor din domeniul medical, ai asociațiilor de pacienți, industriei farmaceutice și presei au discutat despre cele mai noi abordari de medicina personalizată în oncologie: imunoterapiile oncologice și rolul biomarkerilor în identificarea celor mai eficiente tratamente pentru pacienții care suferă de cancer.

”Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuţă» este singurul centru oncologic din țară acreditat de Organizația Europeană a Institutelor de Cancer și ne bucurăm să începem evenimentele ocazionate de Zilele IOCN, când celebrăm 90 de ani de la înființarea institutului, cu această masă rotundă despre inovațiile în medicina personalizată. Implicarea institutului în cercetarea din domeniul oncologiei a crescut foarte mult în ultimii ani și sunt convins că împreună cu colegii mei vom ajuta pacienții noștri să beneficieze de cele mai noi soluții terapeutice”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”

Potrivit specialiștilor, imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă armă terapeutică în lupta împotriva cancerului la nivel mondial. Împreună cu terapiile țintite și biomarkerii, imunoterapia oncologică este unul din pilonii conceptului de medicină personalizată, care presupune adaptarea tratamentelor la specificul fiecărui pacient.

 „Imunoterapia și terapia moleculară țintită sunt cele mai noi modalități terapeutice în oncologia medicală. Terapia cu inhibitori ai punctelor de control imun poate oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată, ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate, în timp ce prin testarea biomarkerilor specifici se pot selecta pacienții care răspund cel mai bine la tratamentele moleculare țintite, care primesc astfel tratamentul cel mai potrivit pentru profilul lor genetic (o terapie personalizată). Imunoterapia și terapia moleculară personalizată reprezintă viitorul în oncologie și mă bucur că Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuţă» se află astăzi în prima linie în lupta împotriva cancerului”, a afirmat prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

La nivel mondial, în prezent sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer. Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancer pulmonar, altul decât cel cu celule mici, cancer renal și cancerul de vezică urinară. Aceste imunoterapii sunt disponibile și în România, cu excepția celei pentru cancerul de vezică urinară, pentru care dosarul de rambursare se află încă în evaluare de către autorități.

„Pacienții români au nevoie de acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Statul român are o obligație etică pentru pacienții români, să faciliteze accesul acestora la cele mai noi terapii care le pot prelungi viața și apreciem eforturile realizate până în prezent de autorități în acest sens”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Articole din aceeasi categorie