Medic condamnat la închisoare cu suspendare pentru că și-a protejat pacienții

Bolnavii cu afecțiuni cronice din România se declară solidari cu conf. dr. Adela Golea, condamnată de justiția clujeană la un an și 6 luni cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile în folosul comunități, deoarece a ales să trateze cu prioritate pacienții ajunși în stare gravă la Urgență și nu cazurile de șoferi cu alcoolemie, aduși de polițiști pentru recoltarea probelor biologice.

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a aflat cu uimire că în România anului 2019, un medic poate fi condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a ales să trateze cu prioritate pacienții în stare gravă și nu cazurile de șoferi depistați cu alcoolemie de către polițiști. Este vorba de d-na dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Cluj, care a fost condamnată la un an și 6 luni cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile în folosul comunității. Acest lucru se întâmplă în contextul în care Unitatea de Primire Urgențe, al cărei coordonator era în acel moment, se confruntă cu lipsa de personal cu care ne-am obișnuit deja. Ca reprezentanți ai pacienților, ne întrebăm cum s-a putut ajunge în această situație și cum pot autoritățile să prejudicieze cariera unui medic și să pună în pericol siguranța pacienților. Ne dorim ca nici un medic să nu mai treacă prin această experiență, mai ales că vorbim despre un medic apreciat și iubit în Cluj” – se arată într-un comunicat al COPAC.

Reprezentanții coaliției cer autorităților să nu mai solicite medicilor să ignore nevoile pacienților, care sunt realmente urgențe, pentru verificarea unor alcoolemii.

Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care un medic este condamnat la închisoare cu suspendare pentru că și-a protejat pacienții. Solicităm Guvernului reglementări clare care să protejeze siguranța pacienților și să nu mai pună medicii în pericol. Cred că în acest fel se creează un precedent periculos și în nici un fel nu ar trebui ca legislația să împiedice accesul pacienților cu prioritate în unitățile de primire urgențe. Doamnei doctor îi dorim putere pentru a trece de această încercare total nedreaptă și o asigurăm că nu este singură”, declară Radu Gănescu, președinte COPAC.

De Sf. Nicolae, vineri, 6 decembrie, dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost condamnată definitiv, de magistrații Curții de Apel Cluj, la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității „în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca sau al unei instituții de cult”.

„Cei care sunt prinși la volan, băuți, aceia nu reprezintă urgențe medicale, în nici un caz. Există pentru asta, și legislativ, și cadru organizatoric, Medicina legală, care ar trebui să recolteze probele biologice și să dea un rezultat în conformitate. Nu Unitatea de Primire a Urgențelor ar trebui să facă asta. Unitatea de Primire a Urgențelor este pentru bolnavi. Dr. Adela Golea, ca șef de unitate, ca medic dedicat, care a fost aici de la început și care a pus bazele Unității de Primire Urgențe, a încercat să fluidizeze secția, să asigure prioritate bolnavului. Nu cred că trebuie pedepsită pentru asta! Iar a-i da 60 de zile de muncă în folosul comunității unui om care oricum face muncă în folosul comunității de 15 ani – și va mai face, pentru că ceea ce facem noi în medicină este muncă în folosul comunității -, mi se pare umilitor. Ea face de o viață muncă în folosul comunității și, așa cum o știu eu, atât în calitate de medic, cât și în calitate de director medical, aș putea spune că este cu «condamnare la locul de muncă». Muncă în folosul comunității, asta face toată ziua” – declara pentru Făclia, în iunie, după sentința dată de Judecătoria Cluj-Napoca, renumitul neurochirurg, prof. dr. Ștefan Florian.

O petiție online de susținere a dr. Golea a fost inițiată de Asociația CREST (crest-center.org) și rețeaua QUALIMED, care propun, între altele reglementarea problemei recoltării probelor biologice de la șoferii prinși în trafic că au consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise. Petiția se intitulează ”O susținem pe dr. Adela Golea! Consumul de alcool la volan nu este o boală!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie