Măsuri speciale luate de municipalitatea clujeană împotriva coronavirusului

Primăria Cluj-Napoca a dispus, pentru limitarea efectelor răspândirii Coronavirus (COVID-19), o serie de măsuri speciale. Una dintre acestea este suspendarea activității creșelor de pe raza municipiului Cluj-Napoca, în perioada 13-22 martie, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației la nivel național.

Începând de miercuri, până în 22 martie, conducerile unităților de învățământ și creșelor vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor.

“În primul rând, fac apel la responsabilitate şi solidaritate din partea tuturor clujenilor. Perioada în care ne aflăm este critică din perspectiva limitării răspândirii virusului. Cu cât vom fi mai responsabili la nivel individual şi colectiv, cu atât şansele noastre ca şi comunitate de a diminua impactul negativ şi de a rămâne sănătoşi sunt mai mari”, a declarat primarul Emil Boc, într-o conferinţă de presă.

Edilul a explicat că, din această perspectivă, este extrem de important să li se explice tuturor că unele măsuri precum întreruperea şcolii sau suspendarea cursurilor universitare nu reprezintă o vacanţă, ci o decizie extremă pentru a reduce riscul de a intra în contact cu persoane infectate şi de a răspândi mai departe acest virus. “În condiţiile acestea, soluţia cea mai importantă este rămânerea acasă cât mai mult timp cu putinţă, nu în tabere, mall-uri, cinematografe, şi de a fi responsabili individual şi colectiv. Fac apel către cei care au febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap, respiră mai greu sau îi dor braţele, picioarele să sune la mediul de familie pentru îndrumare şi să stea acasă. Medicul de familie va decide ce trebuie făcut, este o primă formă pentru a proteja bătrânii şi pe cei bolnavi din jurul nostru, pentru ei virusul poate fi critic, chiar mortal. De asemenea, se poate limita răspândirea virusului păstrând distanţa aproximativ de doi metri, potrivit specialiştilor, la nivel interpersonal, prin mersul pe jos, lucrul de acasă. De asemenea, dacă s-a luat contact cu o persoană infectată, confirmată de autorităţi, în mod obligatoriu să se sune la 112 şi să se colaboreze cu autorităţile. Este imperativ acest lucru”, a mai spus primarul.

O altă măsură comunicată deja este, pe lângă închiderea creşelor, suspendarea activităţii pieţelor de vechituri, adică Oserul, atât cel tradiţional, cât şi cel din zona Expo, în perioada cuprinsă între 11 şi 31 martie, cu posibilitatea prelungirii, dacă va fi cazul.

S-a decis, de asemenea, până la data de 31.03.2020, luarea măsurii de limitare a adunărilor publice la un număr de maxim 1000 persoane, iar pentru adunările publice cu un număr mai mic de 1000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local de către Comisia de avizare a manifestărilor publice pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipurilor de activități, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publică (DSP). Se exceptează de la emiterea avizului DSP evenimentele cu un număr maxim de 200 participanți. Aceste măsuri se pot prelungi și după data de 31 martie, în funcție de evoluția situației la nivel național. O altă măsură este aprobarea restricționării activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și divertisment, în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane, până în 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

În acelaşi timp, începând cu 13 martie, până în 31 martie, cu posibilitatea prelungirii, toate echipamentele şi mobilierul urban din spaţiile de joacă pentru copii, precum şi aparatele de fitness de pe raza municipiului Cluj-Napoca vor fi dezinfectate zilnic.

Direcţia de Asistenţă Socială va trebui să identifice cu prioritate persoanele vulnerabile, cele cu vârsta de peste 65 de ani, şi de a le oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare la domiciliu.

S-a decis totodată, ca începând de vineri, 13 martie, să se suspende activităţile în cluburile pentru pensionari. De asemenea, potrivit edilului, Compania de Transport Public dezinfectează, zilnic, mijloacele de transport în comun, la fiecare final de ciclu de călătorie, și de două ori pe zi ecranele automatelor și validatoarelor de bilete.

Pe de altă parte, se instituie obligativitatea pentru taximetrişti, de a lua măsuri de igienizare şi dezinfectare a clanţelor şi uşilor maşinilor şi se vor dezinfecta zilnic spaţiile pieţelor publice din administrarea primăriei.

Nu în ultimul rând, Emil Boc a făcut un apel clujenilor pentru a utiliza procedurile digitale şi online pe care primăria le are la dispozişţie, pentru a evita deplasarea.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie