Măsuri concrete pentru sectorul agricol

Europarlamentarul clujean, liderul PNL Cluj, Daniel Buda, și colegii săi din Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, l-au mandatat pe președintele acestei Comisii, Norbert Lins, să trimită o scrisoare Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în numele Comisiei AGRI, în care au solicitat luarea unor măsuri concrete pentru sectorul agricol pe fondul pandemiei COVID-19. „În această perioadă, fermierii europeni nu se străduiesc doar să continue munca lor zilnică, ei se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari pentru accesarea mijloacelor de producție și livrarea produselor lor către consumatorii europeni. Această situație gravă necesită acțiuni urgente pentru a permite sectorului să continue să funcționeze în fața acestei crize fără preceden”, a declarat Daniel Buda.
În răspunsul primit se precizează să singura contribuție care poate fi adusă în sectorul agricol este „să ne asigurăm de funcționarea eficientă a lanțului de aprovizionare cu produse alimentare”. „Este imperativ ca cetățenii din UE să aibă acces la alimente sigure și la prețuri accesibile, în special într-o perioadă de criză așa cum ne confruntăm în prezent. Situația de până acum în acest sens este încurajatoare. Agricultorii noștri, producătorii de alimente, producătorii și comercianții cu amănuntul s-au asigurat că vor fi disponibile suficiente produse alimentare în toate colțurile UE. Va trebui să ne asigurăm că lanțul de aprovizionare cu alimente continuă să funcționeze adecvat.
După cum ați menționat în scrisoarea dvs., Comisia a prezentat săptămâna trecută un set cuprinzător de măsuri pentru atenuarea impactului socio-economic al focarului COVID-19, centrat pe o reacție europeană coordonată. Acesta include inițiative importante care vizează păstrarea funcționării lanțului nostru de aprovizionare cu alimente și sprijinirea sectorului nostru agricol. Într-un răspuns foarte rapid, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în criza actuală, care permite statului membru să canalizeze până la 100.000 EUR către fermierii individuali care se confruntă cu deficiențe de lichiditate”, se arată în răspuns.
Comisarul mai arată că statele membre, precum și organizațiile părților interesate, și-au exprimat îngrijorarea și au împărtășit Comisiei o gamă largă de solicitări de regenerare a implementării practice a politicii agricole comune și a nevoilor sectorului agricol în urma focarul COVID-19. „Aș dori să vă asigur că, Comisia analizează cu atenție toate cererile și liniile posibile de acțiune. Mai multe opțiuni sunt deja disponibile pentru statele membre astăzi în momentul punerii în aplicare a PAC și avem în vedere alte nevoi posibile de flexibilitate, în conformitate cu ceea ce am anunțat săptămâna trecută în scrisoarea mea către miniștrii agriculturii din UE și am discutat cu ei în cadrul conferinței video cu miniștrii din 25 martie.
Permiteți-mi să subliniez și faptul că sunt în contact permanent cu colegii mei responsabili pentru transport, piața internă și afaceri interne, printre altele, pentru a întări cooperarea noastră și pentru a garanta că materiile prime și aporturile agricole rămân deschise și pe deplin funcționale. În acest scop, Comisia a adoptat linii directoare care clasifică hrana și alimentele drept prioritate absolută și asigură că produsele alimentare și lucrătorii din lanțul agroalimentar pot circula liber și fără întârziere prin „culoarele verzi” recent instalate în UE. Suntem pe deplin conștienți de preocupările cu privire la lucrătorii sezonieri, inclusiv din țările terțe și la inițiativa mea în care am subliniat această problemă și am solicitat comisarului Schmit să ia măsuri. Comisia a adoptat linii directoare pentru remedierea problemelor cu privire la accesul lor la piețele muncii în cadrul UE”, se mai arată în răspuns.

Articole din aceeasi categorie