Mari proiecte “verzi” pentru clujeni: Parcul Etnografic se extinde

Reprezentanţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei au prezentat, ieri, proiectele pentru revalorificarea zonei Hoia şi posibilităţile de corelare a acestora, în contextul adoptării noului Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Este vorba de două  iniţiative dedicate publicului clujean, aflate în stadiul de intenţie sau în diferite etape de realizare: un proiect al Consiliului Judeţean Cluj şi al Muzeului Etnografic al Transilvaniei de extindere a parcului Etnografic “Romulus Vuia”, şi unul al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Parcul va fi extins cu 42 de hectare, în cadrul unui proiect de 10 milioane de euro.

La eveniment au participat, printre alţii,Tudor Sălăgean, directorul muzeului, Claudiu Salanţă, arhitectul şef al judeţului Cluj şi reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca.  Tudor Sălăgean a explicat că proiectele reunite vor însemna peste 77 de hectare de spaţiu verde, cu amenajări destinate publicului. “Avem în zona Pădurii Hoia două proiecte extraordinare care sunt dedicate publicului clujean, dedicate educaţiei şi culturii, un proiect al CJ Cluj şi al Muzeului Etnografic al Transilvaniei – de extindere a Parcului Etnografic “Romulus Vuia” şi un proiect al Universităţii de Ştiinţe Agricole – de amenajare a unui spaţiu educaţional în care să prezinte moştenirea zootehnică a Transilvaniei şi animalele care au crescut aici. Practic, sunt două proiecte care reunite vor însemna peste 77 de hectare de spaţiu verde de amenajări destinate publicului”, a declarat Tudor Sălăgean.

Directorul Muzeului Etnografic a mai precizat că speră ca în acest spaţiu foarte mare să poată dezvolta încă două proiecte foarte importante pentru clujeni, unul fiind un centru de conservare, de restaurare şi cercetare a patrimoniului care va fi amplasat în prelungirea Parcului Etnografic şi, de asemenea, proiectul Parcului Etnografiei Intergalactice, un proiect extrem interesant mai ales din perspectiva potenţialului său internaţional. “Proiectul Parcului Intergalactic pleacă de la povestea cu OZN-urile, dar el îşi propune să îl conducă pe vizitator în diverse spaţii culturale, de fapt. Este un proiect extraordinar care a trezit foarte mult interes pe plan internaţional, mai puţin pe plan naţional, unde nu este luat chiar foarte în serios. Susţin foarte mult şi îmi doresc foarte mult ca acest proiect să se dezvolte. Valoarea totală a proiectului Consiliului Judeţean Cluj este undeva la 10 milioane euro. Proiectele se află în diferite faze de concepţie sau proiectare deocamdată. Până la începerea execuţiei efective mai avem timp, sperăm ca în câţiva ani totul să fie realizat şi oferit publicului”, a mai declarat Tudor Sălăgean.

La rândul său, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă a precizat că proiectul Consiliului Judeţean Cluj prevede, practic, punerea în valoare a concursului de soluţii de acum doi ani. “Acum suntem la faza Planului Urbanistic Zonal (PUZ), în care dorim să urmăm politica pe care o are astăzi şi municipiul Cluj-Napoca, respectiv de a crea un spaţiu verde în municipiu, de care se va bucura nu doar municipiul, eu sper că va fi un pol de atracţie şi pentru tot ceea ce se dezvoltă în zona Baciului, pentru că şi oamenii de acolo au nevoie de zonă de recreere. Atunci poziţionarea muzeului oarecum la intrare în municipiul Cluj-Napoca dinspre zona Baciu, cu legăturile aferente, va fi un pol care să rupă legătura de municipiu sau de zona centrală a municipiului. Va fi, practic, mai mare decât Parcul Mare”, a declarat Claudiu Salanţă.

Vă reamintim că în 2017, Alice Florea, o tânără arhitectă din Cluj, a fost declarată câştigătoare a concursul internaţional de soluţii pentru revitalizarea zonei Parcului Etnografic “Romulus Vuia”.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie