Marea Unire din 1918 omagiată la Universitatea „Babeş Bolyai”

Lansarea celor opt volume ale tratatului de istorie „Construind Unirea cea Mare” a constituit un remarcabil omagiu adus de Universitatea „Babeş Bolyai”, odinioară Universitatea Daciei Superioare, actului de la 1 Decembrie 1918.
La eveniment au participat, miercuri, personalităţi ale vieţii academice clujene – preşedintele Academiei Române şi rectorul UBB, acad. prof.univ. dr. Ioan-Aurel Pop, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş de la Facultatea de Studii Europene a UBB, şi directorul Bibliotecii Centrale Universitare, prof. univ. dr. Valentin Orga.
„Unirea cea Mare este privită de multe ori ca o apoteoză şi cei care cred aşa au dreptate. Dar îngăduiţi-mi să o privim şi ca pe un act firesc, care a intrat în măsura lucrurilor de atunci. Dacă în Occident ideea statului naţional s-a pus în practică începând cu secolele de final ale Evului Mediu, secolele al XV-lea şi al XVI-lea, în Orient lucrurile au căpătat un contur abia în secolul al al XVIII-lea şi al XIX-lea. În aceste secole, cei mai luminaţi dintre greci, dintre cehi, slovaci, croaţi, sloveni, români, bulgari, polonezi, lituanieni, estonieni, letoni, ucrainieni, şi mulţi alţii au ajuns să fie animaţi de ideea naţională, repetând în forme proprii ceea ce francezii, englezii, spaniolii şi alţii făcuseră mult mai devreme. Noi am terminat procesul cam în acelaşi timp cu germanii şi cu italienii. N-am făcut nimic excepţional, nimic ieşit din comun, din punctul de vedere al istoriei universale. După Unire, s-a întemeiat la Cluj această Universitate care reprezintă primul gest de integrare, de uniune, aş îndrăzni să spun nu doar a Transilvaniei, ci a tururor provinciilor care s-au alăturat țării celei vechi. Menirea unei universităţi este educaţia. Iar educaţia bună generează cercetare. Şi o bună cercetare face ca educaţia să rodească. Munca universitarilor se concretizează în cărţi şi în studii. Nu cred că în lume au apărut tipărite multe asemenea cărţi, precum cea pe care o lansăm azi. Această Universitate este prima instituţie din ţară care a plănuit cinstirea Centenarului Marii Uniri, şi primele manifestări au avut loc în anul 2014, exact la 100 de ani de la declanşarea războiului care a secerat mii de vieţi”, a afirmat acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, în discursul rostit la eveniment.
„1 Decembrie 1918 este momentul astral al unităţii naţionale, în urma căruia a rezultat această venerabilă şi prestigiosă instituţie de învăţământ superior – Universitatea Babeş Bolyai”- , a spus prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan.
El s-a referit la multele detalii – umane, administrative şi tehnice -, care au coagulat efortul pentru această realizare. „Marcăm contribuţia foarte multor instituţii. Când instituţiile sunt împreună, şi rezultatele sunt pe măsura unei asemenea solidarizări. Proiectul editorial „Construind Unirea cea Mare” a fost lansat în 2015, sub coordonarea domnului academician profesor Ioan-Aurel Pop, a subsemnatului, a Ioanei-Mihaela Bonda, a Anei Victoria Sima, şi a domnului doctor Teodor Laurențiu Popescu de la Bucureşti. Lucrarea a apărut în seria „Centenar” a Editurii „Şcoala Ardeleană”, iar cele opt volume însumează 8.500 de pagini. Acest proiect lansat sub egida UBB, cu sprijinul financiar şi uman al Academiei Române şi al Consiliului Judeţean Cluj, a beneficiat şi de un sprijin material generos din partea Băncii Comerciale Române, Băncii Transilvania, Fundaţiei Lapedatu, Fundaţiei „Transilvania Leaders”, şi domnului Romeo Marius Stolnean. Tuturor li se cuvin cuvinte de preţuire şi aleasă gratitudine pentru implicare în acest proiect unic dedicat Centenarului Marii Uniri. Forma tratatului nu ar fi fost posibilă fără un artist deosebit, dar şi o conştiinţă aleasă, e vorba despre colegul şi prietenul nostru Ciprian Butnaru, secondat îndeaproape de directorul Editurii „Şcoala Ardeleană”, poetul Vasile George Dâncu, care în ultimele două săptămâni au dus greul multor detalii ce păreau, la un moment dat, insurmontabile”, a arătat Ioan Bolovan.
În discursul său, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş şi-a experimat convingerea că lucrarea va iniţia o dezbatere aprofundată asupra constituirii Statului Naţional Unitar, a statului modern. Citând un cunoscut magistrat român, profesorul Vasile Puşcaş a arătat că, „azi, statul român este într-o foarte mare primejdie din cauza modului în care se comportă şi funcţionează instituţiile statului, de la administraţie, la cele decizional- politice. Evenimentul editorial de azi, de la Cluj, va arăta, însă, că nu suntem, precum cred economiştii, în prezenţa unui fenomen de tipul ciupercă cu restructurare şi refacere. Suntem într-o etapă în care se metamorfozează, se transformă atât instituţiile statului cât şi noi înşine, cu fiecare acumulare culturală, psihică, socială, pe care le avem”, a punctat fostul negociator șef al României cu UE în perioada de aderare.
Directorul Bibliotecii Centrale Universitare, prof. univ. dr. Valentin Orga, a evocat reperele principale din cele opt volume ale tratatului: vol I: DE LA REVOLUŢIA PAŞOPTISTĂ LA FORMAREA PARTIDULUI NAŢIONAL ROMÂN (1848-1881); vol al II-lea: NAȚIUNE ȘI REGALITATE (1881-1914); volumul al III-lea: DE LA MARELE RĂZBOI LA ROMÂNIA ÎNTREGITĂ (1914-1922); vol. al VI-lea: DEMOCRAȚIE ȘI SPIRIT CIVIC. CREDENȚIONALE (2); vol al VII-lea: DE LA SARMIZEGETUSA LA ALBA IULIA. STAT ȘI STATALITATE PE TERITORIUL ROMÂNIEI; vol al VIII-lea: TRADIȚIE – INTEGRARE – MODERNITATE ÎN LEGISLAȚIA ROMÂNEASCĂ DIN PRIMUL DECENIU INTERBELIC.
Carmen Fărcașiu

Articole din aceeasi categorie