Marea distanțare socială a elevilor, în corturi și containere!

Distanțarea socială în școli ar putea fi respectată cu ajutorul corturilor sau al containerelor amplasate în curți.

Distanțarea socială va fi imposibil de păstrat la momentul întoarcerii elevilor la cursuri, odată cu începerea noului an școlar. Aceasta în primul rând deoarece majoritatea școlilor nu au suficient spațiu pentru ca numărul de elevi dintr-o clasă să poată fi micșorat, așa cum se preconizează. Un scenariu discutat în acest moment pentru a obține spațiu în plus, în cazul în care numărul elevilor dintr-o clasă se va reduce la 10, este montarea unor corturi sau containere în curți.

În județul Cluj, în timp ce unele unități de învățământ sunt pregătite cu spații în clădiri sau în curți, potrivit reprezentanților conducerii, la altele este loc de mai bine.

„Se vor găsi soluții așa cum au găsit și alții (n.red alte țări), la o astfel de problemă, în funcție de nevoile concrete de la momentul respectiv. În cazul nostru, mai mult de două containere nu putem amplasa în curtea școlii”, a declarat pentru Făclia de Cluj Constantin Corega, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță”.

„Dacă vor fi clase cu doar zece elevi, va trebui rezolvată problema spațiilor. Dacă Ministerul Educației are soluții precum amplasarea de containere sau corturi, noi aici avem spațiu suficient, nu ar fi o problemă. Avem spațiu în curtea școlii, e o curte mare, cu acces în mai multe locuri. Dacă se va lua o asemenea decizie, suntem pregătiți să o implementăm, sigur dacă Ministerul va asigura containere, pentru că nu avem posibilități financiare acum aprobate pentru așa ceva. În schimb, va fi o problemă legată de program, de orar, va fi complicat pentru elevii navetiști, nu vom putea prelungi foarte mult programul. Deocamdată nu am fost informați oficial în acest sens”, a spus Horea Matiș, directorul Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin.

„Noi ne-am putea descurca pentru că avem un corp nou de clădire, dotat la standarde europene și nu cred că am întâmpina niciun impediment. Trebuie să facem niște calcule, dar dacă se va ajunge la măsura amplasării de containere, noi avem spațiu, avem o curte generoasă, un parc generos. În acest moment nu am făcut ferm calcule, pentru că deocamdată aceasta este doar o variantă care se discută”, a precizat Adina Turcu, director al Liceului Teoretic “Avram Iancu”.

„Avem spații suficiente, funcționăm în două clădiri separate – ciclul primar într-o clădire, cel gimnazial în altă clădire, deci în principiu, putem să ne organizăm în așa fel încât să nu avem nevoie de corturi sau de alte anexe. Oficial, noi nu am primit nicio înștiințare, sunt doar zvonuri deocamdată”, a subliniat Anghel Todea director la Școala Gimnazială „George Barițiu” din Jucu.

Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământul preuniversitar clujean atrage atenția asupra unui aspect important și anume că măsura reducerii numărului de elevi de la 30 la 10, presupune un efort foarte mare din partea profesorilor. Nici ideea amplasării de containere sau corturi în curțile școlilor nu este una foarte bună, din cauza vremii pe perioada de toamnă.

“Din păcate, nu cred că suntem pregătiți în privința spațiilor. Pe urmă, ne întrebăm cum vor fi copiii organizați. Dacă avem o clasă cu 30 de elevi, se vor face cursuri prin rotație? Va fi un efort în plus al cadrelor didactice care vor trebui să predea o lecție de trei ori. Plus că vor mai fi și cursurile online. În privința spațiilor, din păcate în țara noastră nu s-au prea construit noi clădiri, de aceea cred că va fi o problemă. În ce privește o eventuală amplasare de corturi sau containere, va fi o problemă pentru că vine vreme nefavorabilă, vine perioada de toamnă și iarnă. Nu știu cum se vor putea desfășura activități în condiții optime. Discuția rămâne deschisă, sunt foarte multe semne de întrebare”, a declarat Lucia Cojocaru.

Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj precizează că lucrurile trebuie luate pas cu pas. „În funcție de evoluția situației, de posibilitatea creșterii numărului de îmbolnăviri, vom vedea ce strategie adoptă Ministerul – pentru desfășurarea cursurilor față în față, începând din anul școlar viitor, pentru continuarea activităților online sau se va merge pe combinarea celor două forme de activitate. Vom vedea la acel moment. Deocamdată ne focusăm pe desfășurarea în bune condiții a examenelor pentru elevi și pentru profesori”, a declarat Marinela Marc, inspector șef IȘJ Cluj.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie