Manifestaţii pro Arafat şi împotriva preşedintelui şi Guvernului, în mai multe oraşe din ţară

Manifestaţii de susţinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat, dar şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului au avut loc sau sînt în desfăşurare sîmbătă în mai multe oraşe din ţară.

La Craiova, peste 100 de persoane au protestat în Piaţa Prefecturii timp de aproape două ore în semn de nemulţumire faţă de modul în care a fost înlăturat medicul Raed Arafat din conducerea ministerului Sănătăţii, dar şi faţă de actualul lor nivel de trai. Protestatarii au strigat lozinci împotriva preşedintelui Băsescu şi împotriva actualei guvernări.

“Am fost prea batjocoriţi şi umiliţi în ultimul timp de cei care în mod normal ar trebui să fie preocupaţi de soarta noastră. După atîta batjocură, acum vor să ne desfiinţeze şi SMURD-ul, singurul serviciu din ţara asta care nu era corupt şi care a fost înfiinţat de un om care nu este ca ei, nu face parte din gaşca lor”, a spus unul dintre protestatari.

Manifestanţii de la Craiova au strigat “Jos Băsescu!”, “Jos Guvernul”, “Vrem anticipate!” şi au afirmat că veniturile lor sînt atît de mici, încît nu îşi permit ca în cazul în care au nevoie de o urgenţă să apeleze la serviciile private.

“Trebuie să ieşim în stradă, pentru că nu se mai poate în aceste condiţii. Chiar vor să ne bage în groapă de vii? După ce ne-au tăiat salariile, pensiile, ne-au mărit întreţinerea (…), acum vor să desfiinţeze şi urgenţa. Păi noi ce facem? Trebuie să murim cu toţii ca să rămînă ei? Dacă ne îmbolnăvim, ce facem? Ne ducem la privat? De unde bani?”, a afirmat un alt protestatar.

Cîteva zeci de oameni s-au adunat în centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a-l susţine pe fostul subsecretar de stat Raed Arafat în vederea revenirii acestuia la Ministerul Sănătăţii.

Oamenii au venit cu pancarte cu mesaje precum “Sănătate pentru sănătate”, “Nu puneţi cătuşe democraţiei”, “Respect pentru Raed Arafat”, dar şi cu steaguri tricolore.

Unul dintre cei care s-au alăturat pentru cîteva momente mitingului a fost şi preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, chirurgul cardiolog Mircea Bîrsan, care a fost unul dintre primii medici care i-au transmis public, după demisie, un mesaj de respect doctorului Raed Arafat.

“Dacă nu există un om care să aibă o idee, banii şi diletanţii nu pot face nimic. (…) Nu mai are rost să protestăm acum, dar am venit de curiozitate, să văd ce reacţie există. Am venit nu atît pentru Raed Arafat şi pentru proiectul de lege, ci pentru că am vrut să văd ce fac oamenii. Ar trebui să facem o lege a Sănătăţii bună, care să crească mijloacele financiare şi organizatorice care ajută sistemul de sănătate şi mai ales, prin noua lege, ar trebui să existe respectul faţă de medici şi de personalul medical, să nu ne mai plece specialiştii în străinătate”, a declarat Mircea Bîrsan.

La Oradea, în jur de o sută de persoane s-au adunat sîmbătă, de la ora 14,00, la statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului, în urma mesajelor de solidaritate lansate pe internet faţă de dr. Raed Arafat.

La întîlnirea anunţată s-au prezentat mai mulţi membri ai Asociaţiei Revoluţionarilor din Oradea 1989, grupuri de studenţi, oameni în vîrstă şi cîţiva politicieni, printre care senatorul PNL Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor. Unii dintre participanţi au purtat cîteva drapele tricolore şi ale Uniunii Europene, afişînd în mîini, pe coli de hîrtie, mesaje antiprezidenţiale, împotriva Guvernului şi pro-democraţie: “Vrem democraţie, nu dictatură”, “Sănătate, nu moarte”.

“Mişcările de stradă ar trebui să fie un impuls. Să se facă totuşi o schimbare pentru sănătate, dar să se ţină cont de populaţia mai săracă a Romîniei”, a spus o femeie.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Revoluţionarilor din Oradea, Gheorghe Manicea, chiar dacă dezbaterea proiectului legii Sănătăţii a fost suspendată deocamdată, aceasta este necesară. “Legea Sănătăţii trebuie să se facă, dar de cei care trebuie să o facă, adică Legislativul. Pentru că nu e bine să amestecăm aici instituţiile statului, cum s-a întîmplat pînă acum, că o face Guvernul, Preşedinţia”, a spus Manicea.

Senatorul liberal Cornel Popa a declarat că susţine SMURD-ul şi pe dr. Raed Arafat. “Se simte tot mai mult de la o zi la alta faptul că democraţia din România lipseşte, iar eu asta am înţeles: că nu se mai poate. S-a ajuns pînă acolo încît totul se aliniază voinţei lui Băsescu. Se pare că de ieri opinia publică începe să se dezmorţească”, a adăugat Cornel Popa.

La Constanţa, mitingul de susţinere a SMURD-ului a început la ora 14,00, conform convocării făcute pe site-urile de socializare. Dispozitivul de jandarmi i-a aşteptat pe protestatari în faţa Prefecturii, unde s-au adunat iniţial 60 de persoane.

Unii dintre protestatari purtau un banner inscripţionat “Arafat – Român adevărat”, dar şi cartoane ce reclamau nemulţumiri de ordin general legate de nivelul scăzut de trai. După aproximativ o jumătate de oră de huiduieli spre balconul Prefecturii şi declamarea unor lozinci, protestatarii au plecat în marş spre sediul PDL, unde au continuat scandările prin megafon.

Ulterior, coloana de manifestanţi, care s-a mărit pe parcurs, a revenit la Prefectură, unde mai mulţi vorbitori, din diverse medii sociale, au început să-şi strige din nou nemulţumirile legate de precaritatea nivelului de trai, comasarea alegerilor sau dificultăţile din sistemul sanitar.

Cîteva zeci de persoane au manifestat în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, scandînd lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi afişînd pancarte de susţinere a lui Raed Arafat. Protestatarii nu au avut autorizaţie, fiind atent supravegheaţi de şeful Jandarmeriei Sibiu dintr-o maşină parcată la distanţă.

Aproape 100 de persoane, în majoritate revoluţionari, protestează în Piaţa Operei din Timişoara, manifestîndu-şi sprijinul pentru medicul Raed Arafat şi pentru menţinerea SMURD în actuala formă, dar cerînd şi demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc. Protestul de sîmbătă este autorizat de Primăria Timişoara, după ce, în decembrie 2011, primarul Gheorghe Ciuhandu şi-a dat acceptul pentru ca revoluţionarii să iasă în Piaţa Operei şi să-şi poată manifesta public opiniile pînă în data de 22 ianuarie 2012.

Manifestanţii şi-au manifestat nemulţumirea şi faţă de decizia Cabinetului Boc de a le fi retrase indemnizaţiile revoluţionarilor cu merite deosebite şi a urmaşilor martirilor din Revoluţia din 1989. Mitingul a fost autorizat pînă la ora 17,00. Vineri, în Piaţa Operei s-au adunat circa 200 de timişoreni care au protestat paşnic pentru aceleaşi motive.

Manifestaţii similare au avut loc sau se desfăşoară încă la Deva, Braşov şi Iaşi.

Articole din aceeasi categorie