Mamograf şi angiograf de ultimă generaţie, puse în funcţiune la SCJU Cluj

Circa 4000 de paciente vor putea fi investigate, anual, cu ajutorul unui mamograf performant, Senografe Essential (General Electric), achiziţionat în vara acestui an de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Mamograful, pentru care SCJU Cluj a primit acum autorizaţiile pentru punerea în funcţiune, de la mamograf-2Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), funcţionează în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală. Echipamentul este proiectat pentru a efectua mamografii de înaltă calitate şi permite efectuarea unei mari varietăţi de proceduri de sân, de la screening-ul simplu, în cabinet, la diagnosticare, intervenţii şi proiecţii mobile.

Conform celor declarate de managerul SCJU Cluj, ec. dr. Petru Şuşca, aparatul de mamografie a costat 1.580.000 lei (cu TVA), cu garanţie completă pentru 5 ani şi piese incluse. „Mamograful a fost achiziţionat printr-o procedură de achiziţie publică transparentă şi concurenţială, derulată prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), cu  fază finală de licitaţie electronică. La licitaţie au participat trei firme, iar în urma evaluării tehnice a ofertelor, în faza finală, de licitaţie electronică, s-au calificat doar două. Licitaţia electronică a dus la o scădere semnificativă a preţului, cu 712.000 lei, comparativ cu oferta iniţială, stabilită în urma unui studiu de piaţă. Fondurile pentru achiziţia echipamentului au fost asigurate de Ministerul Sănătăţii” – precizează ec. dr. Petru Şuşca.

Managerul SCJU Cluj spune că achiziţionarea acestui mamograf a fost necesară întrucât vechiul aparat, mamograf-1aflat în dotarea spitalului, are o vechime de 15 ani, şi-a depăşit durata normală de funcţionare, iar cheltuielile de întreţinere şi reparaţie erau substanţiale.

Noul mamograf digital va permite efectuarea unor manopere intervenţionale (biopsii mamare şi ganglionare ori localizări preoperatorii ghidate mamografic şi ecografic) şi, prin tehnologia utilizată, diagnosticul va putea fi stabilit cu mai multă precizie şi acurateţe, fapt care va reduce semnificativ incidenţa intervenţiilor chirurgicale şi a rezultatelor fals negative. De asemeni – precizează dr. Cristiana Ciortea, de la Laboratorul Radiologie şi Imagistică Medicală -, noul echipament va avea un impact pozitiv asupra activităţii de învăţământ şi formare profesională a studenţilor, medicilor rezidenţi şi a medicilor specialişti care se pregătesc pentru obţinerea atestatului de senologie imagistică.

În urmă cu o săptămână, SCJU Cluj anunţa punerea în funcţiune, în cadrul  Laboratorului de Angiografie şi Cateterism  Cardiac, a unui angiograf digital de ultimă generaţie, achiziţionat în această vară.

Acest echipamentul medical de înaltă performanţă a costat 2.916.000 lei (cu TVA) şi are garanţie completă pentru 10 ani, cu piese de schimb incluse. Fondurile pentru achiziţionarea aparatului au fost angiograf-scjuasigurate de Ministerul Sănătăţii. La fel ca mamograful, angiograful a fost achiziţionat printr-o procedură de achiziţie publică transparentă şi concurenţială, derulată prin intermediul SEAP, cu fază finală de licitaţie electronică. În urma licitaţiei electronice, preţul final a scăzut cu 954.000 lei faţă de estimările iniţiale.

„Achiziţionarea angiografului digital ultra-modern, destinat diagnosticului şi tratamentului bolilor vasculare, va permite continurea unei activităţi de peste 15 ani de cardiologie şi angiologie intervenţională, în cadrul căreia se realizează angiografii coronariene şi periferice, precum şi tratamentul prin dilatare coronariană şi periferică, cu implantare de stent-uri, inclusiv în urgenţele cardiace şi vasculare majore. Spitalul este integrat în programele naţionale de tratament intervenţional al infarctului miocardic acut şi în programul de dilatări arteriale, cu un volum anual de aproximativ de 1500 pacienţi cu angiografie, dintre care 750 cu dilatări coronariene şi arteriale” – declara, la momentul punerii în funcţiune a angiografului, conf. dr. Dan Olinic, şeful Secţiei Clinice Cardiologie II – Intervenţională.

„Angiograful digital nou are o rezoluţie foarte bună a imaginilor, permiţând un diagnostic precis, cu doze de iradiere mult reduse, faţă de echipamentul folosit anterior. Având la dispoziţie un angiograf modern, pot fi urmărite şi alte direcţii de dezvoltare, cum ar fi proceduri terapeutice valvulare, de implantare a unor proteze valvulare aortice sau reparaţie de valvă mitrală, fără a fi necesară intervenţia chirurgicală pe cord. De asemenea, defectele structurale cardiace pot beneficia de o terapie percutană, mult mai puţin invazivă, în comparaţie cu intervenţiile chirurgicale pe cord” – declara, la rândul său, dr. Călin Homorodean, de la Secţia Cardiologie II – Intervenţională.

Potrivit managerului SCJU Cluj, pe lângă achiziţionarea echipamentelor de imagistică medicală din acest an (CT, RMN, mamograf), videoecoendoscop şi ecografe, „angiograful are o valoare profesională enormă pentru spital, deoarece este indispensabil pentru diagnosticul şi tratamentul intervenţional al urgenţelor cardio-vasculare. În plus, spitalul are un volum mare de activitate de angiografie diagnostică şi proceduri de cardiologie intervenţională, anual, de angiograf beneficiind aproximativ 1500 de pacienţi. De asemenea, spitalul asigură două zile pe săptămână garda de infarct miocardic acut, cu acoperirea zonei de nord-vest a ţării, în programul STEMI”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie