Maica Mavra EPURE, coordonatoarea Centrului de asistenţă medico-socială „Sf. Pantelimon” din Cluj-Napoca: Serviciile de îngrijiri paliative din România sînt insuficient dezvoltate în comparaţie cu nevoile actuale

Absolventă a Facultăţii de Farmacie a UMF „Iuliu Haţieganu”, promoţia 2001, monahia Mavra Epure coordonează, de zece ani, Centrul de asistenţă medico-socială (pînă nu demult, Policlinica fără Plată)  „Sf. Pantelimon” din Cluj-Napoca.

„Iubirea creştină, prin care îl descoperi pe Hristos în fiecare bolnav”, şi „bucuria de a găsi alături de cei în suferinţă calea către Hristos, calea către mîntuire”, sînt sentimentele pe care maica Mavra mărturiseşte că le trăieşte orice Maica-Mavracălugăr care se dedică celor suferinzi.

Poate şi de aici puterea de a se implica într-un al doilea proiect, mult mai complex şi, evident, mult mai greu al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului Feleacului şi Clujului, şi anume Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”.

 – De zece ani conduceţi Policlinica fără plată „Sf. Pantelimon”, a Arhiepiscopiei Clujului. Cum a început acest proiect, iniţiat, din cîte îmi amintesc, de mitropolitul Bartolomeu?

– Policlinica fără plată Sf. Pantelimon este un proiect medico-social demarat în anul 1999, la iniţiativa vrednicului de pomenire ÎPS Bartolomeu Anania şi cu sprijinul unui preot misionar orthodox, pr. Craig Goodwin, din cadrul OCMC (Centrul Misionar Creştin Ortodox – SUA). De asemenea, am contat de la început pe sprijinul unor medici clujeni care au dorit să se implice voluntar în proiectul nostru.

În cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Biserica luterană din Germania, ÎPS Bartolomeu Anania a vizitat atunci mai multe proiecte sociale de acolo şi a dorit să înfiinţeze un astfel de proiect şi la Cluj. Astfel a luat fiinţă primul proiect medico-social din Arhepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, şi anume Policlinica fără plată „Sf. Pantelimon”. Ne-am gîndit la acest nume de sfînt ca patron spiritual al proiectului deoarece Sf. Pantelimon a fost un doctor iscusit, „fără arginţi”, adică tamăduia bolnavi fără a primi ceva în schimb.

Spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea, situat pe strada Ion Meşter nr. 10, este al Primăriei Cluj-Napoca, cu care colaborăm de la începutul proiectului şi care ne sprijină în unele dintre activităţile noastre.

– Cum aţi ajuns dvs la această policlinică?

– Proiectul fiind din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Cluj, pr. Craig Goodwin a solicitat sprijin Bisericii în găsirea voluntarilor. Pe atunci eram în anul II la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, şi am fost solicitată să ajut formarea echipei proiectului.

În primii trei ani am ajutat-o pe doamna Laura Popovici, care era coordonatoarea proiectului, să dezvoltăm activităţile medicale şi sociale din policlinică. După plecarea doamnei Laura Popovici în concediu de îngrijire a copilului, am fost numită coordonatoarea proiectului.

– Ce oferă, în prezent, Policlinica fără plată „Sf. Pantelimon”?

– Din 2010 denumirea a fost modificată, din Policlinica fără plată „Sf. Pantelimon” în Centrul de asistenţă medico-socială “Sf. Pantelimon”, ca urmare a extinderii activităţii.

Centrul “Sf. Pantelimon” oferă consultaţii medicale de medicină generală, consultaţii de ecografie şi de homeopatie, precum şi medicamente, toate în REGIM GRATUIT, şi, de asemeni, asistenţă socială şi ajutor material persoanelor defavorizate din punct de vedere socio-economic.

– Care este structura Centrului şi care sînt activităţile care se derulează în cadrul acestuia?

Programele care se derulează în cadrul policlinicii sînt: programul medico-social, prin care beneficiarii primesc consultaţii medicale şi medicamente în regim gratuit, consilere socială şi ajutor material, în funcţie de situaţia socială, şi consiliere spirituală; programul de informare şi consiliere a persoanelor dependente de alcool şi droguri şi a familiilor acestora; programul de consiliere şi prevenire a unei întreruperi  de sarcină; programul de socializare.

Consultaţiile medicale se asigură în ambulatoriu. Pentru pacienţii imobilizaţi, medicii voluntari ai policlinicii, împreună cu asistentul social se deplasează la domiciliul pacientului, pentru a stabili diagnosticul şi tratamentul necesar. Toţi pacienţii au beneficiat de tratament medicamentos gratuit.

Prin programul de asistenţă socială şi ajutor material, beneficiarii primesc medicamente, pampers, alimente, ȋmbrăcăminte, ȋncălţăminte, produse de curăţenie, obiecte de uz casnic, în urma evaluării şi anchetei sociale prin care se stabilesc nevoile fiecăruia. De asemeni, se asigură consiliere individuală – discuţii individuale prin care se urmăreşte depistarea problemelor, acceptarea lor şi găsirea unor soluţii de rezolvare, sprijin în reintegrarea familială şi socială, sprijin şi educaţie parentală.

Activităţile de petrecere a timpului liber sînt activităţi de socializare, sărbătorirea zilelor de naştere, 8 Martie, Paşti, Crăciun, pelerinaje la mănăstiri, întîlniri organizate de asociaţie,  ieşiri în aer liber. Sînt organizate şi grupuri de suport, întîlniri de grup, în cadrul cărora beneficiarii au ocazia să se cunoască reciproc, să-şi cunoască problemele cu care se confruntă şi să se încurajeze unul pe celălalt.

Nu în ultimul rînd, se asigură şi servicii religioase şi spirituale – acatiste, Sf. Maslu, asistenţă duhovnicească.

– Cine sînt beneficiarii Centrului?

– Beneficiarii direcţi sînt: pensionari, şomeri, persoane singure, persoane cu deficienţe, studenţi, copii, persoane fără venituri sau cu venituri mici, persoane vîrstnice, foşti deţinuţi, persoane dependente de alcool sau alte droguri, persoane fără domiciliu, dar şi persoane aflate într-o situaţie de criză, care au nevoie de suport psiho-socio-spiritual specializat, în special vîrstnici pensionari, părinţi, şomeri. Pentru bolnavii imobilizaţi la pat, medicii voluntari, împreună cu asistentul social, se deplasează periodic la domiciliul acestora, pentru a-i diagnostica, a le monitoriza starea de sănătate şi a le institui tratamentul necesar.

Beneficiarii indirecţi ai Centrului sînt membrii familiei beneficiarilor direcţi şi comunitatea din Cluj-Napoca.

– Ce specialităţi medicale acoperă Centrul „Sf. Pantelimon”?

La Centrul „Sf. Pantelimon” se oferă consultaţii medicale în specialităţile medicină generală, neurologie, ecografie, homeopatie, interne şi pediatrie. Medicii din proiectul nostru sînt  specialişti  din clinicile clujene care, în limita timpului disponibil, vin voluntar şi îşi oferă serviciile persoanelor cu nevoi medicale şi sociale. Avem 8 medici voluntari şi doar unul angajat, un asistent social, un lucrător social şi doi farmacişti (tot voluntari).

– Cine sînt cei care vi se adresează mai des?

–  Persoanele care vin în policlinică sînt oameni cu venituri reduse, şi anume cu un venit  mai mic de 500 de lei pe lună, dar şi persoane fără nici un venit sau fără locuinţă, şomeri, studenţi, persoane în vîrstă.

– Sînt mai mulţi cei care vă solicită asistenţă medicală decît cei care au nevoie de asistenţă socială sau spirituală sau, de regulă, cei bolnavi au nevoie şi de ajutor social şi spiritual?

– În cele mai multe cazuri problemele de natură spirituală sau psihologică sînt însoţite de unele manifestări fizice care necesită control medical şi terapie specifică. În policlinică vin oameni care abia aşteaptă ca cineva să-i asculte, să-şi facă timp pentru ei şi să le dea un sfat atît medical, cît şi sufletesc. Cei care doresc, pot vorbi cu un preot şi, de asemenea, pot participa la slujba  ce se oficiază în cadrul Centrului.

– Cîte persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite de la înfiinţarea Policlinicii fără Plată „Sf. Pantelimon” şi pînă în prezent?

– În cei 13 ani de activitate au primit consultaţii medicale, consiliere şi ajutor material  aproximativ 38.453 de beneficiari .

– Prin ce diferă muncă într-o astfel de policlinică de cea într-una obişnuită? Prin ce se particularizează relaţia medic-pacient sau farmacist-pacient?

– Într-un astfel de proiect  sînt primiţi toţi bolnavii: cu asigurare sau fără asigurare medicală, cu act de identitate sau fără, cu locuinţă sau fără locuinţă, ceea ce într-o policlinică obişnuită nu este posibil, după cum ştim, căci fiecare trebuie să fie asigurat ca să beneficieze de servicii medicale.

În această policlinică, medicii, pe lîngă consultaţia medicală, mai oferă pacienţilor consiliere şi informare medicală, sfaturi şi regimuri pentru o viaţă sănătoasă. De multe ori medicii şi farmaciştii sînt abordaţi şi pe teme spirituale de către bolnavi, în ceea ce priveşte legătura între boală şi suflet, între spovedanie şi vindecare. Deci într-un astfel de proiect, abordarea pacientului este atît medicală, cît şi spirituală.

– Dintr-un interviu cu PS Vasile Someşanul am aflat că faceţi parte din echipa Centrului de Îngrijri Paliative „Sf. Nectarie”. Ce v-a determinat să vă implicaţi în acest proiect?

– Da, aşa este, şi mă bucur să fac parte dintr-o echipă sufletistă şi dinamică, o echipă care de la început a ştiut ce înseamnă  şi ce scop are acest proiect.

Încă din timpul Sf. Vasile cel Mare, Biserica era implicată în proiecte medico-sociale, prin înfiinţarea de spitale în care monahiile îşi aduceau aportul atît din punct de vedere medical, cît şi spiritual. Mai tîrziu s-au înfiinţat la noi primele spitale sau aşa zisele bolniţe, tot în cadrul mînăstirilor, în care maicile bolnave erau tratate de maicile cu pregătire medicală. Deci Biserica, prin oamenii ei, s-a implicat încă de timpuriu în alinarea suferinţei  fizice şi spirituale.

De aceea, mă bucur că pot răspunde acestei chemări de slujire spirituală şi medicală în cadrul acestui centru, înfiinţat în spiritul tradiţiei creştine şi al sfinţilor părinţi ai Bisericii, de a fi alături de cei în suferinţă.

– Lucraţi, de mulţi ani, cu oameni bolnavi şi săraci. Dată fiind experienţa pe care o aveţi, puteţi spune că acest proiect nou al Arhiepiscopiei Clujului, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, era absolut necesar? Dacă da, de ce?

–  De doisprezece ani lucrez în cadrul Policlinicii „Sf. Pantelimon”, care este un proiect medico-social destinat persoanelor defavorizate din punct de vedere socio- economic, dar îngrijirile paliative sînt cu totul altceva şi se adresează pacienţilor oncologici aflaţi în stadii avansate de boală.

Într-un astfel de centru pacientul va primi îngrijiri medicale din partea unei echipe specializate, în unitate cu paturi, şi nu doar în ambulator, ca în cadrul policlinicii.

Într-un centru de îngrijiri paliative pacientul este abordat din toate punctele de vedere, şi anume medical, social, spiritual şi  psihologic, ceea ce lipseşte într-un spital obişnuit. De asemenea, fiecare om, atunci cînd are o boală şi suferă, se simte mai bine dacă e înconjurat de afecţiunea celor din jur şi nu se simte singur. Într-un astfel de centru pacientul va simţi că aceia care îl  tratează şi îl îngrijesc sînt alături de el şi se roagă pentru el, uşurîndu-i,  astfel, suferinţa.

Serviciile de îngrijiri paliative din România sînt insuficient dezvoltate în comparaţie cu nevoile actuale, iar la Cluj, centru medical recunoscut, aceste servicii sînt foarte puţine.

– Din constatările dvs, ce nu oferă, şi ar trebui oferit bolnavului şi aparţinătorilor, spitalele obişnuite?

– După părerea mea, în spitalele obişnuite nu se abordează componenta spirituală şi socială a actului medical.

– Care va fi rolul dvs în Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”? Veţi abandona Policlinica fără plată „Sf. Pantelimon”?

– Cu ajutorul lui Dumnezeu, mă voi implica atît medical – ca farmacist -, cît şi spiritual şi social în ambele proiecte medicale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului.

– Care este cea mai mare satisfacţie a unui călugăr care îşi dedică activitatea celor bolnavi şi săraci?

– Satisfacţie? Aş spune că este vorba de un sentiment mult mai complex care te încearcă atunci cînd eşti aproape de cei în suferinţă, şi anume de iubire creştină, prin care îl descoperi pe Hristos în fiecare bolnav, şi de bucurie, de a găsi alături de cei în suferinţă calea către Hristos, calea către mîntuire, aşa cum ne dezvăluie Sfintele Evanghelii şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi.

– Campania de strîngere de fonduri pentru Centrul de Îngrijniri Paliative fiind încă în desfăşurare, care este mesajul dvs pentru clujenii care vor citi acest interviu?

– Acest proiect, încă de la apariţia lui a fost bine primit şi apreciat de clujeni şi mă bucură faptul să ştiu că atîţia oameni ne-au ajutat şi poate o vor mai face, pentru că au înţeles că un astfel de proiect nu este important numai din punct de vedere medical, ci şi spiritual, şi că tot ceea ce facem cu inimă bună şi din suflet ne ajută să creştem duhovniceşte şi să devenim mai buni.

                                                               ***

 Cei care doresc să sprijine finalizarea şi funcţionarea Centrului ,,Sfîntul Nectarie” o pot face:

• trimiţînd un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8840 (nu se percepe TVA), valabil în reţelele Cosmote, Orange şi  Vodafone;

• apelînd numărul 0900 900 680 în valoare de 2 euro, valabil în reţeaua Romtelecom (nu se percepe TVA);

• donînd direct în conturile Centrului ,,Sfîntul Nectarie” deschise la Banca Transilvania:

Lei: RO08BTRL01301205C66031XX;

Euro: RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie