Luptele pentru Ardeal, reconstituite la Cluj-Napoca

Trupele Armatei Române din perioada Primului Război Mondial s-au confruntat cu cele ale Puterilor Centrale, la sfârștitul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca, în cadrul celei de a cincea ediții a festivalului de reconstituire istorică “Transylvania History Days”. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală și s-a dorit a se înscrie în seria de manifestări dedicate Ccntenarului, fiind focusat pe Primul Război Mondial și pe Marea Unire de la 1918.     

 

Pe parcursul a trei zile, clujenii au putut să vadă reconstituiri de lupte duse de Armata Română în primul Război Mondial, uniforme militare din acea perioadă, diverse tipuri de armament din dotarea trupelor, dar și aspecte din viața de zi cu zi a soldatului. Toate acestea au fost prezentate de oameni pasionați de istorie și de tradițiile ostășești din cadrul mai multor asociații de reconstituire istorică. Este vorba de membri ai Asociației 6 Dorobanți, Asociația Tradiția Ostășească, Clubul Tomis din Constanța, Asociația IR.33 – Cetatea Aradului, Asociația Rex din Brno-Cehia și Asociația Tradiții din Bulgaria.

Îmbrăcați în uniforme militare ale armatelor române, bulgare, austro-ungare și germane, membrii acestor asociații au reconstituit pe malul Someșului, din Cluj-Napoca, un teatru de luptă la scară redusă, după modelul celor din Primul Război Mondial, reușind să recreeze atmosfera specifică epocii.

Centenarul, onorat prin reconstituiri de bătălii din Marele Război

 

 

Doctorul în științe istorice Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Rromâne purta sâmbătă o ținută de general de brigadă din Primul Război Mondial și avea rolul de a coordona trupele române implicate în campania din 1916 pentru eliberarea Ardealului. ”Avem un contingent format din multe asociații de reconstituire istorică, respectiv Asociația 6 Dorobanți, Asociația Tradiția Ostășească și Clubul Tomis. Am reconstituit o bătălie din timpul Primului Război Mondial. Există tranșee și o redută pe care o cucerim”, a spus istoricul Adrian Silvan Ionescu. Directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Rromâne a dezvăluit că a rămas surprins de interesul pe care l-a manifestat publicul clujean față de aceste activități de reconstituire istorică. „Am făcut un marș prin Parcul Central, lucru care a strârnit un interes deosebit din partea publicului. Lumea a întrebat de ce suntem îmbrăcați așa, iar noi am explicat că e Centenarul Marii Uniri și că trebuie să onorăm așa cum se cuvine. Forma noastră de a onora această mare aniversare este de a reconstitui viața soldatului de la 1918”, a spus Adrian Silvan Ionescu. Istoricul a ținut să precizeze că aceste activități constituie un mod eficient de a promova istoria în condițiile în care orele dedicate acestei materii s-au redus în școli. „Eu consider că este foarte important să promovăm istoria prin astfel de activități pentru că, după cum bine știm, orele de istorie s-au redus până la inexistență, manualele sunt în formă alternativă și nu întotdeauna reflectă istoria reală, ci mai mult fanteziile autorului. Totodată, compendiile de istorie academice și volumele de autor cu ținută științifică nu sunt la îndemâna oricui. Or, o reconstituire a vieții de zi cu zi a soldatului român, german sau autro-ungar nu face decât să arate acea realitate pe care noi o știm pentru că avem experiența participării la multe astfel de evenimete de reconstituire și să explicăm pe viu publicului ce mâncau soldații, cât de modestă era mâncarea, cât de precareă era cazarea. De multe ori nu aveau un acoperiș deasupra capului, erau fericiți să întindă corturile, dar nici acest lucru nu-l reușeau întotdeuna. Se bivuaca sub cerul liber în ploaie sau zăpadă. Deci o viață foarte, foarte grea. Aceste aspecte sunt în general trecute cu vederea pentru că manualele de istorie se ocupă mai mult de istoria evenimențială, de marile bătălii, de mișcarea politică și diplomatică. Nu arată însă viața militarului în timp de campanie. Ascest lucru îl reconstituim noi și încercăm să-l facem cât mai exact pe baza regulamentelor din vremea respectivă și a informațiilor din memoralistică”, a explicat istoricul.

 

Emil Boboescu este muzeograf doctor în cadrul Muzeului Militar din București și conduce Asociația Tradițiile Ostășești. În cadrul festivalului de reconstituire istorică de la Cluj-Napoca a îmbrăcat o ținută de sublocotenet al Batalionului 2 Pionieri (unitate de geniu-n.n). Acesta a condus sâmbătă un regiment de infanterie, iar ordinele sale erau executate fără ezitare de subalterni, printre ei și o tânără, în rolul Ecaterinei Teodoroiu, eroina care și-a pierdut viața la 23 de ani în timpul luptelor de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. „Am prezentat o mică reconstituire de bătălie, practic ce s-a întâmplat în 1916 cu atacul Armatei Române și apoi cu respingerea atacului de către Puterile Centrale. De asemenea am prezentat secvențe din ceea ce au fost bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Toate uniformele pe care vizitatorii le-au putut admira sunt uniforme românești de infanterie, de geniu, de vânători de munte, uniforme autstro-ungare de infanterie, uniforme bulgare și germane”, a explicat Emil Boboescu. Acesta a precizat că asociația pe care o conduce promovează tradițiile ostașului român din secolele XIX și XX. „Prezentăm diverse aspecte ale vieții militare începând cu perioada lui Alexandru Ioan Cuza și continuând cu Războiul de Independență, perioada regelui Carol I, Primul Război Mondial, perioada regelui Ferdinand și din timpul celui de al Doilea Război Mondial”, a preciat Emil Boboescu, ținând să sublineze că centura cu diagonală pe care o poartă i-a aparținut bunicului său care a luptat în primul Război Mondial.

Armata Germană reprezentată în „„ostilitățile” de la Cluj-Napoca a fost condusă de Radi Dufek, președintele Asociației Rex din Brno, care, de altfel, deține funcția de  director al Muzeului de Istorie din Brno, entitate ce își are sediul în celebru castel Spilberk.

Radi Dufek era îmbrăcat în uniformă de paradă, cu veston, pantaloni, centură, sabie, cască și cizme cu pinteni.

În cadrul frontului de luptă de pe malul Someșului a mai putut fi vizitat atelierul serviciului Militar de fotografie, precum și oficiul poștal în cadrul căruia s-a putut scrie o carte poștală precum ostașii de acum 100 de ani. De asemenea, a putut fi văzută o expoziție cu elemente legate de front precum livrete militare, mașină de tuns, brici de bărbierit, decorații, fotografii etc.

Una dinrete atracțiile festivalului a constitut-o momentul de reconstituire a festivității de mobilizare la război și depunere a jurământului de către militarii Regimentul 51 din Cluj. Evenimentul a avut loc vineri seara în Piața Unirii din Cluj-Napoca în prezența a numeroși clujeni. „Am încercat să reconstituim o fotografie a momentului când a fost mobilizat Regimentul 51 din Cluj din care au făcut parte foarte mulți români din Ardeal. Festivitatea de mobilizare a fost atunci în fața statuii lui Matei Corvin, iar noi am încercat să reonstituim acel moment prin evenimentul ce l-am organizat vineri seara în Piața Unirii”, a precizat Ana Maria Pop, președinte al Centrului pentru Dialog European și Diplomație Culturală, organizatorul festivalului  “Transylvania History Days”.

 

Festivalul, care a început vineri seară și s-a  încheiat duminică, a atras un număr mare de persoane care s-au fotografiat alături de ”soldați”, dar și cu armele acestora.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie