Lista investițiilor publice din județul Cluj “semnificative” pentru Guvern

Ministerul Finanțelor a realizat lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate, în baza datelor transmise de către 9 ministere, potrivit unui memorandum care ar urma să fie discutat vineri în Guvern. Documentul prezintă valoarea proiectelor, stadiul în care se află, anul în care ar urma să fie finalizate și indicatorii de eficiență economică.
Din cele 160 proiecte de investiții publice aflate în curs de implementare, doar șapte sunt din județul Cluj. Din cele șapte însă, doar patru sunt obiective noi, trei dintre ele fiind deja finalizate însă au fost incluse pentru a se putea face o serie de plăți restante.
Printre proiectele din județul Cluj aflate pe listă se numără Spitalul Regional de Urgență, ce urmeză să se realizeze la Florești. Valoarea investiției este de 2.568.751.000 iar termenul de finalizare este 2027.
Un alt obiectiv cuprins în listă este cel privind transformarea clădirii de pe strada Bucium din cartierul Mănăștur, concepută pentru un spital de urgență, în sediu pentru Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”. ”Extindere și etajare Corp C1, conversie funcțională în Academia de Muzică, extindere corp C2 și conversie funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extindere și amenajare sala de sport în corp C4, str.Bucium FN, mun. Cluj Napoca, jud. Cluj”, se arată în document. Memorandumul ce va fi analizat astăzi de Guvern mai prevede construirea tronsonului de autostradă Nădășelul-Mihăiești și Mihăiești-Suplacu de Barcău, termenul de finaizare fiind 2023. Un alt obiectiv prevăzut este varianta de Ocolire Est a municipiului Cluj-Napoca. Aici, deși lucrările au fost în totalitate finalizate, în cadrul proiectului mai este necesar a se efectua plăți pentru sentințe civile.
De asemenea, este cuprins proiectul privind reabilitarea DN 1C, Cluj – Dej, km 8+300 – km 61+528. Și în acest caz lucrările au fost finalizate, însă e nevoie de plata unor despăgubiri ca urmare a unor decizii judecătorești.
Varianta de ocolire a municipiului Dej este un alt obiectiv cuprins în lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate. Valoarea proiectului este de 146.845.000 iar termenul de finalizare 2023.
Drumul de tip Expres va fi construit în vecinătatea municipiului Dej, pe direcția N-NE, şi va avea şi rolul de ocolire a orașului, preluând traficul de tranzit și periurban care în prezent traversează zona.
Inițial centura ocolitoare a municipiului Dej a fost inclusă în Master Planul General de Transport, dar acesta a fost modificat ulterior într-o variantă care nu mai presupunea și construcția centurii. Legea bugetului de stat pe 2019, adoptată în 15 februarie, a cuprins finanțarea lucrărilor pentru centura de ocolire. Lucrarea, cu o valoare estimată a contractului de 104.525.520 lei fără TVA (22 milioane euro), a fost scoasă la licitație, dar a fost depusă o singură ofertă, declarată neadmisibilă.
Totodată, lista prevede reabilitare DN1C Dej – Baia Mare, km 61+500 – km 147+990.
S.P.

Articole din aceeasi categorie