Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan: Este regretabil că instituţia care coordonează administraţia judeţului Cluj a ajuns subiect de telenovelă politică

Remus-LapusanSocial democratul clujean Remus Lăpuşan explică într-un interviu acordat ziarului Făclia de ce Victor Ponta a renunţat la mandatul de prim ministru dar şi ce a însemnat pentru clujeni guvernarea PSD. Totodată, liderul PSD Cluj vorbeşte despre criza administraţiei judeţene şi despre cum vor aborda social democraţii alegerile locale din 2016.

Rep: Domnule Remus Lăpuşan, momentul care a zguduit, în această toamnă, viaţa politică din România a fost legat de demisia Guvernului Ponta. De ce credeţi că Executivul condus de fostul lider PSD nu a putut să-şi ducă mandatul pînă la capăt?
Remus Lăpuşan: Demisia lui Victor Ponta a fost un gest de onoare şi responsabilitate, după ce timp de mai multe zile, nici un reprezentant al statului nu şi-a asumat vreo responsabilitate pentru dezastrul din clubul Colectiv. A fost un gest curajos, într-un context al tăcerii instituţionale, politice şi într-un moment de emoţie colectivă. Sper ca în următorii ani, România să nu mai treacă prin astfel de drame cumplite şi consider că prevenţia unor astfel de situaţii atît de nefericite, poate fi făcută de fiecare dintre noi.

Rep: Ce a însemnat pentru clujeni guvernarea Ponta?
Remus Lăpuşan: Guvernul Ponta a sprijinit numeroase proiecte ale judeţului Cluj, cît şi la nivel regional. Reînceperea lucrărilor la Autostrada Transilvania şi începerea autostrăzii Turda – Sebeş, o investiţie de peste 550 milioane euro sînt două investiţii majore, care dezvoltă pe orizontală economia judeţului. Drumurile judeţene au beneficiat de o susţinere financiară corectă din partea Executivului, dar este adevărat în ultimele luni, conducerea liberală a Consiliului Judeţean Cluj a manageriat greoi aceste fonduri. Apoi, extinderea reţelelor de apă, introducerea canalizării, fonduri de modernizarea spitalelor şi utilarea cu aparate mai performate au fost cîteva dintre realizările cabinetului Ponta. Nu în ultimul rînd, trebuie amintit, că viaţa clujenilor s-a îmbunătăţit şi în urma unor măsuri guvernamentale: România se află în topul creşterii economice din Uniunea Europeană, avînd un avans estimat al economiei de aproape 4% pentru finalul lui 2015, salariul minim şi mediu au crescut iar banii tăiaţi de guvernul Boc au fost daţi înapoi de guvernul Ponta. Importante sînt şi: scăderea la 9% a TVA la produse de panificaţie, alimente şi apă, creşterea salariilor în Educaţie şi Sănătate cu 25% pe parcursul anului curent (o parte din procent se aplică din 2016) şi scăderea CAS cu 5%.

Rep: De cîteva zile, România are un nou guvern, unul format din miniştri aşa zişi tehnocraţi. Cît de eficientă credeţi că poate fi o astfel de fomulă în care actul guvernamental nu este asumat de niciun partid politic?
Remus Lăpuşan: Este interesantă această formulă deoarece nu se încadrează în tiparele consacrate ale democraţiei, în mod normal şi corect orice guvern trebuie să fie propus şi suţinut de un partid sau o coaliţie politică. Totuşi ne exprimăm speranţa că va continua lucrurile bune începute şi puse în practică de Guvernul Ponta. Acest guvern nici într-un caz nu se va putea plînge de greaua moştenire, să nu uităm că avem o creştere economică de aproximativ 4% în 2015 şi aceeaşi creştere se preconizează şi pentru 2016 datorită bunei guvernări din ultimii ani. Faptul că domnul profesor Vasile Dîncu este în noul guvern ne face totuşi să fim încrezători că lucrurile bune vor fi continuate şi că dezbaterile despre descentralizare şi dezvoltare regională vor fi transformate în fapte reale.

Rep: În această toamnă social democraţii din România şi-au ales noua conducere a partidului. Ce aşteaptă membrii organizaţiei clujene a PSD de la noii lideri social democraţi?
Remus Lăpuşan: Este o echipă de vicepreşedinţi tînără care cred va reuşi să producă înnoire, între altele cred că va putea apropia PSD de intelectualitate şi va avea un mesaj special pentru Transilvania, mai aproape de comunităţile mîndre şi harnice ale Transilvaniei. Fiecare membru al PSD aşteaptă să continuăm proiectele utile României, aşa cum am dovedit în guvernarea ultimilor ani. Sîntem interesaţi să dezbatem politic cîteva idei, proiecte de ţără pentru 2-3 generaţii: realizara unui plan de dezvoltare a României pentru următorii 25 de ani, realizarea descentralizării şi regionalizării în administraţia locală, organizarea tuturor alegerilor într-un singur an, la un interval de 5 ani, modificarea Constituţiei şi realizarea unui program de dezvoltare pentru localităţile rurale.

Rep: Organizaţia PSD Cluj a trecut la rîndul său printr-un lung proces de alegeri, începînd de la filialele comunale, pînă la structurile municipale şi la cea judeţeană. Cît de pregătite sînt organizaţiile social democrate din judeţ pentru alegerile din 2016?
Remus Lăpuşan: În ultimele luni toate organizaţiile din judeţul Cluj s-au întărit prin cooptarea în conducere a unor politicieni tineri, a căror expertiză profesională poate fi utilă comunităţii. În Cluj-Napoca, noua conducere este formată din tineri noi, dornici de muncă dar şi de a interacţiona cu fiecare clujean dornic în a se implica în dezvoltarea oraşului. În perioada următoare avem ca target consultarea clujenilor în privinţa problemelor şi proiectelor propuse, pentru a putea structura un program de guvernare locală performant.

Rep: Dumneavoastră aţi fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD Cluj? Ce v-a determinat să candidaţi pentru un nou mandat şi ce proiecte aveţi pentru următorii patru ani la nivelul organizaţiei judeţene social democrate?
Remus Lăpuşan: Nici un politician cu exprienţă nu intră într-o competiţie electorală internă, fără să ştie că are suportul echipei. A fost o decizie luată în urma mai multor discuţii cu colegii mei, cu tineri din organizaţie cu prieteni care mi-au spus că trebuie să susţin profesionalizarea şi deschiderea organizaţiei, să începem să luăm în considerare revendicările generaţiei tinere. Vom continua să susţinem toate proiectele politice care duc la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a clujenilor, apoi la nivel administrativ, descentralizarea şi regionalizarea sînt cîteva subiecte pe care dorim să le abordăm, apropierea de intelectualitatea de stînga din Cluj şi o comunicare mai bună cu studenţii şi mediul universitar. De asemenea pentru noi sînt importante şi proiectele de dezvoltare ale comunităţilor rurale şi desigur proiecte sociale care să vină în îmbunătăţirea calităţii vieţii seniorilor noştri.

Rep: Consiliul Judeţean Cluj trece prin cea mai neagră perioadă de la înfiinţarea sa. Aproape toate proiectele importante pentru judeţ sînt blocate iar o parte dintre societăţile pe care le are în subordine sînt pe punctul de intra în faliment. De ce s-a ajuns în această situaţie?
Remus Lăpuşan: Este foarte adevărat! La nivelul Consiliului Judeţean există multe restanţe. Noua majoritate liberală din Consiliul Judeţean a redus finanţarea unor proiecte, fondurile destinate fiind insuficiente pentru a începe procedurile de achiziţii de servicii de proiectare şi de execuţie: Astfel, în cazul Centrului de colectare a produselor agricole, a fructelor şi legumelor din municipiul Cîmpia Turzii, prevăzut iniţial a fi finanţat cu suma de 1.000.000 de lei, procentajul de tăiere a fondurilor este de 100%. În cazul Unităţii de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii din Iclod, procentajul de tăiere este tot de 100%, de la 1.000.000 de lei la 0 lei. În ambele situaţii studiile de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost deja aproba’i de Consiliul Judeţean Cluj… Pe de altă parte ne mai confruntăm cu o situaţie neplăcut de „specială”. Guvernul României a alocat fonduri pentru modernizarea sau reabilitarea unor drumuri judeţene, însă Executivul liberal al Consiliului Judeţean Cluj nu reuşeşte să înceapă lucrările. Cred că nimeni nu înţelege de ce? Din păcate, în Consiliul Judeţean Cluj, Mihai Seplecan şi PNL-ul au ajuns să politizeze şi finanţarea extinderii Parcului Industrial Tetarom I, dar totuşi sper ca pînă la sfîrşitul anului 2015 să se găsească soluţii astfel încît acest proiect, susţinut şi din fonduri europene, să fie finalizat. Membrii PNL din Consiliului Judeţean Cluj au boicotat şi blocat şi dezvoltarea Tetarom IV din fonduri europene.

Rep: Pe lîngă această criză administrativă forul judeţean se mai confruntă şi cu una politică după ce liberalii i-au retras sprijinul preşedintelui Seplecan şi au demarat procedurile de a-l înlătura din funcţie. Ce se poate spune despre această politică liberală promovată la nivelul Consiliului Judeţean Cluj?
Remus Lăpuşan: Este regretabil că instituţia care coordonează administraţia judeţului Cluj, a ajuns subiect de telenovelă politică şi de lupte intestine în PNL, pe reţele de socializare, la televiziunile din Bucureşti. Liberalii au adus politica de Dîmboviţa în Cluj-Napoca. Mihai Seplecan care în aceste zile este hăituit de colegii săi liberali, a fost pînă ieri suţinut de PNL, a fost votat de consilierii judeţeni liberali în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost sprijinit de liderii PNL Cluj, Daniel Buda şi Marius Nicoară!

Rep: În această vară aţi anunţat că deputatul Aurelia Cristea va fi candidatul PSD pentru funcţia de primar la Cluj-Napoca. Sînt pregătiţi clujenii să aleagă o femeie pentru funcţia de primar şi să pună capăt celor 16 ani de administraţie portocalie?
Remus Lăpuşan: Rolul femeilor în politică devine din ce în ce mai important, iar numărul celor care ajung să deţină cea mai importantă funcţie dintr-un stat este în creştere. Să vă dau cîteva exemple: Helle Thorning-Schmidt este primul ministru al Danemarcei şi liderul Partidului Social Democrat, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Julia Gillard, fost premier al Australiei, să nu uităm că Irlanda este condusă de mai bine de douăzeci de ani de femei iar Elveţia şi Finlanda la rîndu-le au fost conduse mulţi ani de femei. Argentina şi Brazilia sînt două exemple şi de peste ocean, despre cît de puternice sînt femeile azi în politică.Aurelia Cristea este candidatul PSD pentru primăria Cluj-Napoca, alături de o echipă nouă, motivată şi capabilă să genereze proiecte comunitare. Identificarea nevoilor importante, ideile şi soluţiile la problemele curente vor fi temele pe care vrem să le propunem în dezbaterea electorală din 2016.
Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie