Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău – la concurență cu școlile de la oraș

La Gilău, de-a lungul vremii au funcționat mai multe școli, cum ar fi cea din 1642, când este pomenit un „scholarmester”. Despre școala românească se amintește abia în 1784. Pe la 1875 exista o școală confesională întreținută din banii credincioșilor, administrată și condusă de biserică, școală în care învățau 38 de elevi români și 120 maghiari, evrei și de alte etnii.

Până în 1924 la Gilău exista atât o școală cu limba de predare maghiară, cât și una confesională română, cu câte un învățător, iar după anul 1924, când s-a aplicat legea învățământului, numărul elevilor a crescut, ajungându-se în 1938 la șase posturi de învățători, organizându-se și cursul complementar, cu scopul de a se întări și a se completa cunoștințele de cultură generală, prin organizarea claselor a V-a, a VI-a și a VII-a. Între 1927-1948 a funcționat Școala primară de stat, apoi din 1949 până în 1962 a fost o Școală elementară de 7 ani; între 1962-1968 a funcționat Școala medie; din 1968 până în 1977 – liceu; între 1978-1998 – Școală generală, iar din 1998 s-a reînființat liceul, al cărui botez a avut loc în 2002, cu numele de Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău.

Infrastructură educațională

În prezent, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” este o instituție cu personalitate juridică, având ciclurile de învățământ liceal, gimnazial, primar și preșcolar. Coordonează următoarele structuri: Școala Gimnazială Someșu Rece și Grădinița Someșu Rece-Uzină.

Procesul instructiv-educativ din localitatea Gilău se desfășoară în mai multe spații: clădirea liceului în care funcționează clasele P-XII; o sală de sport modernă; un teren de sport cu gazon artificial și nocturnă; două corpuri de clădire pentru clasele P-IV; două clădiri pentru preșcolari; o școală P-IV modernă în construcție. În localitatea Someșu Rece spațiile pentru învățământ sunt: clădirea în care funcționează clasele P-VIII; clădirea pentru preșcolari; teren cu gazon artificial și nocturnă. În localitatea Someșu Rece-Uzină, preșcolarii își desfășoară activitatea într-o clădire primită de la RENEL, la solicitarea Primăriei.

În spațiile de învățământ de pe raza localității Gilău sunt asigurate toate utilitățile necesare pentru buna desfășurare a instruirii: apă, curent, canalizare, încălzire centrală. În localitatea Someșu Rece sunt asigurate, de asemenea, toate utilitățile, iar la Someșu Rece-Uzină sunt asigurate doar încălzirea cu lemne și curentul electric.

Resurse umane și materiale

La liceu și la cele două structuri învață 1007 elevi și preșcolari, distribuiți în 48 de clase și grupe. La liceu funcționează câte o clasă pe nivel, filiera teoretică, profil real, specializarea „Științele naturii”. Personalul didactic este format din 57 de profesori titulari și 10 suplinitori.

Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău dispune de o bază materială bună, care este permanent modernizată. Spațiile în care se desfășoară procesul instructiv-educativ sunt: 48 săli de clase/ grupe, aflate în 12 clădiri dispersate pe raza comunei, cabinet medical, cabinet de informatică, laboratoare de biologie, chimie, fizică, laborator multifuncțional de fizică-chimie-biologie, cabinet pentru psiholog și logoped, centru de documentare și informare, bibliotecă, o sală de sport, două terenuri de sport cu gazon artificial.

Activitățile didactice școlare și extrașcolare se desfășoară cu mijloace de învățământ moderne, astfel că fiecare catedră dispune de laptop, videoproiector, ecran de proiecție și diverse softuri educaționale. Există, de asemenea, imprimante, xeroxuri, videoproiectoare noi și ecrane de proiecție montate în fiecare sală de clasă și în laboratoare, CD-playere.

Misiune, viziune, valori

Liceul Teoretic „Gelu Voievod” oferă un mediu educativ sigur, de calitate, primitor și stimulativ, în care fiecare elev este ajutat să se dezvolte corespunzător calităților și aptitudinilor sale, să-și formeze o imagine de sine pozitivă, să aibă încredere în capacitățile și șansele sale de reușită în viață. De asemenea, asigură un cadru propice pentru formarea competențelor necesare continuării studiilor în forme superioare de învățământ. Este un factor educativ activ pentru întreaga comunitate, în care „triunghiul” școală – elev – familie trebuie să promoveze aceleași valori și să acționeze armonic, dinamic și eficient. Liceul nostru promovează valoarea, încurajează competitivitatea, dar și spiritul de echipă, facilitează dezvoltarea personală, intelectuală și emoțională a elevilor, creând un cadru în care, prin efortul conjugat, școală – familie – comunitate, fiecare elev să-și urmeze interesele proprii.

Educația formează oameni, oamenii înseamnă caractere, caracterele înseamnă valori. Activitatea Liceului Teoretic „Gelu Voievod” se concentrează asupra dezvoltării libere, depline și armonioase a individualității umane, asupra formării tinerilor ca personalități autonome și creative, capabile de performanță și integrare socio-culturală și profesională în societatea contemporană aflată în continuă transformare.

Rezultate și performanțe școlare – elevi, profesori

O parte din elevii care au obținut premii și mențiuni la olimpiadele/ concursurile județene în ultimii doi ani școlari sunt: Luca-Hotvath Cătălin-Ionuț, Lazăr Ana-Claudia, Bodea Cristian-Andrei, Drânda Ioana-Daiana, Maier Speranța Narcisa, Nemeș Anamaria, Vele Alesia, Sfârlea Bogdan-George, Arion Maria, Sântmărtinean Daria, Abrudan Ana, Popa Bianca, Prigoană Mălina, Groza Tudor Iulian, Mariș Ana Maria, Gorgan Sara-Bianca, Petrișor Antonia-Maria, Lupaș Bianca-Larisa, Ban Mara, Stan Giulia, Cocian Oana Alessia etc.

Cadrele didactice care au pregătit elevii olimpici sunt: Hulpe Ruxandra, Salanță Silvia, Handru Cristina, Mărincuș Toma, Salanță Cristina, Bodea Daniela, Chereji Delia, Sicoe Alin, Movileanu Mircea, Handru Cristina, Sfârlea Zoița Maria, Bucur Anca, Kopenetz Melinda.

Activități educative școlare și extrașcolare

Au fost peste 100 de activități reprezentative în fiecare an școlar. Activitățile școlare și extrașcolare au urmărit sprijinirea tuturor inițiativelor valoroase care contribuie la dezvoltarea personală, creșterea stimei de sine, a motivației școlare, dar și creșterea implicării elevilor și cadrelor didactice în proiecte și programe educative pe teme complementare curriculumului formal – educație globală, educație pentru sănătate, educație inter și multiculturală, antreprenorială, pentru cetățenie activă, educație cultural-artistică, educație ecologică, educație rutieră etc.

Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău este beneficiarul proiectului finanțat din fonduri nerambursabile ROSE, subproiectul „Ajutor pentru viitor”, cu un grant în valoare totală de 315,035 lei. Obiectivele generale ale proiectului sunt reducerea abandonului în învățământul secundar și creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Activitățile derulate în cadrul acestui proiect sunt activități pedagogice și de sprijin și activități extracurriculare. Școala a beneficiat, în urma acestui proiect, de fonduri cu ajutorul cărora s-au desfășurat activități de renovare, dotare cu mobilier și aparatură modernă, precum și activități de management. Grupul țintă sunt elevii claselor IX- XII.

Un alt proiect foarte important este proiectul de educație digitală „Școala din Valiză”, implementat la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” de la începutul anului școlar 2019-2020. Proiectul, dezvoltat de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu World Vision România, are ca obiectiv crearea unui context de învățare în mediul online pentru fiecare elev. În acest sens, liceul nostru a primit o valiză tehnică, ce conține 25 de tablete, laptop, videoproiector și difuzor, iar ca tehnologie utilizează platforma de elearning Moodle. Toate acestea permit profesorului să creeze un context de învățare dinamică și care să se plieze pe necesitățile fiecărui elev. Mai mult, proiectul reușește să aducă educația în mediul atât de familiar generației actuale, „generația internetului”.

Pentru elevii LTGV, această metodă de lucru s-a dovedit una provocatoare, care a fost îmbrățișată cu entuziasm. În contextul pandemic, Școala din Valiză a permis profesorilor să-și continue procesul educativ prin mijlocirea tehnologiei și le-a oferit elevilor șansa să rămână conectați cu școala, cu profesorii și cu educația.

Absolvenți de renume, personalități de succes 

O mică parte dintre absolvenții liceului din Gilău: Lucia Stănescu – soprană, Dumitru Sopon – artist, Ioan Coman – medic, Dumitru Sfârlea – inginer/ primar Gilău, Carol Okos – inginer/ viceprimar Gilău, Alexa Cordoș – maistru/ fost primar Gilău, Gavril Cordoș – tehnician silvic/ fost primar Gilău, Vasile Sucală – tehnician/ fost primar Gilău, Maria Sfârlea – economist, Ioan Maier – inginer, decanul Facultății de Horticultură București, Vasile Costea – profesor/ fost director la Școala Gimnazială Căpușu-Mare, Dumitru Blaga – inginer, Sanda Bodea – profesor universitar UT Cluj-Napoca, Petru Brad – profesor/ fost director adjunct la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Victoria Ciutrila – medic stomatolog, Lajosi Ștefan – profesor/ fost director la Liceul Gilău, Ana Ropan – profesor/ fost director la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Victoria Blaga – profesor/ fost director la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Gavrilă Pop – fost șef al Jandarmeriei Române, Gavril Neciu – fost ofițer în Ministerul de Interne/ consilier juridic, Monica Onaca – profesor, Ștefan Okos – medic veterinar, Nicolae Iacob – istoric, Gheorghe Sfârlea – istoric, Denes Gagyi – profesor.

***

Liceul Teoretic “Gelu Voievod” Gilău este o unitate de învățământ pentru toți, pentru întreaga comunitate, o comunitate care promovează dezvoltarea socială și educațională a tuturor elevilor, într-un mediu sigur și prietenos, în care adulții și copiii construiesc cunoaștere, bucurie și performanță. Însă școala nu este numai o clădire, este o comunitate formată din oameni unici, cu nevoi și aspirații diferite, cu roluri diferite. Dacă toți acești oameni – profesori, părinți, elevi – își doresc o educație de calitate, înțeleg direcția schimbării, își înțeleg rolul, se respectă unii pe alții, cu siguranță o vor realiza. Învățământul are nevoie de noi toți, toți trebuie să punem umărul și sufletul pentru ca instituția noastră să fie așa cum ne-o dorim.

Nu trebuie legi sau proceduri să fii pozitiv, să oferi inspirație și să îți asumi și greșeli și realizări, fie că ești director, profesor, părinte sau elev. Elevii de astăzi învață din ceea ce văd, trebuie ca toți să fim exemple pozitive, modele de urmat, să oferim valori autentice și atunci rezultatele nu au cum să nu apară.

Director, Ruxandra HULPE
Director adjunct, Silvia SALANȚĂ

Articole din aceeasi categorie