Liceu clujean, între primele 5 din țară cu cele mai mari medii de admitere

Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca este unul dintre primele 5 licee, la nivel național, ordonate după cele mai mari medii de admitere în învățământul liceal de stat a absolvenților de clasa a VIII-a.

Ministerul Educației Naționale a publicat, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învățământul liceal de stat a absolvenților de clasa a VIII-a. Dintre cei 114.115 elevi care au completat fișe de înscriere, au fost repartizați 112.809 elevi (98,85%), în funcție de una dintre opțiunile exprimate. Numărul total de opțiuni selectate de către candidați a fost de 1.660.253, ceea ce conduce la o medie de 14 opțiuni/elev. Din județul Cluj au fost repartizați 3194 elevi, din totalul de 3278 înscriși.

Primele 5 licee la nivel național, ordonate după cele mai mari medii de admitere, sunt: Colegiul Național „Sfântul Sava” din București: 9,61 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București: 9,57 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București: 9,50 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca: 9,45 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București: 9,45 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere.

În ce privește „primele 50 de specializări din țară”, în funcție de ultima medie de admitere: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca – Matematică-informatică, se află pe locul 19, cu ultima medie de admitere 9,64; Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca – Matematică-informatică, pe locul 25, cu ultima medie de admitere 9,59; Colegiul Național „Emil Racoviță”Științele naturii, pe locul 44, cu ultima medie de admitere 9,49, respectiv Matematică-informatică, pe locul 50, cu ultima medie de admitere 9,45. Pe primul loc, pe țară, se află Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Matematică-informatică – cu ultima medie de admitere – 9,91.

Pe lista celor 176 candidați cu media de admitere 10, la nivel național, se regăsesc și patru clujeni: Bia Ștefan, Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, repartizat la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Ignat Alex Matei, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca, repartizat la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Pop Alexandra, Școala Gimnazială Aghireșu-Fabrici, repartizată la Colegiul Național „Emil Racoviță” și Popa Miruna Elena, Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, repartizată la același liceu.

Potrivit datelor furnizate de MEN, la nivel național, 1306 elevi nu au putut fi repartizați (84 din județul Cluj), deoarece nu au completat suficiente opțiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învățământ liceal. Aceștia vor intra fie în etapa de soluționare a cazurilor speciale  (16-18 iulie), fie în a doua etapă a repartizării, programată în data de 7 septembrie, alături de absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat în această etapă, care nu s-au înscris sau care nu au avut situația școlară încheiată înainte de această etapă.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, până în 13 iulie candidații vor depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși. În perioada 16-18 iulie, comisia județeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar și situațiile candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și ale candidaților care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizați computerizat.

MEN precizează că, în etapele premergătoare repartizării computerizate, au fost admiși în învățământul liceal de stat, conform reglementărilor în vigoare, 12.014 elevi la specializări vocaționale (dintre care 600 de elevi în învățământul militar), 1.933 de elevi pe locurile speciale rezervate candidaților de etnie romă și 863 de elevi în învățământul special. Alți 17.756 de elevi s-au înscris pentru învățământul profesional.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie