Liber la internări în spitalele clujene

Viaţa începe să revină la normal pentru pacienţii afectaţi de măsurile luate la nivelul unităţilor medicale din cauza pandemiei de coronavirus. Spitalele transformate în luna martie în unităţi medicale COVID-19 pentru a fi trataţi pacienţii cu această boală încep să se redeschidă, bolnavii din Cluj având de acum posibilitatea de a beneficia de asistenţă medicală intraspitalicească. Ministerul Sănătăţii a transmis săptămâna trecută o adresă către unităţile medicale, solicitând propuneri pentru reintrarea în activitate a secţiilor non-Covid.

Conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 961/29 mai 2020, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcţiilor de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, asistenţa medicală şi pacienţilor non-COVID-19 în condiţiile existenţei circuitelor funcţionale complet separate, fără a fi necesară externarea/transferarea tuturor pacienţilor internaţi către alte spitale.

Începând de ieri, Spitalul Clinic de Recuperare şi-a reluat activitatea curentă.

Conducerea Consiliului Județean Cluj a precizat că în cazul Spitalului de Recuperare, pentru a se asigura servicii medicale de calitate şi în condiții de maximă siguranță, reprezentanţii spitalului au conceput un plan de măsuri care vizează reglementarea activităților, pregătirea personalului, precum și pregătirea spitalului – ambulatoriul clinic de specialitate, baza de tratament, secția spitalizare continuă, secția spitalizare de zi și structuri nemedicale. „Astfel, sunt respectate atât măsurile de distanțare între pacienți cât și cele referitoare la combaterea pandemiei, iar pacienții au acces în unitatea sanitară în funcție de programarea prealabilă și doar după triajul epidemiologic’’, a precizat CJ Cluj.

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este singura unitate medicală din Transilvania cu acest specific, asigurând servicii medicale în specialitățile cardiologie, neurologie, balneologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie plastică și reparatorie, susținute de activitatea laboratoarelor de radiologie și imagistică medicală, analize medicale, explorări funcționale, precum și a bazei de tratament.

Consiliul Judeţean Cluj a mai precizat că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” vor asigura, în continuare, serviciile medicale specifice pentru persoanele infectate cu COVID-19.

Timp de două luni, aici au fost tratați 104 pacienți pozitiv SARS-COV-2, atât cazuri mai ușoare, cât și cazuri de terapie intensivă.

Prefectul Mircea Abrudean a anunţat că, începând de azi, şi Clinica Medicală I va funcţiona la capacitate normală.

Clădirea Medicală I a fost transformată în secție suport COVID-19, venind în sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Timp de două luni, aici au fost tratați 104 pacienți pozitiv SARS-COV-2, atât cazuri mai ușoare, cât și cazuri de terapie intensivă.

Şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie şi-a realuat activitatea normală. Prefectul Mircea Abrudean a menţionat că în cazul acestei unităţi medicale se va ţine cont de o serie de norme epidemiologice şi reguli mai stricte privind numărul de pacineţi în saloane.

„Toate celelalte unităţi medicale sanitare care nu au fost dedicate COVID funcţionează la parametrii normali în condiţiile actuale, cu respectarea normelor impuse de Ministerul Sănătăţii’’, a spus Mircea Abrudean.

Cât priveşte testarea pentru COVID a pacienţilor care se internează se va face conform algoritmului Ministerului Sănătăţii. „În cazul în care la triajul epidemiologic, decât dacă unitatea medicală la care pacientul urmează să fie internat realizează un screening de pacienţi şi personal, dar nu din fonduri publice’’, a spus Abrudean.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie