La Jucu: Un mare spectacol și o nouă investiție de Ziua Națională

Vigoarea economică generată de platforma Tetarom are suficientă rezonanță în dezvoltarea echilibrată a comunei Jucu, fapt dovedit nu doar prin dezvoltarea investițiilor locative, ci și prin importantele schimbări pozitive din domeniul culturii, învățământului, sănătății dar și a întregului confort civic.
Sâmbătă, în pragul marii sărbători naționale, la Jucu a fost dată în folosință una dintre cele mai frumoase baze sportive din județul nostru, un obiectiv construit din fonduri locale, într-o locație de mare accesibilitate și frumusețe de care beneficiază, din acest decembrie 2019, toți iubitorii sporturilor din această unitate administrativă cu bune tradiții și în acest domeniu.
Sâmbătă, la amiază, după ce preoții au terminat slujba religioasă închinată Sfântului Apostol Andrei, creștinătorul neamului românesc, publicul s-a deplasat la cocheta bază sportivă dotată cu tot confortul, unde preoții comunei au săvârșit slujba de sfințire a dreptunghiului gazonat și a frumoasei construcții. Primarul, Dorel Valentin Pojar, un mare iubitor al sportului, care a și condus câțiva ani Direcția de Sport a județului Cluj, a vorbit despre actul de naștere al acestei investiții necesare tinerilor comunei, prezentând dotările de la parterul și etajul clădirii, din care nu lipsesc vestiarele pentru echipa gazdă și oaspeți, vestiare pentru arbitrii, grupuri sociale cu toalete și dușuri, bazin de recuperare, saună, sală de forță, de conferințe și spații pentru presă, sistem propriu de încălzire și branșament la toate utilitățile.
Suprafața de joc este împrejmuită, are afișaj electronic și nocturnă.
După un meci de fotbal disputat între foste glorii ale Universității Cluj și ale Jucului, încheiat cu scorul de 4 – 2 în favoarea gazdelor, a început spectacolul artistic manageriat de cunoscutul artizan al acestor manifestări culturale de valoare, Tiberiu Groza, care a invitat pe scena montată pe noul stadion, pe domnul Valentin Pojar, care , în numele administrației publice locale Jucu, a înmânat 35 de diplome, plachete, o cană tricoloră și un papuc de fotbalist, în miniatură, plin cu palincă. Aceste simbolice atenții au fost un gest al recunoștinței pentru meritele sportive ale veteranilor ce au promovat cu consecvență și dăruire culorile asociațiilor sportive din Jucu.
Apoi, primarul comunei, Dorel Pojar, a evocat marea sărbătoare a poporului, spunând. ,, Sărbătorim azi, ca în fiecare an, împlinirea unui vis milenar al înaintașilor noștri, pentru care s-au jertfit cei mai de seamă fii ai țării… Mă simt fericit și mândru să fim alături, să fim uniți de conștiința apartenenței la o comunitate de oameni destoinici și demni, să celebrăm un trecut eroic și să privim cu optimism spre viitor. Vă invit cu drag să participați la acest eveniment organizat de Primărie și Consiliul local, și în buna tradiție românească ne vom distra, vom servi tradiționala noastră mâncare și vom închina un pahar de vin în cinstea marii sărbători, vom asculta frumoase cântece ale folclorului nostru și vom admira dansurile Ansamblului Jucu Someșan’’.
După intonarea Imnului Național, spectacolul cultural artistic a debutat cu recitalul copiilor Irina Uruian și Paul Sâmbotelecan, care au primit aplauze din partea numerosului public care s-a încălzit cu vin fiert, fasole cu cârnați și ciolan, sarmale, gogoși și alte bunătăți gastronomice pregătite de gospodinele locului.
Ansamblul artistic Jucu Someșan a prezentat cele mai frumoase jocuri din diferite zone folclorice ale țării, iar al doilea cuplu de mici soliști, Julia Goia și Cristian Mezei Pop, au demonstrat că iubesc cântecul popular românesc, și îl vor promova cu sfințenie.
În pauzele schimburilor scenice, Tiberiu Groza a evocat numeroasele fapte istorice ale înaintașilor noștri, inclusiv marele eveniment memorabil petrecut la Alba Iulia cu 101 ani în urmă ; cultura și istoria sunt pasiuni valorice asupra cărora se apleacă cu consecvență președintele Societății ,, Avram Iancu’’ din România.
Spectacolul a continuat cu solistul Răzvan Colcer, iar Dolfina Aștilean se pare că este destul de îndrăgită de iubitorii cântecului popular de la Jucu, deoarece solista se află în al patrulea spectacol susținut și bisată aici.
Remarcabilă a fost evoluția scenică a Tarafului tradițional ,, Obcina’’ Bucovinei, coordonat de interpretul Călin Brătianu, care au prezentat cele mai frumoase cântece din această pitorească zonă geografică a României.
Inegalabilul artist al Bihorului și Crișurilor, Cornel Borza, a făcut să nu se mai simtă puterea frigului seri, recitalul său a fost aplaudat și în casele vecinilor care au putut să-i asculte recitalul în confortul locuinței.
Formația DESPERADO a încheiat spectacolul aniversar, iar focul de artificii a colorat în tricolor bolta cerească a frumoasei localități din apropierea Clujului.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie