La Băișoara, investițiile sporesc substanțial confortul civic

Zgârcită iarnă și cu Băișoara, cu renumita noastră unitate administrativ – teritorială în care anotimpul alb se întinde, de obicei, pe cinci luni ale anului, ca un generos răspuns la dorința miilor de iubitori ai sporturilor de iarnă și al aerului ozonat din satele montane ale acestei frumoase comune.
La mijloc de ianuarie 2020, cetina brazilor, ce urcă până la cota de 1500 m, nu este așa de împovărată de stratul de omăt al anilor trecuți, însă cu sprijinul tunurilor de zăpadă se poate schia în condiții optime în stațiunea de la poalele Muntelui Mare al Apusenilor.
În această iarnă blândă l-am provocat la dialog pe domnul Liviu Ghib, primarul interimar al comunei Băișoara, pentru a ne prezenta principalele proiecte implementate în infrastructura de aici, proiecte ce contribuie în mod substanțial la sporirea confortului civic dorit de cei aproximativ 2000 de locuitori din perimetrul unității administrative, dar și a miilor de turiști ce vin la pensiunile din Stațiunea Muntele Băișorii și la cele 855 de case de vacanță construite în stațiune, la Muntele Săcelului, Muntele Bocului, Muntele Filii și alte zone pitorești ale acestui areal montan.

Rep: Așadar, dle Liviu Ghib, sunteți principalul pion al administrației publice din comuna cu cel mai ozonat aer din România și al doilea din Europa, acest mediu ambiental de excepție își cere și o infrastructură pe măsură.
Liviu Ghib: Aveți perfectă dreptate și tocmai de aceea cu sprijinul profesioniștilor din aparatul de execuție al Primăriei, am conceput un număr important de proiecte, din care 15 au și fost implementate. Ele au fost structurate pe domenii prioritare pe care vreau să le și nominalizez.
În primul rând menționez faptul că am reușit să extindem rețeaua de apă potabilă la toate gospodăriile din satul Băișoara, investiția finanțată prin proiect PHARE, are o lungime de 8 km ( distribuție – alimentare ) și un bazin de stocare a apei de 230 mc.
Rămânând în același domeniu, subliniez și faptul că am reușit să reabilităm și să extindem rețeaua de apă potabilă în Stațiunea Muntele Băișorii, acest proces de modernizare a vizat atât rezervorul existent, cât și a conductei de aducțiune și distribuție a apei captate din Șesul Cald, rețea ce deservește 25 de unități de cazare și 562 de case de vacanță. Iar la ora când îmi luați acest interviu vă pot spune cu satisfacție că în Băișoara funcționează întreaga rețea de canalizare de 6,2 km, inclusiv stația de epurare ce deservește aproximativ 1000 de persoane, finanțarea proiectului fiind asigurată de FEADR.
La stația de epurare din Băișoara va fi racordat și canalul colector al rețelei de canalizare Săcel pe a cărei lungime de aproape 3,8 km vor funcționa cinci stații de pompare, lucrare aflată în execuție în procent de 60 %.

Rep: Ați scăpat de chinurile drumului județean Săvădisla – Băișoara, care, după lungi așteptări, a fost reabilitat în anul trecut. Se poate spune că în 2020 se poate circula bine în comuna Băișoara?
Liviu Ghib: Mai întâi vreau să mulțumesc președintelui Alin Tișe și vicelui Marius Mânzat, pentru alocarea sumelor de bani necesari refacerii tramei drumului cu pricina, iar în al doilea rând să precizez pentru cititorii ziarului Făclia și iubitorii înălțimilor montane ce au farmecul lor inegalabil pe tot parcursul anului, că rețeaua de drumuri ale Băișoarei nu mai deteriorează mijloacele de transport.
Rețineți și faptul că în localitatea de centru am reușit să asfaltăm toate străzile, iar în Stațiunea Muntele Băișorii am finalizat asfaltarea altor trei străzi pe care sunt construite aproximativ 150 de case de vacanță și câteva unități de cazare.
În localitatea Muntele Cacovei, tot prin FEADR, am putut asfalta 4,2 km cu lățimi variabile, iar la Băișoara, cu fonduri locale, am procedat la refacerea podului peste Valea Ierii, lung de 23 m și lat de 8,8 m, obiectiv ce deservește un număr de 80 gospodării din zona estică a localității. Tot aici am refăcut podul Lodovica, lung și el de vreo 9m, în zona căruia au fost ridicate ziduri de sprijin pentru protecția malurilor, turnându-se beton pe o lungime de 50 m și o înălțime de 2,5 m.

Rep: Dle primar interimar, Liviu Ghib, modernizați și reabilitați de aproape 24 de ani în comună, din postura de viceprimar, iar de doi ani aceea de primar interimar, după decesul doamnei Minodora Luca : care ar fi ultimele obiective în care v-ați implicat ca un adevărat… diriginte de șantier?
Liviu Ghib: Nu sunt puține, însă vreau să amintesc pretențioasele lucrări de modernizare a imobilului Școlii gimnaziale ,, Mircea Luca’’, unde pe lângă zugrăveli și igienizări, s-au schimbat pardoseli, parchet, s-a pus gresie pe holuri, s-a înlocuit instalația electrică, s-au montat lambriuri, apoi au fost achiziționate și montate patru centrale termice și s-a reparat acoperișul la ambele corpuri ale unității de învățământ.
În plus, la corpul 1 s-au reparat scările și s-a pavat curtea cu granit, iar la corpul 2 s-a realizat împrejmuirea, modernizarea grupurilor sociale și pavat curtea.
Școala dispune acum de mobilier nou, monitoare de calculatoare, catedre cu sertare, dulapuri și laptopuri pentru sala de informatică.
Prin aceleași procese a trecut și locația Dispensarului Uman, iar Căminul cultural are 300 de scaune noi confortabile, 24 de dulapuri noi, 6 candelabre, 100 m de perdele și altă sută de metri material de camuflaj, instrumente muzicale, adică: viori, fluiere, contrabas, clarinet, ocarină, imprimantă, calculator, cameră foto și de filmat, stație de sonorizare, microfoane, boxe și câte 30 de costume populare tradiționale din zona Băișorii și zona Oașului.
De reținut este și faptul că sursele acestor finanțări, inclusiv al achiziționării unui buldoexcavator, au fost trei: PHARE, PNDL și FEADR, bugetul nostru de 100.000 de euro nu ne ajunge nici să onorăm facturile anuale la iluminatul public și salubrizare.
Important este de reținut că am construit un Centru de Informare Turistică în Stațiunea Muntele Băișorii, dotat cu toată recuzita necesară, iar pentru dezvoltarea stațiunii avem depus un important proiect la Ministerul Turismului prin care se va extinde domeniul schiabil, se construiește un sediu administrativ și se plantează o conductă de cca 4 km, cu pompele potrivite, ce vor urca apa necesară funcționării fără restricții a tunurilor de zăpadă.

Interviu realizat de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie