Jocul satului la Frata şi respect pentru valorile comunei

Cine vrea să privească bogăţia ogoarelor din Câmpia Transilvană, merită să calce aceste terenuri mănoase, muncite cu multă sudoare şi chiar responsabilitate de locuitorii comunei Frata.
Aici găseşti toate culturile tradiţionale ale ţăranului şi fermierului român, un sector zootehnic puternic, cu rase de mare productivitate, pomicultura… geme de povara fructelor, iar strugurii au deja culoarea vinului rubiniu şi roşu.
Ori, într-un asemenea decor plin de culori şi aromele anotimpului, cum să nu cadă bine şi un frumos şi antrenant festival ,, Jocul Satului’’ la Frata. Joc care se repetă de 14 ani în această puternică localitate ce se bucură de un bun confort edilitar gospodăresc datorită managerilor treburilor obşteşti de aici, adică primarul Vasile Trif şi adjunctul său, Grigore Pop, sprijiniţi în multiplele şi beneficile lor proiecte, atât de consilierii locali, cât şi de funcţionarii primăriei.
Festivalul Jocul Satului de aici este o amplă manifestare cultural – artistică ce urmăreşte să transmită valorile perene ale folclorului tradiţional de pe Câmpie, dar şi un minunat prilej de schimburi cultural – artistice între ansambluri folclorice şi întâlniri ale fiilor satului.
Ineditul acestei lăudabile manifestări, din prima duminică a lui august, l-am surprins într-un decor de basm al medicului Mihai Câşu, din a cărui grădină plină de meri, pruni, caişi, peri, gutui, piersici şi flori de adevărată grădină botanică, s-a dat startul festivalului cu jocuri populare dănţuite în filigoria împrejmuită de arbori ornamentali, unde au făcut o reuşită repetiţie, cu public, formaţiile artistice ale comunei şi invitate din judeţ.
 Gazdele au servit numeroşii oaspeţi cu sucuri, apă, bere rece, ţuică, palaneţe şi alte bunătăţi, iar de aici alaiul căruţelor împodobite cu ţesături tradiţionale şi steaguri tricolore au preluat grupurile artistice, pe care le-au debarcat în zona civică a centrului de comună de unde a început parada portului popular transilvănean. În aplauzele mulţimii, care a avut ce admira, artiştii şi-au ocupat locurile în zona scenei din vecinătatea căminului cultural, placată cu alese covoare şi scoarţe naţionale, unde preoţii comunei au ţinut o slujbă de pomenire a eroilor comunei şi neamului, binecuvântând acest tradiţional eveniment desfăşurat, duminică, la o temperatură de 32 grade Celsius.
Cum era şi firesc, evenimentul a fost deschis de şeful administraţiei Frata, domnul Vasile Trif, care a urat un Bun venit oaspeţilor din ţară şi străinătate, sutelor de localnici, dar şi parlamentarilor PNL,ALDE şi PMP, consilierilor judeţeni, locali, primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan şi consilierul ministrului agriculturii, prof. univ. dr. Ilarie Ivan.

Mulţumind preoţilor comunei şi sponsorilor care au contribuit la această reuşită sărbătoare a localităţii Frata, primarul Vasile Trif, a prezentat câteva din realizările de ultimă oră ale unităţii administrativ – teritoriale şi a detaliat programul scenic, nu înainte de a mulţumi personalităţilor politice ce au transmis cuvenitele felicitări pentru eforturile depuse de organizatori în rostuirea perfectă a acestui festival de mare valoare artistică.
Şi cum respectul pentru valorile comunei par a fi native la Frata, în faţa bunicilor, părinţilor şi tinerilor comunei, au fost înmânate diplome de excelenţă pentru 12 familii ce au împlinit 50 de ani de căsătorie şi alte opt ce au 60 de ani de convieţuire.
Lângă felicitări,diplome şi flori, primarul a oferit şi premii în bani din partea Consiliului local şi tradiţionala urare de Mulţi Ani Fericiţi!
Şi cum la Frata şcoala îşi îndeplineşte cu exigenţă misia educativă, administraţia locală a găsit de cuvinţă să premieze elevii cu rezultate bune şi foarte bune în anul de învăţământ încheiat. Au primit aplauze, felicitări şi premii în bani , diplome şi cupe, eleva Ileana Adela Foitoş, care şi-a promovat examenul de bacalaureat cu media 9,43. Două premii a primit elevul Cristian Iacob Ilişan, care a obţinut rezultate foarte bune la olimpiadele şi concursurile şcolare de matematică, iar pentru notele mari obţinute la Evaluarea Naţională, unde mediile au fost între 8,52 şi 9,75, au fost premiaţi: Maria Ana Cristea, Alina Denisa Constantea, Cătălin Şomlea, Flaviu Negrea şi Cristian Iacob Ilişan.
Respectul valorilor a vizat şi segmentul artistic, sens în care au primit distincţii doi instrumentişti muzicali: Carol Covaci şi Alexandru Covaci, pentru 50 de ani petrecuţi în tarafurile reunite ale comunei.
Aceleaşi gânduri bune şi felicitări din partea breslei, a primit preotul Nicolae, pentru cei 40 de ani de când păstoreşte în Soporu de Câmpie, iar pictorul spaniol, Luis Garcia Camarero, căsătorit cu o frăteancă, expune tablouri inspirate din peisagistica geografică a Frăţii, în una din sălile Centrului de Informare Turistică, gest gratulat cu diplomă şi trofeu din partea conducerii comunei.
Pentru iubitorii de costume artizanale, creatoarea de ii şi alte veşminte, doamna Raveca Soporan, a vernisat o expoziţie cu vânzare în acelaşi sediu cu resorturi turistice.
Pe la orele amiezii, plăcuta scenă, ornamentată şi cu ramuri de salcie şi alte esnţe, a fost oferită Ansamblurilor artistice şi cântăreţilor de muzică populară.
Organizatorii Festivalului: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Consiliul local Frata, Primăria Frata,Centrul de Informare Turistică Frata şi Căminul cultural din localitate, au adus numeroase şi valoroase forţe artistice din domeniul folclorului, care au dedicat acest aşteptat spectacol Centenarului Marii Unirii din 1918.
Spectacolul a debutat cu virtuosul instrumentist Şandorică, care deţine titlul onorific ,, Tezaur uman viu’’, la fel ca rapsodul popular Vasile Soporan şi familia jucătorilor tradiţionali, Dumitru şi Elisabeta Moldovan, toţi din această comună. Şandorică fiind susţinut de nepotul său şi Tarafurile reunite Lia Pop şi Gaciu, toţi instrumentişti renumiţi în marele areal transilvan, dar şi în ţară, după cum avea să ne confirme cercetătorul ştiinţific al fenomenului, dl Mircea Câmpean. Formaţia de jocuri tradiţionale Frata, instruită chiar de directorul Căminului cultural, Romi Bucur, a deschis Jocul satului cu alese şi frumoase jocuri tradiţionale ale locurilor care au plăcut exigentului public ce nu a fost zgârcit în a aplauda micuţii artişti urmăriţi cu mari emoţii de fraţi părinţi, bunici şi consăteni.
Au urcat apoi pe scenă Ansamblul ,, Jucăuşii din Frata’’ în care activează şi directorul Căminului cultural, o formaţie care a fost şi este Cap de afiş la multe festivaluri din judeţ şi ţară, definindu-se prin originalitatea mişcărilor şi al ritmurilor muzicale.
Impresie bună au lăsat şi cele două ansambluri populare din Asociaţia ,, De la lume adunate şi-napoi la lume date’’, ansambluri din care fac parte şi micuţii solişti de muzică populară: Daniela Ioana Nemeş, Ionela Ghip, Timea Soporan şi Alex Crişan, care suportă cu mult curaj emoţia scenică.
În festival a evoluat şi Formaţia de jocuri populare ce reuneşte tineri dansatori din Panticeu şi Aşchileu, avându-l ca instructor pe dansatorul format la Frata, absolvent al Şcolii Populare de Artă ,, Tudor Jarda’’, Mircea Cenan. Ansamblul ,, Doina Sărmaşului’’ a prezentat tot ce are mai frumos în al său repertoriu, la fel ca şi ,, Someşul’’ din Apahida şi ,, Mănuş Sukar’’ din Soporu de Câmpie.
Solistele vocale Vlăduţa Lupău, Anca Ilca Mureşan şi Ioana Maria Câmpan şi Lele Crăciunescu, au completat această frumoasă zi de neuitat care s-a finalizat cu o mare horă a satului , în semn de mare cinstire a evenimentului istoric trăit de întreaga Românie cu 100 de ani în urmă!
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie