Italia: Viaţa ascunsă a imigranţilor sezonieri, proveniţi şi din România

La Repubblica

Organizaţia sanitară Emergency a medicului italian Gino Strada îi îngrijeşte şi pe imigranţii “invizibili” care trăiesc în Italia, exploataţi ca nişte sclavi în agricultură, ca sezonieri, pe baza Programului Italia, fondat în 2006, care a dus la deschiderea unor cabinete medicale mobile, la Palermo, în Sicilia, apoi la Marghera, în regiunea Veneto (nord).

În Sicilia, în 2006, în Veneto, în 2010, şi de atunci în întreaga Italie, organizaţia Emergency a lui Gino Strada a fondat Programul Italia, pentru a-i ajuta, din punct de vedere sanitar, pe imigranţii care sosesc în Peninsulă, fugind de războaie, foamete, epidemii şi alte situaţii de mizerie. Aceşti imigranţi au nevoie de ajutoare de toate genurile. Deci şi de îngrijiri medicale, nu numai de un loc de muncă.

“Emergency Programul Italia” a creat mai multe spitale mobile, care au început să circule în întreaga Italie, în aprilie 2011, purtînd asistenţă sanitară în faţa Centrelor de primire pentru persoanele care solicită azil politic în Italia, intervenind şi în sprijinul migranţilor care lucrează ca sezonieri în agricultură, mai ales în sudul Italiei, se precizează în acest articol.

Cabinetele medicale mobile, numite Polibus, îi ajută pe migranţii care trăiesc în condiţii sanitare şi igienice inacceptabile. Emergency lucrează în strîns contact cu structurile locale ale sistemului sanitar naţional, oferind vizite medicale gratuite. Aceste cabinete medicale mobile sînt dotate cu două paturi, pentru doi pacienţi. Mai sînt dotate cu o baie şi cu aer condiţionat. Un medic şi un infirmier sînt la dispoziţia migranţilor.

Alături de personalul medical lucrează mediatorii lingvistici, care traduc, în diferite limbi. Migranţii sînt informaţi asupra drepturilor lor şi, în caz de necesitate, sînt însoţiţi, pentru vizite şi examene de specialitate, în alte structuri publice din cadrul sistemului sanitar naţional. Aceste spitale mobile pot pătrunde oriunde, chiar şi în micile localităţi, unde există o adevărată “a treia lume”, necunoscută celor care cred că Italia este o ţară civilizată. Din aprilie 2011 pînă astăzi, aceste spitale mobile au oferit aproape 5.000 de vizite şi au îngrijit peste 3.100 de persoane, precizează autoarea articolului.

Imigranţii sezonieri care beneficiază de acest program sanitar sînt cei care lucrează în agricultură, cei care adună roşii în Puglia, struguri în Veneto, măsline în Toscana. Aceştia provin din Tunisia, Burkina Faso, Ghana, Maroc, Coasta de Fildeş, Senegal, Mali, dar şi din România şi Bulgaria.

Persoane care au venit în Italia pentru a căuta un refugiu sau o viaţă mai bună, dar care au devenit între timp “invizibile” şi vulnerabile, fără demnitate, fără respect, fără drepturi, adică noi sclavi, corpuri bune de exploatat, plătiţi foarte puţin, care trăiesc fără apă, fără servicii igienice. Aceştia, de multe ori, dorm zece persoane într-o cameră, în locuinţe care seamănă cu periferiile degradate din Africa. Sunt constrînşi să meargă pe jos, în fiecare zi, kilometri întregi, ascunşi, pentru a găsi un loc de muncă, plătiţi la negru, cu cîţiva euro pe zi. De multe ori se mişcă dintr-o localitate în alta împreună cu familiile lor, femei şi copii, care trăiesc într-o mizerie absolută şi care nu sînt acceptaţi de cetăţenii italieni.

Nu toate regiunile din Italia oferă garanţii sanitare pentru un român sau un african care nu vorbesc limba italiană; poate în Emilia Romagna, dar sigur nu în Calabria, în sud, unde persoana respectivă va fi ignorată şi invizibilă, deoarece este inexistentă ca persoană juridică. O simplă “mînă de lucru” pentru a aduna roşii…

Pentru a-i ajuta, Emergency a semnat un acord cu Unităţile sanitare locale din regiunile din sudul Italiei, în Puglia, Basilicata, Calabria, Sicilia.

Majoritatea migranţilor care fac apel la cabinetele medicale mobile ale Emergency suferă de patologii legate de condiţiile de muncă: hipertensiune, stres, probleme stomatologice, alergii, conjunctivită, probleme dermatologice.

“A lucra pentru Programul Italia este foarte interesant. Ne confruntăm cu realităţi necunoscute pentru noi, care sîntem obişnuiţi cu viaţa din Italia. Este un mod nou şi interesant de a face medicină, care ţine cont de exigenţele reale legate de sănătatea pacienţilor. Încercăm să înţelegem de ce au nevoie şi să dăm un răspuns rapid, simplu şi eficace, în acelaşi timp, creînd un raport de empatie cu migranţii”, a declarat Gabriele Risica, cardiolog, unul din medicii de la Emergency, director sanitar al cabinetului medical mobil de la Marghera, în regiunea Veneto.

Se lucrează în echipă, cu medici, infirmieri şi mediatori lingvistici. Pacienţii nu sînt priviţi numai ca persoane “bolnave”, ci ca fiinţe umane.

Articole din aceeasi categorie