Italia: Efectele crizei economice

Agerpres

“Banca Italiei: Salariile bugetarilor nu cresc de zece ani”, titrează Il Corriere della Sera, din Milano, care analizează datele raportului anual elaborate de Banca Italiei asupra situaţiei economice a ţării. În perioada 2000-2010, salariile medii nete ale bugetarilor au crescut cu numai 29 de euro, trecînd de la 1.410 la 1.439 de euro (plus 2%).

În urma acestor date, rezultă de asemenea că a crescut diferenţa dintre nordul şi sudul ţării. În centrul şi nordul Italiei, salariile au crescut cu 2,5%, în timp ce în sud şi în insule cu doar 0,7%. Mai precis, în centrul şi nordul ţării s-a trecut de la un salariu de 1.466 de euro, în anul 2000, la 1.530 în 2010, cu o creştere de 64 de euro, în timp ce în sud s-a trecut de la 1.267 de euro la 1.276 de euro, cu o creştere de doar nouă euro. Luînd în calcul media naţională, salariile lucrătorilor din centru-nord au crescut cu 4%, în timp ce în sud şi insule au scăzut cu 10,1%.

Diferenţele de retribuţie sînt semnificative şi, dacă se analizează diferenţa dintre bărbaţi şi femei, ca medie naţională, în perioada analizată, adică 2000-2010: salariile bărbaţilor au crescut cu 47 de euro, cele ale femeilor au crescut cu numai 35 de euro.

“Locurile de muncă stabile au devenit o iluzie”, titrează La Repubblica de la Roma, care analizează datele elaborate de Ministerul Muncii asupra situaţiei pieţei muncii în Italia, în cel de-al treilea trimestru al anului 2011, cînd numai doi angajaţi din zece au beneficiat de un contract de muncă pe termen lung. În perioada iulie-septembrie 2011, angajările stabile au fost 19,8% dintr-un total de 159.000. Dar pentru bugetarii italieni, deocamdată, guvernul Monti nu prevede eliminarea celui de al 13-lea salariu, acel bonus pe care angajaţii îl primesc în luna decembrie a fiecărui an, anunţă La Repubblica.

În Italia, în lipsa unui acord european clar asupra fondurilor pentru salvarea statelor, guvernul tehnocrat condus de profesorul de economie Mario Monti se pregăteşte să înfrunte atacurile speculatorilor cu o eventuală ulterioară reducere a cheltuielilor statului, cu circa opt miliarde de euro, prin reducerea imediată a contribuţiilor destinate partidelor şi sindicatelor şi printr-un set de măsuri care vizează vînzarea unor proprietăţi ale statului italian. Premierul Mario Monti este îngrijorat şi a avizat parlamentul, care este gata să-şi întrerupă concediul de vară, la jumătatea lunii august, pentru a lua noi măsuri.

Articole din aceeasi categorie