Istoricul clujean Ioan Aurel Pop, cetăţean de onoare al Capitalei

Istoricul clujean Ioan Aurel Pop, preşedinte al Academiei Române şi rector al UBB, a devenit cetăţean de onoare al Capitalei. Demersul municipalităţii bucureştene de a-i acorda acest titlu rectorului UBB vine ca urmare a contribuţiei istoricului „la promovarea valorilor culturii şi civilizaţiei româneşti”.
,,Academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi Rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, este istoric recunoscut pentru profesionalismul, conştiinciozitatea şi erudiţia sa. Ioan-Aurel Pop a primit, de-a lungul timpului, mai multe distincţii ca recunoaştere a pregătirii şi valorii sale intelectuale şi umane şi a scris peste 70 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură”, a anunţat, luni, municipalitatea bucureşteană.
Acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop a mai fost distins, duminică, de Ziua Naţională a României, cu „Premiul Național Negruzzi – 200 de ani de familie exemplară”. Premiul a fost acordat în cadrul unei ceremonii organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. Printre laureaţii din acest an se mai numără scriitorul şi jurnalistul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, compozitorul Eugeniu Doga şi matematicianul Viorel Barbu, președintele Filialei Iași a Academiei Române.
Evenimentul, arată organizatorii, are ca scop premierea celor care, prin generozitatea, dăruirea și talentul lor, și-au pus amprenta asupra societății românești.
Premiile Naționale Negruzzi sunt organizate de către descendenți ai familiei Negruzzi, împreună cu Editura „Junimea” din Iași, Societatea „Junimea ’90”, Revista „SCRIPTOR”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Radio România Iași, respective TVR Iași – în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Muzeul Național al Literaturii Române-Iași.
Acad. Ioan-Aurel Pop, în vârstă de 64 de ani, este istoric. S-a născut în satul Sântioana, judeţul Cluj, a absolvit Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca şef de promoţie. În 1989 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“. În expunerea de motive se arată că Ioan Aurel Pop a desfăşurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferenţiar; din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă şi istoria artei a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universităţi. Profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, S.U.A. (1991-1992), INALCO din Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia (2003-2008).
În perioada 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Român din New York, iar între 2003 şi 2007 directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.
În data de 29 noiembrie 2001, Academia Română l-a ales membru corespondent, iar la 30 martie 2010 membru titular în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie. Trei ani mai târziu a rostit Discursul de recepţie „Semnificaţia istorică a unor nume: român şi România“.
Autor a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.
A fost distins cu Premiul George Bariţiu al Academiei Române (1991) şi Premiul de excelenţă al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011).

C.P.

Articole din aceeasi categorie